Je těžké být detektivem?

Detektiv
Světově proslulý „profesní“ autor se rozhodl svým čtenářům ukázat, jak funguje tým vyšetřující vraždy, a zároveň i celou následující soudní mašinérii. A to až k popravčímu křeslu!

Ne, nejde o českého autora, vždyť u nás již trest smrti neexistuje, ale o jednoho z nejlepších amerických romanopisců Arthura Haileyho (1920-2004). Ten se narodil v Anglii, za války působil v RAF a po ní se přestěhoval do Kanady, kde začal psát své proslulé tzv. profesní romány. Jeho kariéru odstartovala televizní hra Let do nebezpečí (1956). Romány jako Hotel, Letiště, Kola či Přetížení se staly bestselery a vydobyly svému autorovi světovou proslulost. Ten nakonec zemřel na Bahamách, kam se uchýlil před nemilosrdným daňovým systémem, který ho připravoval o velkou část příjmů.

Román Detektiv, jehož nejnovější vydání připravilo nakladatelství Pavel Dobrovký – BETA v překladu Jiřího Lexy, je posledním ze série Haileyho románů (1997). Je to typický román svého tvůrce – plný napětí, zvratů, citových vzplanutí, ale hlavně disponující dokonale vylíčeným prostředím. Profesi detektiva oddělení vražd líčí tak dokonale, jakoby se jí sám někdy věnoval. Arthur Hailey ale nebyl mužem tolika povolání, jen uměl dobře naslouchat a nasávat to, co mu jeho poradci, nezřídka přátelé, předkládali.

Ústřední postavou knihy je Malcolm Ainslie, seržant miamské policie a zároveň bývalý katolický kněz. Vyřešil případ záhadných dvojnásobných vražd a jejich pachatele právě čeká elektrické křeslo. Jenže odsouzený se těsně před popravou rozhodne vyzpovídat právě Malcolmovi. Svěří se mu, že opravdu brutálně zavraždil 14 lidí, leč jednu dvojici, významné manžele Ernstovy, jejichž dcera Cynthia rovněž pracovala na policii a dotáhla to až na majora, prý nezavraždil. Nechce být trestán za něco, co nespáchal…

Jenže – kdo tedy natolik napodobil rukopis vyšinutého sériového vraha? Jak to, že znal i ty podrobnosti, které na veřejnost neprosákly? Malcolm Ainslie tušil, že u vraždy Ernstových něco nehraje – pachatel Doil totiž své dílo vždy korunoval zvláštním způsobem, přidal „znamení“ evokující něco z biblického Zjevení, a právě toto znamení u vraždy Ernstových scházelo.

Arthur Hailey ovšem nenapsal jen klasickou detektivku. Z přítomnosti, kterou líčí, odbíhá do příběhů minulosti, takže se čtenář dozví, proč Malcolm vstoupil do kněžského semináře, co ho vedlo k tomu, že odešel ze služby Bohu a stal se policistou, ale stejným způsobem mapuje i osudy jeho spolupracovníků a v neposlední řadě i pachatele. Není nouze o překvapivá zjištění a propletence ne nepodobné gordickému uzlu a neohroženému hrdinovi se z nich bude pěkně točit hlava.

Dá se říci, že čtenář dlouho dopředu zná řešení hlavní otázky, navíc Hailey přesně rozepisuje i pohnutky, které k páchání zločinů vraha vedly, ale přesto si troufám tvrdit, že čtenář knihu nezavře, ale dočte ji až do konce. Mistr pera Arthur Hailey totiž ví, jak si pozornost udržet. Předkládá další zápletky, které vypadají, že s hlavním případem nesouvisí, ale jak se ukáže ve finále, nic nebylo náhodné a vše mělo předem daný smysl.

Pokud máte rádi romány Arthura Haileyho, určitě si nenechte ujít ani ten poslední z kriminálního prostředí. A to i v případě, že nejste příznivci detektivek…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDetektiv

Hailey, Arthur

Pavel Dobrovský – BETA, 2013

Napsat komentář