Bezmoc, strach a síla dvou žen ve válkou sužovaném Afghánistánu

Tisíce planoucích sluncí
Lajla a Marjam, dvě afghánské ženy, měly každá o životě naprosto odlišnou představu. Ani jednu z nich však nikdy nenapadlo, že je osud spojí dohromady jako dvě nešťastné manželky jednoho starého, výbušného a hlavně surového muže. Přesně to se však stalo.

Khaled Hosseini, americký prozaik a lékař, se narodil v Afghánistánu, hlavním dějišti všech jeho dosavadních děl, kde žil do svých devíti let, než jeho otce pracovně přeložili do Paříže. Hosseiniho prvotina, román Lovec draků (2003, v Česku 2009), se stala mezinárodním bestsellerem, na kterou v roce 2007 navázal knihou Tisíce planoucích sluncí, jež mezi čtenáři také vyvolala všeobecný věhlas. V českém překladu tento román vyšel poprvé v roce 2012, druhé vydání pak – jako svoje první – v listopadu roku 2013 připravilo nakladatelství Argo.

Marjam je hárámí, dítě hříchu, jež se svou nešťastnou matkou vyrůstá v malé chatrči za západoafghánským městem Herát. Její zbožňovaný otec, bohatý podnikatel, ji navštěvuje jen jednou týdně, proto se Marjam jednoho dne rozhodne utéct a sama ho navštívit. Záhy ale zjišťuje, že otcova láska nebyla nic než jedna velká lež a zklamaná se vrací domů, její matku však již spatří oběšenou na nedalekém stromě. Jen pár dní po matčině smrti pak čelí Marjam další velké ráně – otec ji provdal za kábulského obchodníka, pětačtyřicetiletého Rašída, jehož násilnické sklony jsou po několika Marjaminých neúspěšných těhotenstvích stále patrnější. Afghánistán obsadil komunistický Talibán a v Kábulu zuří válka…

Mezitím, o pár bloků dál, v rodině bývalého vysokoškolského učitele vyrůstá značně šťastnější Lajla, jež se se svými rodiči právě chystá odcestovat daleko od války, komunismu a neustálého strachu ze smrti. Vypadá to, že ji čeká lepší budoucnost než Marjam, náhle však jejich dům zasáhne bomba a Lajla tak, kromě ztráty milovaného Tárika, který do ciziny odcestoval již před pár měsíci, přichází i o oba své rodiče.

Lajla si je dobře vědoma, v jak bezvýchodné situaci se nachází, a proto s Rašídovou nabídkou k sňatku bez váhání souhlasí. Přes Marjaminu počáteční nedůvěru se vztah obou žen rychle promění v pevné přátelství a Marjam v Lajle i Azíze, Lajlině dceři, která se narodí nedlouho po svatbě, konečně nachází to, co celý život neúspěšně hledala – lásku a porozumění. Když už se soužití se surovým Rašídem stává neúnosným, rozhodnou se od něj obě ženy i s malou Azízou utéct…

O přátelství, lásce, bolesti i velké ztrátě – o tom všem je silný a dojemný příběh mistrného vypravěče Hosseiniho. Především je ale o afghánských ženách, o těch, jímž byla vlivem vládnoucí radikální skupiny Talibánu v devadesátých letech minulého století upřena všechna práva a jež byly vydány napospas svému osudu, na milost i nemilost svým manželům, otcům a bratrům.

Příběh Lajly a Marjam není jen smutnou vzpomínkou na jedno z nejtěžších období afghánských dějin. Je především ukázkou toho, čím si toho času musely projít tisíce tamních žen. Nejen český čtenář tak zůstane příběhem nenapravitelně zasažen a ještě dlouho na něj bude vzpomínat. Já proto nemůžu jinak, než ho všem čtenářům obojího pohlaví vřele doporučit. Na tak skvělou knihu obsahem i písmem totiž jen tak nenarazíte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTisíce planoucích sluncí

Hosseini, Khaled

Argo, 2013

Napsat komentář