Nenechte si ujít v týdnu od 14. do 20. listopadu 2011

Nenechte si ujít
Tento týden je doslova nabitý nejrůznějšími literárními akcemi. Výběr těch nejzajímavějších najdete právě v tomto článku. Přijmete pozvání na setkání s neodolatelným Rudou z Ostravy nebo raději zavítáte, alespoň virtuálně, do Arabského světa?

Hned v pondělí se v pražském Paláci knih Luxor koná křest publikace ikony českého komiksu Václava Šorela „Zlatá kniha komiksů“, kterou vydává nakladatelství XYZ. U každého komiksu v knize se čtenář nově dočte, jaké byly okolnosti a důvody jeho vzniku, a nechybí ani medailonky autorů. Obsahuje komiksy: Vzpoura mozků, Galaxia, Tvrz, Operace Jericho, Zkáza planety Země, Biggles, Operace Slunce. Křtu se zúčastní autoři komiksů Václav Šorel, Jiří Petráček a Vlastislav Toman a hosté: plukovník Aleš Knížek, ředitel Vojenského historického ústavu Praha, historik Jiří Rajlich, šéfredaktor časopisu ABC Zdeněk Ležák a režisér Tomáš Krejčí.
Křest knihy Zlatá kniha komiksů se uskuteční v pondělí 14. listopadu od 16hodin
v Paláci knih Luxor v Praze, na Václavském náměstí.

Milujete humor Zdeňka Svěráka? Pak byste neměli vynechat sekání s tímto známým hercem a spisovatelem. V pondělí bude podepisovat svou nejnovější knihy Nové povídky, kterou vydalo nakladatelství Fragment.
Úspěšné Povídky Zdeňka Svěráka, kterých se prodalo 100 000 kusů, se dočkaly svého pokračování. Autor připravil zcela nové povídky, ke kterým ho inspiroval sám život, a tak se mají čtenáři opravdu na co těšit. Povídkám nechybí humor, styl a rukopis Zdeňka Svěráka.
Autogramiáda Zdeňka Svěráka ke knize Nové povídky se koná v pondělí 14. listopadu
od 16 hodin v OC IGY v Českých Budějovicích.

Zamířit můžete i do Boskovic, kde se v pondělí 14. listopadu v místní knihovně koná od 16:30 beseda s boskovickým rodákem Pavlem Kosatíkem u příležitosti vydání jeho nové knihy Česká inteligence. Více informací o akci si můžete přečíst zde.

Čtvrtá (a poslední) pondělní pozvánka je do Nového Jičína. Ve 14 hodin zde začíná program s názvem Růže pro Jaroslava Aneb k poctě novojičínského básníka pana Jaroslava Merendy. Podrobnosti jsou uvedeny v našem Kalendáři akcí.

A znovu do Prahy letí další pozvánka. Opět do „Luxoru“ zavítá v úterý tentokrát neuvěřitelný Ruda z Ostravy s představením ještě neuvěřitelnější knihy Ruda z Ostravy – BESCELER !!!. Knihu vydává nakladatelství Fragment. Autor v ní popisuje životní příběh této fiktivní postavy, alter ega herce a hudebníka Michala Kovalčíka. Psána je „ostravštinou“ a pobaví každého čtenáře. Knihu pokřtí a hostem bude moderátorská kolegyně Rudy Diana Kobzanová.
Křest knihy Ruda z Ostravy – BESCELER !!! se koná v úterý 15. listopadu od 17,30 hodin
v Paláci knih Luxor v Praze.

Nevynecháme ani Brno, kde na nás bude ve středu čekat profesionál v oboru etikety Ladislav Špaček. V knihkupectví Barvič – Novotný představí nejnovější knihu etikety, tentokrát zpracovanou jako komiks. KOMIKSOVÁ ETIKETA představuje všechny situace, do kterých se může moderní člověk dostat, a nabízí mu pravidla, která mu pomohou všechny nástrahy společenského života zvládnout.
Autogramiáda s besedou Ladislava Špačka ke knize Komiksová etiketa se uskuteční ve středu 16. listopadu od 16 hodin
v Knihkupectví Barvič-Novotný v Brně.

A vítáme opět Prahu. V literární kavárně Academia se ve středu představí nová kniha Arabský svět spisovatelky Emíre Khidayer. Součástí programu bude vystoupení tanečníce Sahar a bubeníka Anas. V knize se dozvíte jaký je arabský svět ve skutečnosti, jak myslí, cítí a žijí Arabové, jaké jsou vztahy mezi muži a ženami, zda je každý Arab muslimem a každý muslim Arabem, ale i jak se chovají ke zvířatům a jestli je vůbec možné naučit se arabsky. Knihu vydává nakladatelství Mladá fronta.
Slavnostní křest knihy spisovatelky Emíre Khidayer: Arabský svět se uskuteční ve středu 16. listopadu 2011 od 16 hodin
v Knihkupectví Academia na Václavském náměstí v Praze.

Pokud chcete udělat jedno podzimní odpoledne radost svým dětem i sobě, pak zkuste dorazit v pátek do knihkupectví Dobrovský v Brně. Koná se tady živé setkání s oblíbeným komiksovým psíkem Snoopym. Láska podle Snoopyho je – po veleúspěšném svazku Svět podle Snoopyho – druhým českým výborem z komiksových stripů Charlese Schulze. Knihu vydalo nakladatelství Plus.
Setkání a autogramiáda Snoopyho se koná v pátek 18. listopadu od 11 hodin v knihkupectví Dobrovský v Brně
.

A na závěr nebude chybět pozvánka na výstavu, samozřejmě spojené se světem literatury. Velkolepá výstava, kterou pořádá Městská knihovna v Praze probíhá v Galerii Smečky. K vidění tu bude nejen Pražská bible, prvotisk z roku 1488, nejstarší a nejvzácnější kniha v našem fondu, ale i další historicky cenné tisky z oblasti divadla, hudebních záznamů, pražských zajímavostí či grafiky z naší Artotéky a knihy o umění. Nebude chybět ani e-čtečka s kompletní nabídkou e-knih Městské knihovny v Praze a on-line připojení do Krameria.
Více informací o výstavě se dozvíte zde
.

Další akce, které se konají nejen v tomto týdnu, najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář