Stačí pomyslet a zemřeš!

ProzreniMaryDyerové
Maru čekají snad nejtěžší chvíle jejího života. Jako jediná přežila nehodu, při níž zemřeli její tři přátelé.  Po čase si dívka teprve začíná vzpomínat, co se osudné noc stalo. Podaří se Maře vyrovnat s minulostí, nebo její běsy zničí vše, o čem kdy snila?

Mysteriózní román Prozření Mary Dyerové, který u nás ve spolupráci s nakladatelstvím BRIO publikovalo nakladatelství Slovart, je prvním dílem trilogie Mara Dyerová od americké spisovatelky Michelle Hodkinové. Hned po vydání sklidila kniha mnoho pozitivní kritiky, dokonce byla zařazena deníkem The New York Times mezi bestsellery roku. Pokračování pod názvem Proměny Mary Dyerové autorka vydala v roce 2012, tedy rok poté, co vyšel první díl.  U nás tento titul vyjde letos v říjnu.

Hodkinová nyní pracuje na závěrečném dílu trilogie, The Retribution of Mara Dyer (Odplata Mary Dyerové), jenž by se na amerických knižních pultech měl objevit v červnu příštího roku.

Stačila jediná noc a život dívky, jež se skrývá pod pseudonymem Mara Dyerová, se od základů změnil. Jako jediná přežila zřícení starého sanatoria, při němž zemřeli její přátelé, avšak dívka si nic z osudné noci nepamatuje. Proč vlastně do rozpadající se budovy šla? A co se přihodilo jejím kamarádům?

Následkem nehody Maru trápí halucinace a kvůli nočním můrám nemůže spát. Všechno jí připomíná její mrtvé přátele. A tak se společně se svými rodiči a dvěma bratry přestěhuje do Miami, aby začala nový život. Jenže před některými problémy se utéct bohužel nedá…

Příběh Mary Dyerové je vyprávěn z pohledu hlavní hrdinky. Hodkinová pro tento román zvolila jednoduchý, čtivý způsob vyprávění, a tak vám stránky budou šustit mezi prsty tak rychle, že se ani nenadějete a budete na konci.

Způsob, jakým Mara vypráví svůj příběh, působí velmi upřímně, jakoby vám chtěla ukázat své pravé, zcela odhalené já. Přestože je u některých jejích zážitků těžké odhadnout, zda jsou skutečné, nebo se odehrávají pouze v dívčině hlavě a jsou výplodem její narušené mysli, mnohé popisované situace ve vás pravděpodobně dokáží vyvolat silné emoce.

Autorka originálním způsobem kombinuje téma posttraumatické stresové poruchy s motivem paranormálních jevů a romance, bez níž by to v žádném YA (= young adult) románu snad ani nešlo.

Hlavní mužská postava, Noah Shaw, je charismatický školní hezoun, jenž má pověst největšího svůdníka a jemuž k nohám padají všechny dívky. Kromě toho se taky jedná o lehce arogantního, velmi sebevědomého mladíka s osobitým půvabem a zvláštním smyslem humoru, který na vaší tváři nejednou vykouzlí úsměv. Mara však časem zjistí, že mnohé z jeho chování je jen pouhá přetvářka, pod kterou se skrývá tíživé tajemství. Podobné tomu, jež hluboko v srdci ukrývá i ona sama.

I když po přečtení knihy Prozření Mary Dyerové zas tolik neprozřete, protože některé záhady zůstanou s ohledem na další dvě pokračování neodhaleny, jedná se o skvělý první díl trilogie, který vás dokáže navnadit k dalšímu čtení. Velké očekávání, co přinesou Proměny Mary Dyerové, je ještě umocněno otevřeným, značně překvapujícím závěrem.

Jedinou výtku, jež bych ke knize měla, je stereotypní prostředí plné stereotypních postav. Střední škola je místo, do něhož autoři velmi rádi zasazují své příběhy a snad se i domnívají, že tím nemohou nic pokazit. Zapomínají však, že prostředím ze školních lavic jen stěží někoho nadchnou.

Totéž lze říci o postavách, které Hodkinová do příběhu zakomponovala. Sexy hlavní hrdina s pověstí, za kterou by se nemusel stydět ani Casanova. Blonďatá mrcha, jež má celou školu pod palcem a stále žárlí na svého ex-přítele (jímž není nikdy jiný než Noah), a proto dělá Maře ze života peklo.  V neposlední řadě také nový Mařin kamarád Jamie, který je tak trochu výstřední a velmi chytrý mladík, jenž Noaha z celého srdce nesnáší.

Prozření Mary Dyerové je nejen příběh o ztrátě a o způsobu, jak se s ní vyrovnat, ale i o naději, že i tu nejtemnější noc jednou vystřídají sluneční paprsky nového dne.

Ukázka z knihy

Vlasy se mi naježily. Když jsem konečně došla k plotu, dveře do domu byly dokořán. Lidé postávali u aut vedle ztichlé sanitky. Rozhlížela jsem se po dvoře a hledala fenku. Když jsem se podívala na hromadu složeného dřeva, ztuhla mi krev v žilách.

Přes hejna hemžících se much nebyla vidět jeho ústa, hlava toho grázla byla pokrytá kašovitým svinstvem. Hlína pod proraženou lebkou byla úplně černá, zatímco okraje špinavého tílka se zbarvily rudě.

Ten šmejd byl mrtvej. Přesně tak, jak jsem si to představovala. (str. 71)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProzření Mary Dyerové

Hodkinová, Michelle

Slovart, 2013

Napsat komentář