Krása matematického důkazu

qed přebal hnědý kopie.indd
Matematické důkazy s nádechem mystiky, doplněné četnými ilustracemi, na kterých autor čtenáři ukáže nejen jak z pruhu papíru udělat pětiúhelník – to je publikace Q. E. D. Seznamte se s ní i vy.


Víte, který slavný důkaz byl vytesán na Archimedův náhrobek? Jak uvázat na proužku papíru dokonalý pětiúhelník? Zdál se vám už někdy nějaký důkaz zcela zřejmý? Burkhard Polster nás v této malé a výtvarně nádherně vypravené knize seznamuje s nejkrásnějšími matematickými důkazy a základními principy důkazů vůbec. Zaměřuje se především na ty, které mají graficky zajímavou reprezentaci, to však škálu úloh vůbec neomezuje jen na geometrii. Kniha je určena laikům, ale i profesionální matematik si zde najde svoje. Vyzkoušejte zde svou schopnost sledovat logickou strukturu matematického důkazu a nenechte si ujít prožitek z jedné Heuréky za druhou.

Q. E. D.

Autor: Burkard Polster
Přeložil: Luboš Pick

Počet stran: 64
Formát: 140 x 170 mm
Vazba: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7363-532-9
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Q. E. D. vydalo nakladatelství Dokořán v ediční řadě Pergamen.

Nenechte si zítra ujít ukázku z knihy.

 

Edice Pergamen

Kratičké, výtvarně zaměřené ochutnávky velkých témat se špetkou mystiky a radosti z čiré spekulace – tak by se dala charakterizovat řada Pergamen. Atraktivní grafické zpracování a půvabné ilustrace dělají z těchto knížek ideální dárky pro sběratele a milovníky krásných knih.

 

O autorovi

Burkard Polster je matematik na Monashově univerzitě v Melbourne. Mezi jeho další knihy patří The Mathematics of Juggling nebo The Geometrical Picture Book.


Nakladatelství Dokořán vydalo již přes 500 knižních titulů a jejich původní záměr – vybudovat nové nakladatelství se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie – se podařilo naplnit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeQ. E. D.
Půvab matematického důkazu

Polster, Burkard

Dokořán, 2014

Napsat komentář