Recepty pro šikovné ruce

perexLahodné dárky - Tyčinky
Myslíte si, že nejlepší dárky jsou takové, které se dají sníst? Pak v tomto článku určitě najdete inspiraci!

„Jedlé specialitky zahřejí u srdce a zachutnají“ je podtitulem knihy Lahodné dárky. Kombinace bohatých chutí s jednoduchou a snadnou výrobou dělá z chutných dárečků opravdové delikatesy.

Knihu Lahodné dárky vydalo nakladatelství Metafora.

 

Tyčinky z hořké čokolády a marmelády

 

Rozumný člověk má vždy po ruce recept, podle kterého snadno vyrobí vhodný dárek. Já za takový považuji právě tento. Hořká čokoláda se dokonale hodí k citrusové marmeládě. Zde kombinací těchto dvou ingrediencí vytvoříte dárek, který udělá dojem. Jestli máte čas, můžete si sami udělat marmeládu. Když použijete koupenou, nikdo to nepozná.

Množství: 16 kousků

Marmeláda

6 pomerančů
1 kg cukru

Čokoládové tyčinky

340 g nalámané hořké čokolády

Potřebujete formu na čokoládové tyčinky – já používám silikonovou na 16 tyčinek.

Variace

Vyzkoušejte tento recept s brusinkovo-pomerančovou marmeládou ze strany 90 – tato kombinace je úžasná. Můžete použít i jiné marmelády. Zkuste například limetkovou marmeládu nebo brusinkový kompot.

Jestli chcete k výrobě marmelády zvolit jiné citrusové ovoce, nezapomeňte přizpůsobit počet kusů. Například jeden velký pomeranč nahraďte dvěma lunetkami.

Marmeláda

1. Pro urychlení práce použijte kuchyňský robot (můžete vše udělat ručně, pokud vám to více vyhovuje). Nakrájejte pomeranče na čtvrtky a ty nasekejte na malé kousky. Podle pomerančové kůry poznáte, zda bude marmeláda jemná nebo hrubší. Jestli nechcete mít v marmeládě hodně kůry, pomeranč před zpracováním částečně oloupejte.

2. Vložte zpracované pomeranče do kastrolu a přidejte cukr. Přiveďte k varu a vařte 20 minut, dokud hmota nezhoustne.

3. Nalijte marmeládu do připravených sklenic. Jestli jste je předem sterilizovali, marmeláda vám vydrží několik let. V nesterilizovaných sklenicích vydrží skladovaná na chladném místě několik měsíců. K výrobě těchto tyčinek budete potřebovat přibližně 115 g marmelády.

Čokoládové tyčinky

1. Rozehřejte dvě třetiny hořké čokolády, rychle míchejte, dokud celá neroztaje (tímto způsobem se čokoláda zjemní a při chladnutí nedochází k ojínění). Nalijte do formy na čokoládové tyčinky tenkou vrstvu čokolády, která jen zakryje dno.

2. Lžící naneste tenkou vrstvu marmelády a potom zbytek formy vyplňte rozehřátou čokoládou. Ujistěte se, že marmeláda nikde nevytéká. Případné vzduchové bubliny odstraníte tak, že jemně udeříte formou o stůl.

3. Nechte čokoládu ztuhnout, což je nejrychlejší v lednici. Potom tyčinky vložte do dárkové krabičky. Skladujte je ve vzduchotěsné nádobě na chladném místě maximálně 2 týdny.

 

Košíčky s granátovým jablkem a medovým máslovým krémem

 

Sirup z granátového jablka je vynikající – má pikantní aromatickou chuť a doslova si žádá, aby byl využitý různými způsoby. Dokonale vynikne v lehkém delikátním košíčku.

Množství: 12-24 kousků

Košíčky

145 g změklého neslaného másla
190 g krupicového cukru
145 g mouky s kypřícím práškem
špetka soli
4 vejce
4 polévkové lžíce nízkotučného mléka
120 ml sirupu z granátového jablka
semínka ze dvou čerstvých granátových jablek

Medový máslový krém

75 g změklého neslaného másla
600 g prosetého moučkového cukru
60-120 ml medu (nebo lehkého zlatého sirupu)

 

Tip

Když přidáte více medu, krém bude řidší a můžete ho na košíčky nalít. Jestli ho chcete natírat nebo nanést zdobícím sáčkem, použijte ho méně.

Tip

Na své přátele uděláte dojem, když upečete dva druhy košíčků, aniž byste si přidělali práci.

Základní těsto rozdělíte na dvě části. Do jedné přidáte semínka z 1 granátového jablka a polovinu sirupu, zatímco druhou část ochutíte jinak.

Košíčky

1. Předehřejte troubu na 190°C. Vložte papírové nebo silikonové košíčky do 1 nebo 2 forem na muffiny, podle toho, jak velké košíčky chcete.

2. Ušlehejte změklé máslo, aby bylo nadýchané.

3. V jiné misce důkladně smíchejte suché ingredience. Smíchejte mléko a vejce.

4. Střídavě přidávejte suché ingredience a mléko s vejci do ušlehaného másla. Šleháním vytvořte měkké těsto. Vmíchejte do něho sirup a semínka z granátového jablka.

5. Nalijte těsto do košíčků, aby byly zaplněné maximálně ze 2/3. Pečte přibližně 15 minut, až budou košíčky vyběhlé a začnou hnědnout. Vyndejte je a nechte vychladnout.

Máslový krém

1. Ušlehejte máslo a přidejte cukr. Šlehejte, dokud nebude hmota lehká a nadýchaná.

2. Podle potřeby a chuti vmíchejte med nebo zlatý sirup a ušlehejte. Před použitím nechte zchladnout v lednici.

3. Vložte košíčky do dárkové krabičky. Skladujte je ve vzduchotěsné nádobě v lednici maximálně 2 dny, nebo v uzavřené nádobě v mrazničce maximálně 2 týdny.

 

Více informací o knize najdete v článku Srpnové čtení s Metaforou – nápady pro šikovné ruce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLahodné dárky

McColkeyová, Jess

Metafora, 2012

Recepty pro šikovné ruce - DISKUZE

Počet reakcí: 2

Napsat komentář