Historické okénko 3: Pro ženy krásné od hlavy až k patě

LS1937_c3s7Nivea_cr
Píše se rok 1937. Venku propuká jaro, ekonomická krize byla zažehnána a v biografech právě dávají novou komedii Mravnost nade vše s Hugo Haasem v hlavní roli. Ženy se chtějí líbit a neváhají tomuto cíli podstoupit i ty největší oběti.

Vítám Vás madame v našem kosmetické závodu. Čímpak mohu sloužit? Á, madam je tu poprvé, ale zvolila jste správně! Náš kosmetický závod je tu už od roku 1903 a vždy ku spokojenosti našich zákaznic. Tak tedy, co to bude? Přeje si madame, abychom jí upravili frizúru? Nebo snad masáž obličeje, abychom vyhladili vrásky? Ne, že by to madame potřebovala, vypadáte prostě báječně, více než třicet let bych Vám nehádal. Já být mladší madame, … Ale krásu je třeba pěstit, proto bych madame doporučoval naši kompletní kúru. Madame bude rázem vypadat o dvacet let mladší. Manžel Vás ani nepozná. Bude si myslet, že je s milenkou a ona to zatím manželka! Ne, pardón madame, nechtěl jsem se jich dotknout. Však sama uvidí, jak u nás omládne.

Tak tedy, začali bychom vlasy. Madame už má, koukám, sem tam nějaký ten šedivý vlas. Hlavu bychom tedy umyli a vlasy obarvili. Náš kosmetický závod používá zásadně těch nejkvalitnějších pomůcek. Takže na řádné ošetření vlasů Vám mohu nabídnout šampón Elida.

Letem světem 1937

K obarvení vlasů tu pak máme švýcarský preparát značky Lingo. Mohu vřele doporučit! Madame bude mít vlasy jako uhel a po záplavě šedivých vlasů nebude ani památky.

Letem světem 1937

Uvidíte madame, jak byste prokoukla. Garantuji vám, že by vám hádali nejméně o deset let méně. A to nejlepší teprve přijde, madame! Ale než se k tomu dostaneme, nechce madame vlasy ondulovat? Mohu nabídnout náš osvědčený, výrobcem panem Hasterlíkem patentovaný systém trvalé ondulace. Nu pohleďte sama!

Pestrý týden 1933

Teď bychom přešli k tvářím. Madame má rozkošné pihy a sem tam, ne moc, to bych si nedovolil, nějakou tu nejspíše jaterní skvrnku. Pokud by se jich však chtěla zbavit, mohu doporučit naše léty osvědčené a mnoha našimi zákaznicemi doporučované krémy z laboratoře „O pěstění krásy“ pana Kočího.

Vídeňské ilustrované noviny 1919

Á, tak vy už jste slyšela. Vnučka povídala. Ano skutečně. U některých dam nenastal žádoucí oučinek a pih buď přibylo, nebo dámám kůže na potřených místech dokonce slezla. Považte ale madame, náš závod v tom byl nevinně! Dotyčné dámy užívaly krém v rozporu s našimi doporučeními. Nu nic, když už madame slyšela, mám tu pro ni jiný krém. Horkou novinku, Panax creme 1666. Je trochu dražší, ale za ty dobré dva roky, o které bude madame vypadat mladší, to určitě stojí!

Letem světem 1937

Stačí madame, když se každý večer tímto krémem budete natírat a za pár týdnů nebude po pihách ani památky, a považte, i jaterní skvrny zmizí! Ale kdyby náhodou nezmizely, nezloběj se na nás prosím, na zázraky je tu Bůh a ne náš závod.

Koukám, madame, máte zajímavě tvarovaný nos. Takový klasický římský profil. Kdyby snad madame chtěla nosánek trochu opravit, mohu vřele doporučit pana doktora Taubera. Ten je tady u nás na nosy nejlepší. Dá se skoro říct, že na nosy on má nos! Pardón, madame, snad jsem jich nepoprskal. Nemějí mi to za zlý, jsem holt veselá kopa.

