Tři roky vězněná ve sklepě. Co bude dál?

Následky2-200x133
Jsou mezi námi. Mohou to být podprůměrně inteligentní jedinci i navenek příkladní a inteligentní otcové. Jedno ale mají společné, a to deviantní myšlení. Dokáží celé roky věznit a zneužívat své oběti. Toto je strhující příběh jedné z nich.

Kniha Následky s podtitulem Útěk je jen začátek je psychologicky laděným románem. Více než tří set stránková publikace vás bude napínat od samého začátku až do konce.Vydalo ji v roce 2013 nakladatelství Host.

Příběh vypráví hlavní hrdinka Sára Farberová. Jednatřicetiletá žena má za sebou tři roky vězení ve sklepě prokládané mučením sadistickým psychopatem. Vězněna byla spolu s dalšími třemi dívkami. Do zajetí se dostala před třinácti lety, po třech letech utekla, psychopat se dostal za mříže a Sára je svobodná. Lidská psychika je ale velmi složitá a na prožité události nedokáže jen tak jednoduše zapomenout. Jak podtitul napovídá, okamžikem nabyté svobody pro hlavní hrdinku teprve vše začíná. Sára trpí posttraumatickou stresovou poruchou a dozvídá se, že únosce by mohl být po deseti letech propuštěn na svobodu. Dostává od něj dopisy a snaží se pochopit, co jí jimi psychopat naznačuje. Rozhodne se zabránit tomu, aby dál ubližoval.

Při čtení psychologicky laděného thrilleru Koethi Zanové mi běhal mráz po zádech. Nečekejte souvislé vyprávění o trýznění v podzemní kobce v domě psychopata. O jeho brutalitě a zvěrstvech, která páchal, se dozvíte pouze ze Sářiných vzpomínek. A to z těch vzpomínek, ke kterým se vůbec dokázala vrátit. To, co prožila, bylo sice neskutečně bolestivé, ale Sára přežila. Na rozdíl od své nejlepší kamarádky, která to štěstí neměla. Je paradoxem, že právě Sára a Jennifer, až chorobně obezřetné dívky, se staly oběťmi únosce. Jaké vlastně mladé osmnáctileté slečny byly? Velmi opatrné. Paranoidně se dlouhá léta zabývaly sepisováním všech možných nebezpečí, která by je mohla v životě ohrozit, a snažily se jim předcházet. Jen jednou v životě udělaly chybu – nasedly do auta (taxíku) k cizímu člověku. Tato chyba se jim stala osudnou a Jeniffer stála dokonce život.

Deviantní psychopat Jack Derber byl oblíbeným dynamickým profesorem psychologie. Dokázal studenty doslova uhranout. O to šíleněji působí skutečnost, že právě takovýto člověk dokázal věznit ve sklepě čtyři dívky. Ze Sářina vypravování se dozvíte, jak se vypořádaly se získanou svobodou přeživší Christine a Tracy. Každá z nich pocházela ze zcela odlišného sociálního prostředí. Dokázaly udělat za dosavadním životem tlustou čáru? Sára se při pátrání seznámila s mnoha dalšími postavami včetně Jackovy bývalé asistentky Adele a navzdory svým vzpomínkám podnikla „exkurzi“ i do takových míst, jako je bar pro příznivce BDSM.

Příběh je plný napětí a nečekaných odhalení. Téma věznění psychopatickými jedinci je bohužel i v současné době aktuální. Jistě si mnozí z vás vybaví jméno jednoho z „nejslavnějších“ trýznitelů, kterým je například Fritzl. Podobenství je velké, ani on nebyl hned odhalen. V tomto románu netrvá ale trýznění tak dlouhou dobu, zato praktiky jsou velmi brutální. Někdy je těžké uvěřit, že tři dívky sadistické chování vůbec přežily. Nemohu jinak, než publikaci doporučit těm, kdo mají rádi psychologické romány.

Ukázka z knihy:

Na začátku hodiny pokaždé zvolna přecházel před tabulí, s rukama sepnutýma za zády, čas od času si zajel prsty do hustých, tmavých vlasů a třídil si myšlenky. V posluchárně bylo nabito – v uličkách seděli hosté a vzadu postávali pedagogové z ostatních fakult. Poblíž stupínku leželo několik diktafonů. Kteroukoli jinou přednášku by studenti strávili tlacháním a listováním v papírech, ale na hodinách profesora Jacka Derbera seděli v uctivém tichu, čekali, až se jeho hladké, plné rty pohnou a místností zaduní jeho zvučný hlas. (str. 83)


Knihu Následky můžete právě teď vyhrát v naší soutěži!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNásledky
Útěk je jen začátek

Zanová, Koethi

Host, 2013

Napsat komentář