Týden knihoven ve společnosti Knihovny Jiřího Mahena v Brně

KJM-logo
V týdnu od 30. září do 6. října 2013 probíhá již 17. ročník celostátní akce na propagaci čtenářství pod názvem Týden knihoven, kterou vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků v ČR (SKIP). Každoročně se do tohoto projektu zapojuje i Knihovna Jiřího Mahena v Brně (KJM) a stejně jako v minulých letech připravila řadu zajímavých aktivit.

Po celý Týden knihoven se mohou do KJM zdarma zaregistrovat děti do 15 let. Od 1. října bude v Ústřední knihovně k vidění výstava Fenomén kniha, na které se představí studentské práce ze stejnojmenné soutěže pořádané Pedagogickou fakultou MU. Ve dnech 2. a 3. října čeká všechny prvňáčky slavnostní pasování na rytíře knih a čtenáře knihovny v rámci projektu Poprvé do školy – Poprvé do knihovny.

Milovníci historické detektivky si přijdou na své 3. října při setkání se spisovatelem Vlastimilem Vondruškou nad jeho knihou Král básník Václav II, kterou zakončuje ságu Přemyslovská epopej.

V Týdnu knihoven rozšiřuje KJM své služby projektem Lekotéka – hračky a pomůcky pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami. „Nechali jsme se inspirovat v zahraničí běžnou službou, kterou je půjčování didaktických hraček dětem s různými druhy postižení a připravili jsme soubor těchto hraček a pomůcek k zapůjčení do škol i rodin,“ uvedla projektová manažerka knihovny Eva Vojtíšková.

Do projektu se zatím zapojují tři pobočky – v Králově Poli, Židenicích a Líšni. Půjčování hraček a pomůcek pro veřejnost zahájí pobočka v Králově Poli (Palackého 164). V Líšni a Židenicích budou hračky a pomůcky využívány v rámci spolupráce se školami.

„Jedná se o pilotní provoz, dle zájmu ze strany veřejnosti i škol budeme tuto službu dále rozvíjet,“

doplnila Vojtíšková.

Pro milovníky geocachingu připravila knihovna na devíti pobočkách tzv. mystery keše.

„Věříme, že tak do knihovny přilákáme i tu část veřejnosti, která by tam třeba nikdy nezavítala a představíme jim touto netradiční formou svoje služby,“

sdělila mluvčí Jana Kuncová.

V Týdnu knihoven bude opět ve čtenářské tramvaji jezdit knižní revizor a obdaruje drobným dárkem všechny, kteří si budou číst.

„Ti, kteří následně vyplní soutěžní lístek, pak budou zařazeni do slosování o pěkné knižní ceny,“

doplnila Kuncová.

Podrobnosti o připravovaných aktivitách naleznete na www.kjm.cz.

Doporučení:
Share

Napsat komentář