Nakladatelství Kniha Zlín představilo ojedinělou knihu Oleho Martina Høystada

uvd
Srdce je kulturním fenoménem po mnoho staletí. Shrnutí kompletní historie tohoto nejdůležitějšího lidského orgánu najdete v této publikaci, která byla našemu knižnímu světu oficiálně představena.

V Paláci knih Luxor se ve čtvrtek 24.11. sešli příznivci nejen odborné literatury, ale i fanoušci skandinávské literatury a především kvalitních knih. Nakladatelství Kniha Zlín zde představilo knihu norského profesora Oleho Martina Høystada Historie srdce. Kniha byla vydána již v 18 zemích světa, v češtině vychází překlad jejího nového rozšířeného vydání z ledna 2011.

Jak bylo při představení knihy řečeno, je odpovědí na mnoho otázek, které se skrývají za rouškou tajemna tohoto jedinečného orgánu. Potřebujeme ho každou sekundu našeho života, někdy ho pěkně potrápíme – víme ale něco o srdci jakožto symbolu lidské kultury?

Majitel nakladatelství Kniha Zlín vzdal této knize hold, stejně jako skandinávské kultuře, kterou považuje za velice kvalitní. Jak uvedl, knihy ze severských zemí Evropy zaplavují evropský trh. A daří se jim uspět, systém podpory je velice propracovaný. Knihy těchto autorů jsou velmi často již nabízeny přeložené přímo v angličtině. Skandinávie je zkrátka otevřená světu…

Ole Martin Høystad byl v Praze úplně poprvé. Jeho dojmy byly ale pozitivní, město ho uchvátilo asi nejvíce atmosférou. Vydal již několik knih, ale kromě jediné nevyšla doposud žádná v jiném jazyce než v norštině.

Historie srdce sleduje vnímání fenoménu tohoto orgánu v prvních písemných kulturách Blízkého východu, v antické filozofii a v Bibli a vydává se i po stopách arabského vlivu na rytířskou kulturu vrcholného středověku.

Autor při prezentaci pohovořil i krátce o zajímavostech, které čtenáři najdou v jeho knize. Například o kmenu Vikingů, kteří věřili, že srdce má být tvrdé a malé, což zkoumali i v pitvách na svých zemřelých druzích, aby mohli říci, jaký to byl člověk. Oproti tomu křesťané věří na velké a vřelé srdce. I Egypťané se přikláněli k srdci jako z kamene, symbolem byl pro ně brouk skarabeus. Židovské srdce bylo maso krev.

„Evropské srdce“ pochází z arabské kultury. Postupem času se stává symbolem lásky, romantické, které věříme dodnes. Což utvrzuje například svátek svatého Valentýna, kdy se srdce jako symbol objevuje asi nejčastěji.

Ole Martin Høystad se věnoval zejména historii, ale nezapomněl ani na přítomné návštěvníky, kterým položil dost zapeklitou otázku. Ještě zajímavější byla odpověď…

Kolikrát je Ježíšovo srdce zmíněno v Bibli?
Ani jednou…

Pokud se mluví o tak důležitém lidském orgánu, nemohl se opomenout ani výdobytek moderní civilizace – kardiochirurgie. Autor se zmiňuje o tzv. začarovaném srdci. Jsou údajně lidé, kteří po transplantaci mají sny lidí, od kterých jim bylo srdce darováno.

Vzpomněl i na nedávnou smutnou událost, která se stala v jeho rodné zemi, kdy při masakru zemřelo 77 mladých lidí.

Nelze najít slova nad smutkem, který nás Nory postihl. Semkli jsme se ale přes dva symboly – srdce a růže. Díky těmto symbolům jsme znovu našli sami sebe.

 

Zajímavostí celé prezentace bylo autorské čtení, kdy Ole Martin Høystad přečetl v norštině ukázku z knihy týkající se staroseverského vikingského srdce. Přítomna byla i nordistka Daniela Mrázová, která knihu přeložila, stejně jako tlumočila po celou dobu komentáře autora, a nakonec přečetla i českou ukázku.

 

Anotace knihy Historie srdce

V centru pozornosti neobvyklé knihy norského profesora Oleho Martina Høystada stojí srdce jako kulturní fenomén. Autor sleduje jeho vnímání v prvních písemných kulturách Blízkého východu, v antické filozofii a v Bibli, vydává se po stopách arabského vlivu na rytířskou kulturu vrcholného středověku, aby zachytil okamžik zrození toho, co si Evropané hýčkají dodnes – romantické lásky, jejímž nositelem je právě srdce. Od renesance a lámání srdcí u Shakespeara dospěje až k romantismu a své vyprávění zakončí u role, kterou má srdce v dnešní společnosti. Srdce není jen orgánem lidského těla, bez nějž nelze žít, ale i reprezentací naší duševní existence. S pečlivě vybranými příklady a schopností odhalovat dosud netušené souvislosti je kniha napínavým čtením pro každého čtenáře, který se nechá fascinovat autorovým nadšením a jeho širokými znalostmi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHistorie srdce

Høystad, Ole Martin

Kniha Zlín, 2011

Napsat komentář