Letem světem 1936

Ale pozor, musím jich upozornit. Kdyby se snad s ním madame chtěla soudit, tak vědí, pan dr. Tauber není sice doctorem medicinae, ale za to je doktorem práv! Žádná zatím nic nevysoudila, i když měla po operaci nos jako mopslík.

Tak, madame, a teď se dostáváme k naší největší pýše. Promiňte mi mou impertinenci, ale každá dáma vypadá tak mladistvě, jak vypadá její tvář a pak také její poprsí a boky. A protože náš závod poskytuje služby komplexní, věnuje patřičnou pozornost i těmto ženským partiím. Opakuji, ne že by to madame potřebovala, i v těchto partiích vypadá nesmírně mladistvě, přesto si dovoluji nabídnout několik zaručených a mnoha ženami oceňovaných preparátů. Jako první jsou tu orientální pilulky Ratie, osvědčený to francouzský prostředek pro dosažení vývinu a pevnosti tvarů.

Ilustrované listy 1903

Pokud by madame dávala přednost prostředkům tuzemským, mohu jí nabídnout několik preparátů vyráběných našimi předními odborníky na ženská poprsí.

Vídeňské ilustrované noviny 1919

Vídeňské ilustrované noviny 1919

Vídeňské ilustrované noviny 1919

Pravda, Vídeň už není naše, ale pořád tam ještě žije velká skupina Čechů. A paní Ida Krausová je pravou odbornicí na pěstění poprsí. Pokud by snad madame ani s pilulkami, krémy či balzámy nebyla spokojena a ani pěstění poprsí se nedařilo, mám tu pro ni ještě jeden opravdu zaručený lékaři předepisovaný prostředek zvaný Mammoform.

Letem světem 1936

Madam bude mít za pár týdnů poprsí jak mladice. Za to jí ručím! A ještě více pevná prsa vyniknouti nechá štíhlá linie. Madame je samozřejmě jako proutek a nemá hubnutí zapotřebí, ale tak dvacet kilogramů dolů a ohlédne se za ní ještě leckterý mládeneček. Za tímto účelem a případně i proti nervozitě ze zacpaných vnitřností pramenící si dovoluji nabídnout tyto jedinečné přípravky.

Letem světem 1936

Letem světem 1936

Letem světem 1936

No uznejte sama, madame, že obzvláště čaj dra Jassena je vyveden náramně. A budete-li dodržovat předepsaný postup a šestkrát denně se omývat studenou a horkou vodou, je výsledek v podobě štíhlé linie zaručen, protože na jídlo vám už v podstatě nezbude čas. Ale kdyby snad madame nechtěla čekat a doporučené procedury podstupovat, mám tu pro ni ještě rychlejší a neméně účinné řešení.

Letem světem 1936

Letem světem 1937

Letem světem 1937

Pravda, není to právě pohodlné, ale ve srovnání se staršími kosticovými modely… Madame bude určitě spokojená.

A to je z naší nabídky, madame, asi vše. Uvidíte, že ne o dvacet, ale o rovných čtyřicet let budete mladší, dáte-li na má doporučení a radami se budete říditi. Mužové mladí i staří vám k nohám padati budou a po vaší náklonnosti a lásce budou toužiti.

Ilustrované listy 1903

A kdyby se snad žádný nenašel, dovoluji si doporučit náš inzertní tisk. Zrovna tady jsou dvě zajímavé nabídky. Pravda, oba pánové žádají dámu do třiceti let věku, ale madame, vy na těch třicet let po všech našich procedurách budete vypadat! Snoubí se tak ve vás žádaná krása a vaše na první pohled zřejmá životní zkušenost. A to ti pánové dozajista ocení. No ne, madam, já vím, jste vdána, ale každá moderní žena má alespoň jednoho milence. Radu tuto dám vám zcela zdarma. Všechny mnou dosud uvedené prostředky bezpochyby ženě prospívají a mladší ji činí. Co však ženě nejvíce prospívá a na atraktivnosti jí přidává, tím jest milenec.  A pánové, třeba původně počestnou ženu se slušným věnem žádají, rádi vám co milci sloužiti budou.

