Nejlepší thriller, jaký kdy le Carré napsal

JedenMusiZKolaVen
Britský thriller Jeden musí z kola ven z pera mistra špionážní literatury 20. století Johna le Carrého se dočkal mimořádně povedené zfilmované podoby. V režii Tomase Alfredsona, s hudbou Alberta Iglesiase a s hereckým obsazením Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Toby Jones a Mark Strong vzniklo špionážní drama, které vystihuje neobyčejnost původní knihy.

Kniha Jeden musí z kola ven vychází poprvé česky již 10. ledna 2012. Premiéra filmu je 2. února 2012.

Film byl poprvé představen veřejnosti na festivalu v Benátkách, kde stejně jako po svém prvním uvedení do kin ve Velké Británii a USA sklidil mohutný úspěch. Snímek švédského režiséra Tomase Alfredsona posbíral zatím 7 ocenění a v příštích týdnech bude bojovat o další prestižní ceny.

John le Carré: Jeden musí z kola ven

Předloha špionážního filmu s Garym Oldmanem a Colinem Firthem v hlavních rolích

George Smiley je sice muž schopný nekonečného soucitu, ale jako špion dokáže být i cílevědomým a nemilosrdným protivníkem. Scéna, na niž vstupuje, je krajina studené války plná krtků, lampářů, lovců lebek a pouličních kejklířů, kde se lidé verbují, pálí nebo kupují do zásoby. Smiley dostává důležitý úkol: odhalit moskevského krtka, který se před třiceti lety zavrtal do samotného srdce britské špionážní služby, do Cirkusu.

Přeložila Veronika Volhejnová

John Le Carré

John le Carré, vlastním jménem David John Moor Cornwell, pochází z Poole v britském Dorsetu. Studoval na univerzitě v Bernu a Lincoln College v Oxfordu, kterou absolvoval s vyznamenáním v oboru moderních jazyků. V letech 1956 až 1958 vyučoval jazyky na univerzitě v Etonu a pracoval na britské ambasádě v Bonnu, posléze jako konzul v Hamburku. V padesátých a šedesátých letech pracoval pro MI5 a MI6. Jako spisovatel se věnuje zejména špionážním a politickým románům. Je autorem dvaadvaceti románů, z nichž mnohé byly zfilmované. Mladá fronta vydává nejznámější z nich v překladu Veroniky Volhejnové, dosud vyšly Nejhledanější muž (2009), Panamský krejčí (2011) a Špion, který se přišel ohřát (2011).

Přestože se v knižní předloze odehrává příběh v bývalém Československu, film se natáčel v Maďarsku. Důvodem byla 20% daňová úleva nákladů proinvestovaných v zemi, kterou Maďarsko bojuje o zahraniční zakázky. Jelikož pro zahraniční investory to je jeden z hlavních faktorů při rozhodování, kde budou film natáčet, ve filmu Prahu neuvidíme. Na kvalitě a tajemnosti snímku to ale nijak není znát.

S knihou druhá vstupenka na film zdarma

V rámci spolupráce s knihkupectvím Neoluxor získají zákazníci při koupi knihy Jeden musí z kola ven na pobočkách Neoluxoru voucher 1+1 vstupenka zdarma platící do kin Aero, Oko, Světozor a Lucerna.

Nejlepší filmová adaptace knih Johna le Carrého

V britské tajné službě máme zrádce. Přímo v nejvyšších patrech. Tak začíná thriller na motivy stejnojmenné knihy z pera mistra špionážní literatury 20. století Johna le Carrého. Píše se rok 1973 a britská tajná služba MI6 se pokouší ve svém středu nalézt sovětského špiona a udržet Spojené království v bezpečí. K odhalení „krtka“ je povolán z předčasného důchodu George Smiley (Gary Oldman). Seznam podezřelých ze zrady je zúžen na čtyři a Smiley má jediný úkol – označit, kdo z nich kompromituje britskou tajnou službu. Je to ambiciózní Percy Alleline (Toby Jones), jemuž přidělili krycí jméno Švec; zdvořile sebevědomý Bill Haydon (Colin Firth), přezdívaný Krejčí; statečný Roy Bland (Ciarán Hinds), zvaný Voják; pokuřující Toby Esterhase (David Dencik) vystupující pod jménem Chudák; nebo samotný Smiley, zapsaný jako Žebrák? Jen tomu nejlepšímu špionovi je radno věřit. Ale kdo jím je a na čí straně stojí? Klasika, která změnila špionážní drama v režii Tomase Alfredsona (Ať vejde ten pravý) a s hudbou Alberta Iglesiase (skládal hudbu k většině filmů Julia Medema a Pedra Almodóvara).

Tomas Alfredson

Režisér filmu Tomas Alfredson se do povědomí filmové veřejnosti zapsal v roce 2008 svým celovečerním snímkem Ať vejde ten pravý (Låt den rätte komma in). Alfredson začínal jako klíčový spoluzakladatel centra zábavy švédské televizní stanice TV4.

V následujících letech působil ve veřejnoprávní televizi SVT. Začátkem devadesátých let natočil svůj první televizní seriál Bert. Hlavní postava seriálu se nakonec dočkala i klasického filmového ztvárnění, zatímco Alfredson byl nominován na cenu Guldbagge (cena Švédského filmového institutu) za nejlepšího režiséra.

Na sklonku devadesátých let se Alfredson připojil ke komediální skupině švédských komiků Killinggänget. Režíroval fiktivní dokument Screwed in Tallin, za který obdržel několik švédských i mezinárodních ocenění.

V roce 2004 natočil Alfredson první celovečerní film pod hlavičkou Killinggänget, Four Shades of Brown. Film vyhrál čtyři ceny Guldbagge, včetně ceny za nejlepšího režiséra.

O pět let později debutoval také jako divadelní režisér.

Gary Oldman

Gary Oldman obdržel při letošním udělování Empire Awards cenu za celoživotní zásluhy. Dvacet pět let herecké kariéry mu vyneslo renomé jednoho z nejvýznamnějších herců své generace.

George Smiley se tak může bez skrupulí připojit k takovým světově proslulým postavám, jako byli Sirius Black (kmotr Harryho Pottera), komisař Jim Gordon (partner Bruce Waynea v Batmanovi), Dracula, Pilát Pontský, Lee Harvey Oswald nebo Sid Vicious.

Za posledních osmnáct let se Oldman objevil v jedenácti kasovních trhácích, mezi nimiž najdeme i série Harryho Pottera a Batmana. Na hereckou dráhu se tento britský rodák vydal už v roce 1979. Do roku 1985 vystupoval výhradně na divadelních prknech, později k nim připojil i filmové role. Z televizních filmů stojí za zmínku jeho účinkování v Meantime od Mikea Leigha či ve filmu Gang v režii Alana Clarka.

Colin Firth

Pravděpodobně nejúspěšnější rolí Colina Firtha bylo ztvárnění britského krále Jiřího VI. v Králově řeči, za nějž obdržel mimo jiné i Oscara a Zlatý globus. Podobného úspěchu se mu dostalo i za výkon
ve filmu Single Man od Toma Forda. Mezi dalšími zásadními filmy, ve kterých se Firth objevil jsou i Anglický pacient, Zamilovaný Shakespeare, Valmont a Mamma Mia!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJeden musí z kola ven

Carré, John le

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář