František Graus

orloj
Nakladatelství Academia přichází s novinkou, kterou uvítají zejména milovníci poválečné historie Československa.

Monografie pojednává o přední osobnosti československého oficiálního dějepisectví druhé poloviny minulého století – profesoru Františku Grausovi. Autorka se snaží o vykreslení procesu proměny naší poválečné historické vědy na pozadí životního příběhu vědce, jehož dílo se stalo základem oficiálního poúnorového historického diskurzu a jehož složitý osud zrcadlí úděl značné části inteligence minulého století zmítané ideovými a politickými zvraty.

Text vychází z dostupných pramenů v archivech českých, německých a švýcarských, Grausovy pozůstalosti uložené v univerzitním archivu v Basileji, Grausova díla a množství pamětnických výpovědí a korespondence. Autorka sleduje především Grausovo působení v rámci československé historické vědy, poemigrační období je zde pojednáno zběžně, spíše z hlediska přetrvávajících vztahů k české dějepisecké obci a kontaktů s ní.

 

FRANTIŠEK GRAUS A ČESKOSLOVENSKÁ POVÁLEČNÁ HISTORIOGRAFIE

Vydalo: Nakladatelství Academia

Autor: Naděžda Morávková
Počet stran: 352
Edice: Paměť
Vazba: vázaná
Formát: 130 x 200 mm
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-200-2243-1

 

Přečtěte si více o knize František Graus a československá poválečná historiografie.

———————————————————

Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966.

Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFrantišek Graus a československá poválečná historiografie

Morávková, Naděžda

Academia, 2013

Napsat komentář