Nezapomeňte však, madam, že moderní žena se nebrání ani prostředkům, abych tak řekl, ochranným. I v tomto ohledu snažíme se našim klientkám co nejlépe poradit. Nabídnout vám mohu přípravky dvou různých firem. První je, pravda, trochu starší, ale její zboží je už osvědčeným. Druhá se pak stala pravým etalonem v ochranně ženské počestnosti.

Vídeňské ilustrované listy 1919

Letem světem 1936

Nu, nezbývá, madam, než abych se s vámi rozloučil a hodně štěstí vám popřál. Věřím, že náš závod znovu navštívíte a všechny své známé o něm zpravíte. To víte, krize odezněla teprve nedávno a náš závod, třeba dobře zavedený, stále ještě novou klientelu hledá. A protože v krásném těle, jak známo, sídlí neméně krásný duch, dovoluji si vám ještě na rozloučenou nabídnout jeden náš rébus, abyste také svou mysl řádně procvičila a muže nejen krásou, ale také intelektem oslnila. Pokud by se vám ani nikomu dalšímu nepodařilo rébus rozluštiti, navštivte nás opět a rozluštění ode mne dostanete. Ale abyste svou hlavinku nemusela přespříliš trápit, vězte, že ten pán, to je Řek, a to vedle něj jsou tečky. Tak na shledanou, madame, a přijďte zas!

Z malého krámku se vznešeně znějícím textem na ceduli Kosmetický závod First se vypotácela zcela vyčerpaná, ne méně než sedmdesátiletá paní Nováčková, a opírajíce se o své hole, vydala se hledat tentokrát ten správný dům, v němž i s rodinou bydlí její vnučka. Který z těch domů to ale pro pána Boha je?

Doporučení:
Share

Historické okénko 3: Pro ženy krásné od hlavy až k patě - DISKUZE

Počet reakcí: 10
  1. Jiří Glozar Jiří Glozar napsal:

    Ještě k té obtížnosti. Snažím se vždy vybrat rébus dle mého soudu rozluštitelný. Většina rébusů v Humoristických listech, Biči atd. té doby je dnes už v podstatě bohužel nerozluštitelná. Reflektují totiž často tehdejší politickou situaci, nebo dokonce dnes už neznámé osoby. Úspěšným luštitelem by tak mohl být snad jen historik, zaměřující se právě na dané období. :-)

  2. Ivana Sáčková Ivka.Iva napsal:

    Díky moc za gratulace :-)

    Docela mi to dalo zabrat – počítala jsem tečky – je jich 140 :-D Tak jsem kombinovala i s římskými číslicemi :-D
    Věděla jsem docela brzo ten konec, ale na začátek jsem nemohla přijít. Kdybych si přečetla, že ten pán je Řek, šlo by to snadněji :-D

  3. Ivana Sáčková Ivka.Iva napsal:

    Řek mnoho teče kvapně do moře.

  4. Jiří Glozar Jiří Glozar napsal:

    Děkuji. Co se týče rébusu, je tam něco s řekou. Naopak s vápnem tam není nic. Páv a obrácené ň spolu sice tvoří jedno slovo, ale to slovo začíná na písmenko, kterým končí předchozí symbol – tečky. Ještě trochu napovím, těch teček není málo.

    Nenajde-li se do té doby úspěšný řešitel, přídám zítra odpoledne další nápovědu.

  5. yasmini yasmini napsal:

    Super článek! :D Nejvíc mě pobavil předposlední inzerát. Nejprv x možností ochrany před početím, ale vzápětí píšou, že prodávají i dudlíky. :D To tedy musela být spolehlivá ochrana. :D

    Ten rébus – není tam něco s řekou a vápnem?

  6. Jiří Glozar Jiří Glozar napsal:

    Vaše tipy na správné řešení rébusu prosím opět uveďte v komentáři pod článkem. Správně tipující vyhrává knihu dle vlastního výběru ze seznamu, který mu zašleme.

Napsat komentář