Pyperův Ztracený ráj

Demonologist
Existuje peklo? A jaké jméno má vlastně satan? To jsou otázky, které musí řešit hrdina knihy Andrewa Pypera Démonolog. Nabízí se ale také další, která postupně vyvstává s tím, jak se Pyperův démonolog honí za pravdou: Co znamená fakt, že je nějaká kniha označena slovem bestseller?

Život profesora Davida Ullmana se převrátí vzhůru nohama poté, co jej jednoho dne navštíví „Hubená žena“ a požádá ho, aby odjel do Benátek zkoumat jakýsi blíže nevysvětlený„jev“. Ačkoli profesor, přední kapacita v oblasti literatury, nemá zdání, o co jde, kvůli útěku od tíživé situace rodinné krize se úkolu chopí. Do romantických Benátek se vydává spolu se svou jedenáctiletou dcerou Tess s vizí odpočinku, luxusního hotelu a rodinné pohody. Výlet se ale pokazí, když je David svědkem podivných událostí a Tess se následně zmocní démon. Zarputilý odpůrce všeho nadpřirozeného se musí vydat napříč zemí, aby zachránil své jediné dítě. A čas vymezený na jeho záchranu se povážlivě krátí.

V případě Démonologa byla na místě velká očekávání, titul je totiž ověnčen množstvím literárních úspěchů: byl zvolen nejlepší knihou roku deníkem The Globe and Mail, stal se kanadským bestsellerem číslo jedna a Amazon ho zařadil mezi dvacítku nejlepších titulů roku 2013.

Kniha, která má vyjít v patnácti zemích světa, je ale zklamáním. Při kritickém pohledu Démonolog není ničím víc než stou první variací na téma peklo, pouze kombinující dohromady oblíbené prvky současné prózy.

Hlavním hrdinou je univerzitní profesor zabývající se literaturou, přesněji řečeno Johnem Miltonem. Inteligentní charismatický muž, který zasvětil svůj život popírání čehokoli nadpřirozeného, po setkání s Hubenou ženou začíná být nejistý a k definitivnímu otřesu dojde v Benátkách, kde potká samotného satana. David se stává zapřísáhlým věřícím a vydává se na zběsilou jízdu napříč státy, aniž by věděl, co hledá. Čeká pouze na znamení, které jej poposune blíž k cíli. Jeho přesuny probíhají na základě chatrných indicií, ze kterých vždy vyvodí jedinou správnou odpověď.

Démonolog se snaží vzbuzovat dojem propracovaného thrilleru, což verifikuje svým intertextuálním napojením na notoricky známé, kulturně zakotvené texty: Ztracený ráj a Bibli. Aby potřebné, ne příliš rozsáhlé rozbory Miltonovy slavné básně zněly dostatečně věrohodně, jsou nejdříve situovány do akademického prostředí, kde předestírají Ullmanův nadhled. Následně jsou doplněny několika málo biblickými výseky, jejichž úkolem je podepřít iluzi inteligentního díla.

Kniha na druhou stranu dobře pracuje s Davidem Ullmanem coby vypravěčem.  Jeho postřehy a práce s jazykem vytvářejí pocity osamělosti a odcizení. Je to prostředí kolem něj, všudypřítomné poutače střídající se s pustinou, které vzbuzuje hrůzu svou nehostinností. Nikoli rozhovory s teatrálním satanem. Ten na druhou stranu po celou dobu takřka experimentuje se čtenářem: zkouší, čím vším jej ještě může šokovat.

Démonolog je vynikající kniha na odreagování, která potěší nejednoho fanouška žánru. Je plná všeho, co současná kniha má mít: charismatických inteligentních hrdinů, větších či menších projevů sexuality (ať už mezi živými, nebo mezi mrtvými), vražd, zoufalství a zdánlivé myšlenkové hloubky.

Ale je to brak a ani ocenění deníku The Globe and Mail to nezmění. Přiznejme si to.

Knihu Démonolog Andrewa Pypera vydalo nakladatelství Jota v roce 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDémonolog

Pyper, Andrew

Jota, 2014

Pyperův Ztracený ráj - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Kalika Kalika napsal:

    Díky za knihu Pohádky pro neposlušné děti.Moc potěšila!

  2. Andrea Menclová napsal:

    Abych řekla pravdu, čekala jsem víc. Něco ve stylu filmu Constantine s Keanu Reevesem. Démonolog mi přišel nudný, sice dobrý námět, ale zpracování mě uspávalo .

Napsat komentář