Jak se stát chápajícím rodičem tam, kde je každá rada drahá

1066564_gossip_girls_1
Příruček s doporučeními, jak vyzrát nad dospívajícími, najdeme v knihkupectvích nespočet. Jenže jak vybrat tu správnou? Takovou, která by nám skutečně poradila?

Tipy, jak „vyzrát“ na teenagery vám sice nedám, ale pokusím se vám přiblížit jednu z dalších knih, která v poslední době vyšla. Třeba právě ona bude ta, která pomůže nejednomu rodiči v době, kdy jeho dítě prochází nelehkým obdobím zvaným puberta.

Nakladatelství Computer Press vydalo nedávno knihu Sarah Jordanové a Janice Hillmanové Puberťák – návod k obsluze. Podtitul je všeříkající: Rady pro provoz a tipy k řešení problémů.

Možná se vám zdá, že kniha, jež má název, který vybízí k zasmání, není zrovna tou nejvhodnější, protože vy přece potřebujete odborné rady a legrace musí stranou. Nenechte se mýlit! On vlastně k tomuto období, které není jednoduché pro obě strany, úsměv patří. Je třeba se na tuto problematiku dívat také s nadhledem. Nebrat vše zase až příliš vážně.

Především je důležité vžít se do pocitů dospívajícího chlapce či dívky. To je ten úplně první krok, který musíte učinit. Nebude to jednoduché. Naopak. Ale bez toho, abyste to zkusili, se dál v řešení jakýchkoliv problémů, navázání vyhovující komunikace a mnoha dalších směrech nedostanete. Autorky se ve své knize nesnaží podávat pouze teoretické rady, které na první pohled vyzní spíš jako příručka pro lékaře než pomoc pro hroutící se rodiče. Takových je plno. Zkusili to právě z té druhé strany. Naučí vás myslet jako „puberťák“. A že se budete divit! Ale doporučuji – nenechte se odradit po prvních stránkách a čtěte dál. Jejich pohled totiž vůbec není k zahození. Je dokonalou inspirací. Pochopením veškerých myšlenkových procesů vašeho dospívajícího dítěte máte tu nejideálnější šanci vstoupit do jeho uzavřeného světa. A to je jistá výhra pro to, aby vás začal alespoň trochu poslouchat, chápat a věci, které považujete za důležité, i konal podle vašich představ. Nebo alespoň trochu.

Obě autorky jsou specialistkami na dospívající mládež, Janice Hillmanová je navíc odbornicí na medicínu v této oblasti. Nejprve vás seznámí s nejrůznějšími situacemi pohledem teenagera, a poté přidají tipy a rady „jak na to“. Vše je psáno naprosto uvolněně a s takovou nadsázkou, že brzy získáte pocit „nadvlády“ nad svým potomkem. Třeba si i řeknete: „Hurá, tak teď už vím, jak na tebe!“

Rady podávané v knize, včetně odborných, se mi jeví jako velmi dobré, vhodné a především uskutečnitelné. Jen vyžadují hodně trpělivosti a také změnu přístupu k dospívajícímu. Možná si to často jako rodiče neuvědomujete, ale minimálně polovina toho, co teenager dělá, vychází z jeho pohledu na rodiče a domácnost. Jak se chováte vy, jak jednáte, co děláte, jak mluvíte. Vším ovlivňujete budoucí tvář vašeho dítěte. Autorky nenucenou formou seznamují rodiče nejen s řešením problematických situací, ale ukazují právě i na tato fakta, na chyby, které děláte, třeba i nevědomě. Takže pochopíte jednu důležitou věc: odhoďte všechno stranou, zamyslete se nad sebou a přiznejte si své chyby. Bez toho to dál prostě nepůjde. Ješitnost není v této chvíli důležitá. Prioritou je výchova vašeho potomka…

Kniha je doplněna celou řadou obrázků, které dokreslují nejrůznější situace, ve kterých se váš potomek může ocitnout (a většinou i ocitne). Ilustrace jsou pojaty skutečně humorně. Možná proto, aby vás připravili na to, o čem se na dalších řádcích dočtete.

Ať se již jedná o učení či první lásky, získáte jedinečné rady, jak jít s dívkou koupit její první podprsenku, jak vysvětlit chlapci, že i „muži mají své dny“ a že za akné se rozhodně stydět nemusí. Navíc jsou zde i velmi důležité tipy na jednání ve chvíli, kdy zjistíte příznaky šikany, podezření na užívání drog, deprese či inspirace na rozhovory o sexu. Veškeré informace jsou samozřejmě doplněny i nezbytnou dávkou prevence, která v těchto oblastech stojí nepochybně na prvním místě.

Skvělý manuál, který bych doporučila snad každému rodiči k přečtení. Rad není nikdy dost, a pokud jsou navíc dobře „mířené“, pak je jejich cena nedozírná. A v případě přístupu k „puberťákovi“ to platí dvojnásob…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePuberťák - návod k obsluze
Rady pro provoz a tipy k řešení problémů

Jordan, Sarah - Hillman, Janice

Computer Press, 2011

Napsat komentář