Vyhrajte příběh chlapce z kumbálu

Kvety-temnoty-perex
Jedenáctiletý židovský chlapec Hugo neprožívá právě obvyklé dětství. Jeho matka se nehodlá smířit s představou, že by Huga mohli nacisté odvézt do koncentračního tábora, a tak se rozhodne, že ho ukryje u své kamarádky Mariany. Po válce se role ochránkyně Mariany a chráněnce Huga vymění a jejich životy se tak prolnou ještě více.

Krutost i smyslnost života

Hugo, židovský chlapec z Bukoviny, právě oslavil jedenácté narozeniny. Jeho matka se nehodlá smířit s představou, že by Huga mohli nacisté odvézt do koncentračního tábora, a tak se rozhodne, že Huga ukryje u své přítelkyně z mládí, Ukrajinky Mariany. Ta se živí jako prostitutka v místním nevěstinci a ve svém pokojíku přijímá zákazníky především z řad nacistických vojáků. Hugo, ukrytý v kumbále za pokojíkem, tak může jen tiše, obklopen neproniknutelnou temnotou, naslouchat dění kolem sebe a v představách si zhmotňovat zážitky z minulosti a rozmlouvat se svými blízkými. Časem však i ti z jeho snů zmizí a jeho city ovládne láska k Marianě. Po válce se s příchodem Rudé armády jejich role obrátí: teď je v nebezpečí Mariana, jež sloužila Němcům. Oba spolu uprchnou do hor a teď je řada na Hugovi, aby on ochraňoval Marianu.
Silný příběh, který se pohybuje na hraně mezi hlubokou smyslností a nepochopitelnou brutalitou, je vyprávěný prostým stylem, který mu svou nenápadností dodává na působivosti. Ke zvláštní strohosti vyjadřování, kde je každé slovo pečlivě voleno, obtěžkáno konkrétním významem a žádné nepřebývá, sám Appelfeld říká: „Jsem přesvědčen, že popis vám bere imaginaci. Zbavuje čtenáře možnosti, aby se stal spolutvůrcem, ačkoliv by měl dostat kostru a z ní si sám dotvořit člověka.“

 

Květy temnoty

Autor: Aharon Appelfeld

Vydává: nakladatelství Plus
Překlad: Šárka Doležalová
Edice: Pestrá řada soudobé prózy
Počet stran: 288
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 4/2014
ISBN: 978-80-259-0222-6

Přečtěte si více o knize Květy temnoty, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Plus patřící pod společnost Albatros Media. Nezapomeňte si prolistovat ukázkovou kapitolu.

Společnost Albatros Media a.s. je mediální společnost nabízející pod značkami devíti samostatných nakladatelství Albatros, BizBooks, CooBoo, CPress, Computer Press, Edika, Motto, Plus, XYZ a v koedičním projektu s ČT Edice České televize široké spektrum mediálních produktů – knih, interaktivních encyklopedií na CD-ROM, audionahrávek a DVD.

 

Ukázka z knihy

Ghetto stále víc řídne. Teď chytají starce a děti v domech i na ulicích. Hugo tráví většinu dne v temném sklepě, čte a hraje šachy ve světle petrolejky. Hustá temnota ho uvrhne do předčasného spánku. Ve snech leze na strom, aby utekl četníkům, ale nakonec spadne do hluboké jámy. Když
se pobudí, má radost, že se tím pádem nezranil. Každých několik hodin se na něj matka přijde podívat. Přinese mu namazaný krajíc a někdy jablko nebo hrušku. Hugo ví, že si matka odtrhuje od úst, aby jemu mohla dát víc. Snažně ji prosí, aby se s ní mohl o jídlo rozdělit, ona však odmítá.
Zase další transport. Hugo stojí u úzkého okna a sleduje deportované. Samé strkanice, křik a hořké sváry. Uvnitř tísnícího se davu ční pestrobarevná postava Frídy. Má na sobě květované šaty, kadeře rozcuchané, a z dálky to působí, že ta tlačenice v ní kdo ví proč vzbuzuje smích. Mává slamákem,
jako by nebyla zajata, ale ze své svobodné vůle odjížděla do prázdninového letoviska.
„Mami, viděl jsem v transportu Frídu.“
„To není možné.“
„Na vlastní oči jsem ji viděl.“
Večer věděla i matka, že Frídu opravdu sebrali a deportovali ji bez jakýchkoli osobních věcí. A tím se rozplynula i velká naděje, že jim její ukrajinský přítel poskytne úkryt. (str.18)

 

Vyhrajte knihu Květy temnoty

Silný příběh, který vás překvapí nejen svou občasnou brutalitou a snahou nic nezaobalovat, ale i smyslností a silným poutem dvou hlavních hrdinů. Malý chlapec, kterého matka zachrání před transportem tím, že ho ukryje u své kamarádky z mládí, je po válce nucen přejít do opačné role a svou dosavadní opatrovnici zachránit. Povede se mu to? To už si přečtěte sami.

Ve spolupráci se společností Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou právě knihu Květy temnoty vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Květy temnoty
probíhá od 17. dubna do 30. dubna 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Květy temnoty

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKvěty temnoty

Appelfeld, Aharon

Plus, 2014

Vyhrajte příběh chlapce z kumbálu - DISKUZE

Počet reakcí: 0
  1. vladka5 napsal:

    Dobrý den, děkuji za knihu Květy temnoty, přišla v pořádku.

Napsat komentář