Zasoutěžte si o román plný válečných traumat i usmíření

Koleje-osudu-perex
Román od Erica Lomaxe vás vtáhne přímo do děje, který se začíná odvíjet během druhé světové války. Autor a zároveň hlavní hrdina, který má pocit, že jedinou správnou věcí je narukovat, se přihlásí k odvodu. Ani on sám však netuší, že mu toto rozhodnutí změní život víc, než by čekal.

Boj s vnitřními strachy

Když po vypuknutí druhé světové války Eric Lomax, sotva dvacetiletý skotský mladík, dobrovolně narukuje do armády, netuší ještě, že se mu záhy obrátí život naruby. Obratem je převelen na Dálný východ, kde se roku 1942 po pádu Singapuru ocitne v japonském zajetí. Snáší útrapy nucené práce na Železnici smrti – trati, kterou Japonci budují mezi Barmou a Thajskem – a v myšlenkách se při tom spolu s ostatními zajatci zaobírá plány na útěk. Jednoho dne však u nich dozorci v zajateckém táboře naleznou zakázaný radiopřijímač, a Lomax se tak stává obětí krutého psychického i fyzického mučení. S traumatickými zážitky z nelidských výslechů a několikaletého věznění bojuje ještě půl století po skončení války. Potýká se s nimi až do té doby, než s pomocí manželky Patti náhodou zjistí, že jeho někdejší japonský vyšetřovatel dosud žije, a než v sobě najde sílu s nenávistí vůči dlouholetému nepříteli skoncovat jednou provždy…

 

Koleje osudu

Autor: Eric Lomax

Vydává: nakladatelství Mladá fronta
Počet stran: 240
Vazba:    pevná bez přebalu
Vydáno: 3/2014
ISBN: 978-80-204-3181-3

Přečtěte si více o knize Koleje osudu, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Mladá fronta.

Nakladatelství Mladá Fronta bylo založeno již v roce 1945 a v současné době se právem řadí mezi největší a nejúspěšnější vydavatelské domy v České republice. Své dobré jméno staví nejen na mnohaletých zkušenostech, ale hlavně na profesionalitě, odbornosti a dynamickém růstu. Tomu logicky odpovídá i pestré portfolio titulů, které vydává.

 

Ukázka z knihy

V předsíni svého domu v městečku Berwick-upon-Tweed mám pověšený obraz od skotského malíře Duncana Mackellara. Jedná se o rozměrné dílo zachycující glasgowské nádraží St. Enoch jednoho kalného letního večera v osmdesátých letech devatenáctého století. V napjaté, rozrušené póze na něm stojí žena pokročilého středního věku v prostých tmavých šatech se slunečníkem v ruce a dívá se kamsi za nás, netečná k dění kolem sebe. Za ní strmí do výše stěny nádraží z očouzeného skla a tepaného železa. Žena se z okraje nástupiště dívá za odjíždějícím vlakem a my očima vzdalujícího se pasažéra vidíme její prázdnou, zdrženlivou tvář člověka, jenž se naučil polykat zármutek. Uvržena do nenadálého osamění, snaží se uchovat si v mysli obraz svého dítěte, aspoň tak se můžeme domnívat, které míří vlakem na vystěhovaleckou loď či do koloniální války – do Indie, Afghánistánu, na Zlatonosné pobřeží.
Přestože se jedná o konvenční výjev, dokáže opravdově dojmout. Odjakživa ho mám rád. Nádraží mě vždy přitahovala, nejenom proto, že tam jsou vlaky, ale i proto, že se jedná o místa takříkajíc rozpolcená, kde lze zaslechnout ozvěny završených cest i melancholické zvuky odjezdů. Mackellarův obraz pojednává o nevyhnutelnosti odloučení, o ceně placené za cestování. A dodnes jsme nevytvořili zvuk, který by tolik evokoval odloučení jako hvízdot parní lokomotivy, ona vysoká nota nelidského uvolnění, kdy se vypustí voda přeměněná v páru a smísí se s chladným vzduchem.
Někdy v sedmdesátých letech dvacátého století jsem se na nádraží St. Enoch vydal, a když jsem se zastavil na nástupišti právě na místě, které Mackellarův obraz divákovi zpřítomňuje, připadalo mi, že se zadní část té velké haly, podobné obřímu viktoriánskému skleníku, téměř nezměnila. Nádraží nebylo ještě zcela opuštěné a ztichlé, ačkoliv pár let nato je zbořili, stejně jako mnoho dalších katedrál páry. Tato doba už jednou provždy patří minulosti, ovšem skutečnost zármutku a jeho následky, z nichž Mackellar na svém obrazu cosi zachytil, tak snadno rozptýlit nelze.

 

Vyhrajte knihu Koleje osudu

Kniha, podle které vzniklo i filmové zpracování, nabízí čtenářům nejen popis války, zajetí a nucených prací, ale i lásku a zjištění, že válka pro zúčastněné nekončí vyvěšením bílé vlajky. Život hlavního hrdiny je těmito hrůzami tak poznamenaný, že ani po padesáti letech se nemůže zbavit vnitřní nenávisti. A právě tehdy se objeví možnost, jak se se vším konečně vyrovnat. Podaří se to? To už si přečtěte sami.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Mladá fronta vám přinášíme soutěž, ve které pět z vás může knihu Koleje osudu vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Koleje osudu
probíhá od 30. března do 12. dubna 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 5 knih Koleje osudu

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKoleje osudu

Lomax, Eric

Mladá fronta, 2014

Napsat komentář