Jmenuji se Julie

julie-mezi-slovy
„Je mi deset let a moc nerozumím světu dospělých. Naštěstí mám kolem sebe ty, kteří mi pomáhají, abych nezabloudila mezi slovy.“ Pokud je i na vás reálný svět příliš nepochopitelný, pojďte se mnou za Julií.

Autorka knihy Julie mezi slovy Petra Dvořáková (*1977) není českému čtenáři neznámá. V nakladatelství Host vydala již dvě své úspěšné knihy Proměněné sny (2006, dotisk 2013, cena Magnesia Litera za publicistiku v roce 2007) a Já jsem hlad (o problému mentální anorexie, 2009, dotisk 2013). Kniha Julie mezi slovy je však jejím prvním počinem v tvorbě pro děti.

A opět si autorka nevybrala jednoduché téma, ale pustila se do líčení skutečného životního příběhu, který mohly prožít stovky dětí v této hektické době. Julie má mladší sestřičku Elu a maminku, která podléhá démonu jménem alkohol a zabředá do dluhů. Tatínek celou komplikovanou situaci řeší rozvodem. Julii tak čekají další obtížné chvíle, když si tatínek najde „tetu“ a následně se stěhují k ní na venkov. Z veliké sídlištní školy odejde do vesnické malotřídky, kde je vše tolik odlišné od toho, nač byla zvyklá. Desetileté děvčátko se musí vyrovnat s rozpadem rodiny, přijmout nové povinnosti i nevlastní sourozence. A také pochopit, proč už ji její milovaná maminka nechce…

V krátkých kapitolkách Julie na vlastním osudu demonstruje čtenářům význam slov jako je kreditka, alkohol, exekuce, špatné hospodaření, rozvod, sebezápor, ale i objasňuje běžné pojmy jako je biozelenina či těhotenství. A protože je Julie úplně obyčejná holčička, která zlobí a slova s nejasným významem si vysvětluje nejprve po svém, bude všem dětem velice blízká a budou jejím lumpárnám, ale i starostem určitě dobře rozumět.

Knihu bych přesto nedoporučovala úplně malým dětem, ani těm, které se teprve učí číst. Jistě ale bude prospěšná všem, kdo už odrostli zvídavým otázkám „proč“, ale přesto ještě všemu kolem sebe nerozumí. Děti kolem devíti let a starší si jistě holčičku Julii oblíbí. Kdo ví, třeba jim pomůže v těžkých chvílích jejich dětství nebo si podle jejího příkladu zřídí sešit „Vofukovník“. Co se do něj píše? Neprozradím, přečtěte si knížku Julie mezi slovy a dozvíte se to.
Navíc příběh doprovází krásné ilustrace slovenské autorky Katariny Gasko (*1980), která ilustrovala například půvabné leporelo Psi, psi, psi Ivony Březinové. Její barevné obrázky vtipně doplňují text i od sebe oddělují jednotlivé kapitoly.

Pokud máte doma dítě, které se už stydí přiznat, že nějakým slovům ze světa dospělých nerozumí, pak je pro něj kniha Julie mezi slovy určitě vhodným dárkem. A třeba mu dodá i novou chuť se ptát. Vždyť jen ten, kdo se táže, se může něco dozvědět…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJulie mezi slovy

Dvořáková, Petra

Host, 2013

Jmenuji se Julie - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Martina Mičková napsal:

    Na přečtení této knihy jsem se chystala. Jsem tudíž ráda za pěkně napsanou recenzi. Až děti dojdou na pomyslnou hranici dětství/puberta, nabídnu jim ji k přečtení.

Napsat komentář