Pochoutky z piva? A proč ne!

793646_evening_beer_with_hot_juice
Pivo je jedním z nejoblíbenějších českých nápojů. Je dobré a při správné míře má i pozitivní vliv na zdraví. Proč tedy nezkusit překvapit členy rodiny nějakými dobrými pochoutkami, kde právě tenhle mok hraje tu hlavní, nezměnitelnou roli?

Kuchařek je na českém trhu nepřeberné množství. Jedna z nich, která se změřuje na přípravu pokrmů s využitím piva, vyšla v nakladatelství XYZ. Pivní kuchařku připravila Marie Formáčková. I když nevynikám zvláštním uměním a se Zdeňkem Pohlreichem se srovnávat rozhodně nemůžu, ráda se nechám inspirovat novými recepty, které by mi pomohly oživit někdy jednotvárný koloběh stále podobných jídel na mém jídelníčku. Pivní kuchařka by se tak mohla stát dobrým pomocníkem…

V knize najdete, jak už sám název napovídá, pokrmy, ve kterých je jednou z hlavních přísad pivo. A rozhodně si nemyslete, že se musí jednat jen guláš na pivě. Znáte třeba velikonoční hlavičku na pivě nebo bramboráky s chutí tohoto lahodného moku?

Jak známá jídla, tak i ta, o kterých jste třeba ještě vůbec nikdy neslyšeli, najdete právě v této, řekla bych, netradiční kuchařce.

Abyste se lépe zorientovali, jsou jídla rozdělena podle toho, na co máte zrovna chuť, a tak můžete vybírat z předkrmů, polévek, hlavních jídel, pomazánek a dezertů. Největší kapitolu zabírají samozřejmě hlavní jídla, ještě dále dělená například na typy použitého masa. Zajímavé návrhy autorka podává v části věnované domácím specialitám. Podle receptů si jednoduše připravíte domácí pivní párky, pivní sýr nebo neodolatelné utopence naložené v pivu.

V kuchařce naleznete více než čtyři sta návodů s cílem oživit domácí kuchyni. Pokud se necháte inspirovat, pak nepochybně připravíte skvělé pochoutky, které mohou obdivovat například známí při návštěvách.

Je ovšem velká škoda, že recepty nejsou doprovázeny fotografiemi. Pokud tedy nepočítám cca deset obrázků, u nichž netuším, proč byly vybrány právě tyto zveřejněné. Ne že by mi na nich něco vadilo, jsou totiž jediným lákadlem pro kuchařinky, které si tuto knihu koupí. A protože se domnívám, že fotografie jídel, které si můžete dle návodů připravit, jsou důležité, odhadem deset fotek je potom skutečně málo. Zbývá tedy zapojit jen vlastní fantazii. Jenže na druhou stranu, tu například já zapojím ve chvíli, kdy vymýšlím sama nějaké jídlo. A od kuchařské knihy očekávám přece jen trochu více než jen prostý text…

Rovněž mě v knize pro lepší přehlednost a především rychlé vyhledávání chyběl obsah. Jídla jsou sice rozdělena, jak se zmiňuji, ale na které stránce najdete třeba vepřové, na které drůbež a kde pomazánky, se dozvíte pouze tím nejobyčejnějším způsobem – budete muset listovat a hledat. Kuchařka se tak stává vcelku nepřehlednou a budete nad ní muset strávit poměrně více času. Jenže toho má málokterá žena na rozdávání.

Bohužel mi kniha na první pohled připomněla víc křížovky v sešitu než kuchařku, která má prezentovat náš nejlahodnější mok. Nepochybně by si zasloužila daleko lepší zpracování, a to jak po stránce designu, tak celkového zpracování.

Je jen velká škoda, že pokud si někdo půjde vybírat do knihkupectví nějaký zajímavý titul tohoto žánru, po Pivní kuchařce nejspíš nesáhne právě kvůli nepřehlednosti, chybějícím obrázkům i nezajímavému sešitovému vydání se zažloutlými hrubými listy. Přitom z knihy, která je věnovaná takto specifickému a nepochybně oblíbenému tématu, by se mohla stát skvěle prodávaná kuchařka.

Pozitivem se stávají kapitoly z pivní historie, dozvíte se něco málo o rozdělení piva do jednotlivých skupin a autorka nevynechala ani zmínění pozitivních účinků na lidský organismus.

Co se týká samotných receptů, ty jediné předčí nedokonalost vydání. I proto bych doporučila koupit si tuto kuchařku a zkusit uvařit s pomocí vlastní fantazie, kdy si představíte, jak budou hotová jídla vypadat. Pokrmy zde uvedené totiž vůbec nejsou špatné. Některé jsem vyzkoušela a chutnaly báječně. On takový námořnický biftek na černém pivě není vůbec k zahození!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePivní kuchařka

Formáčková, Marie

XYZ

Napsat komentář