Zahrajte si o biografii Jarka Nohavici

Jarek-Nohavica-perex
Málokdo může říct, že nezná Jarka Nohavicu a  jeho svérázně otextované písně. Folkový písničkář, který vloni oslavil šedesátku, ale neměl jednoduchou cestu ke slávě. Nejen za minulého režimu, ale i na počátku 90. let, o čemž si ostatně můžete přečíst v knize Jarek Nohavica.

Legenda české hudební scény

Zpívající básník, aristokrat folku, ikona českého písničkářství, bohém, filozof, člověk velmi inteligentní, moudrý a sečtělý, slezský patriot, který přebásnil Mozartovy opery – to všechno je Jaromír Nohavica.

Jeho jméno představuje už třicet let nejen pojem folkové muziky, ale i v celé české hudební tvorbě. Za bývalého režimu, kdy nebyla vůle vydat jeho skladby v albech, si lidé jeho písně na koncertech nahrávali na kazetové magnetofony a šířili je dál, takže existovalo snad sto tisíc kazet. Byl tehdy trpěn, zakazován i povolován.

Skládá, píše a zpívá srdcem o tom, co ho trápí a co trápí obyčejné lidi kolem něj. Není divu, že se nehodil do výstavní síně bezobsažné a konformní socialistické pop-music. Po sametové revoluci se zdálo, že písničkáři už nebudou mít o čem zpívat, protože hlavní nepřítel zmizel v propadlišti dějin. Jaromír Nohavica to ustál, ovšem za cenu toho, že počátkem 90. let absolvoval protialkoholní léčbu. Od té doby nepije ani nekouří. Svá témata nachází i v nové společnosti, takže se jeho písněmi můžeme nechat těšit i burcovat dál.

V červnu slaví až neuvěřitelnou šedesátku, což ovšem nijak neubírá na jeho tvůrčí invenci ani popularitě. Sám se už stal vzorem a inspirací pro jiné – svým vztahem k jeho tvorbě se netají například držitel Českého slavíka za rok 2012 Tomáš Klus.

Kniha zkušené autorky biografií známých osobností přibližuje život i tvorbu Jaromíra Nohavici jako jedné z největších legend české hudební scény posledních třiceti let.

 

Jarek Nohavica

Autor: Dana Čermáková

Značka: Imagination of people
Počet stran: 176
Vazba: pevná s přebalem
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-87685-13-6

Přečtěte si více o knize Jarek Nohavica, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.cz. Prohlédněte si také některou z ukázek z knihy: ukázka 1, ukázka 2, ukázka 3.

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Texty pro jiné psal Jaromír Nohavica už od svých čtrnácti let, a to pro amatérskou ostravskou skupinu Atlantis, která sestávala ze tří kytar a jednoho poinýrského bubínku. O rok později (1968) přibyla již zmiňovaná skupina Noe. V obou zároveň i hrál. V té době ovšem začala i jeho spolupráce s profesionály – ostravskou kapelou Majestic, s níž od roku zpívala i Marie Rottrová. Bylo to období významných  přelomů společenských i osobních, z nichž okupace vojsky Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 zanechala v mladém dospívajícím Jaromírovi nesmazatelné stopy (ostatně jako ve všech nic netušících lidech). V rovině osobní to pak byl přechod ze základní školy na střední, který se udál v září 1968.
Jaromír vedle psaní textů pro jiné nepřestal skládat své vlastní písně.
„Písničkou mého přechodu mezi lety žákovskými a gympláckými je mi píseň Kolik roků můžeš mít. Vzpomínám si i na dívku, pro niž jsem píšeň psal, i na studené schody ve vedlejším vchodě, na kterých jsem seděl, když jsem jí písničku poprvé a naposled zpíval. Nahrávka se samozřejmě nezachovala, protože žádná nebyla.“
Už tehdy se však v jeho písních začala objevovat témata, která ho pak provázela po ceý život. Například v písničce „Všechno jednou skončí“, kterou napsal v roce 1968, tedy v patnácti, reflekoval na svůj věk těžká témata: konec lidského života i lásky a kmotřičku smrt, která vždy zvítězí. V „Potopě“ lze zase najít ozvěny 21. srpna 1968… (str.22)

 

Vyhrajte knihu Jarek Nohavica

Vtipné, svérázně pojaté texty o tom, co trápí možná i vás – to je tvorba Jarka Nohavici. Jaký ale byl a je jeho život? To si můžete přečíst právě v knize Jarek Nohavica. Pokud máte rádi biografické knihy o známých osobnostech naší země, jistě vás ta o folkovém písničkáři potěší. Jméno na přebalu, patřící zkušené autorce biografií Daně Čermákové, navíc zaručuje zajímavé čtení.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum.cz vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou právě knihu Jarek Nohavica vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jarek Nohavica
probíhá od 24. února do 9. března 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 biografie Jarek Nohavica

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJarek Nohavica

Čermáková, Dana

Imagination of People, 2013

Napsat komentář