Jak tráví Vánoce roztomilé malé lhářky?

roztomilá malá tajemství - obálka - Kopie
Záhadná A byla odhalena a Alisonina vraha čeká soud, a tak Hanna, Emily, Aria a Spencer doufají, že už budou mít konečně pokoj. Začaly vánoční prázdniny a každá z dívek je plánuje prožít po svém. Stále se však nemohou zbavit pocitu, že je někdo sleduje a náramně se při tom baví…

Roztomilá malá tajemství je soubor čtyř povídek o hrdinkách ze série Roztomilé malé lhářky od americké spisovatelky Sary Shepardové. Tato kniha, kterou u nás stejně jako zmíněnou řadu vydalo nakladatelství BB/art, nenavazuje přímo na hlavní dějovou linku, ale slouží spíše jako doplňující titul, jenž popisuje zážitky kamarádek Arie, Emily, Hanny a Spencer během vánočních prázdnin uprostřed třetího ročníku. Kromě zmíněné série vydala Shepardová také novou románovou řadu Hra lží.

Od odhalení a smrti Mony Vanderwaalové uplynula teprve chvíle, a tak jsou rány, jež Mona pod maskou tajemné A dívkám způsobila, ještě čerstvé. Nejhůře se s novou situací vyrovnává Hanna, pro kterou byla Mona po smrti Alison DiLaurentisové nejlepší kamarádkou. K tomu ještě začal soud s Ianem Thomasem, jenž je z Alisoniné vraždy obviněn.

Zdá se, že to nejhorší je už za nimi a konečně si mohou oddychnout, jenže dívky se nemohou zbavit pocitu, že je jim stále někdo v patách. Jsou snad paranoidní a slyší i trávu růst, anebo je opravdu někdo sleduje a škodolibě se jejich roztomilým malým tajemstvím vysmívá?

Jelikož je tato kniha určena spíše fanouškům Roztomilých malých lhářek než běžnému čtenáři, který se s hlavními hrdinkami setkává poprvé, je nutné na ni také tak pohlížet. Autorka se nesnaží nějak obsáhle čtenáře seznamovat s děním v předchozích dílech, uvádí pouze informace, jež jsou nezbytně nutné.

Shepardová používá jednoduchý, nenáročný jazyk, díky čemuž je kniha snadno srozumitelná a velmi čtivá. Z hlediska dynamiky se mnoha zvratů nedočkáte, příběhy mají plynulý děj s předem jasným koncem. Účelem tohoto souboru čtyř povídek totiž není pokračovat v hlavní dějové lince, ale jen ji doplnit. Proto se bez něj při čtení knih ze série Roztomilé malé lhářky nepochybně obejdete. Přestože dívky zažijí zajímavá dobrodružství, jejich příhody se nijak neodrážejí na vývoji událostí v hlavní sérii.

Je škoda, že autorka hrdinky vehnala do situací, s nimiž se setkáváte převážně v béčkových amerických komediích pro teenagery. Příběhům chybí buď originalita (jako je tomu v případě povídky o Hannině hubnutí) nebo jsou nereálné a těžko uvěřitelné (jako např.  Ariina nečekaná svatba). Zatímco u hlavní série se spisovatelce daří vytvářet zajímavý děj, kniha Roztomilá malá tajemství je plná klišé.

Zajímavým prvkem je chronologická návaznost všech příběhů. Zatímco Hanna, které je věnována první povídka, se ve většině příběhu na Vánoce teprve připravuje, Spencer, jež celou řadu uzavírá, slaví Silvestra a Nový rok. Dalším spojovníkem jsou opakující se motivy, které všechny příběhy nenásilně propojují. Jedním z dominantních námětů je „zázračná“ vitaminová voda AminoSpa, jež se objevuje ve všech povídkách a v některých dokonce sehraje klíčovou roli.

Za zmínku stojí ještě autorčina posedlost známými světovými značkami, a tak se o kdejaké vedlejší postavě dozvíte, co měla právě na sobě, což je mnohdy také zároveň jediná informace o dané osobě.

Přestože se z hlediska vzhledu i povahy hlavní hrdinky značně liší, autorce se dívky povedlo natolik dobře vykreslit, že si je ve výsledku všechny oblíbíte a možná si mezi nimi vyberete i svou favoritku.

Přestože kniha Roztomilá malá tajemství není žádné veledílo, které by se zapsalo do dějin literatury, jedná se o milé oddychové čtení povídkového typu, jež potěší hlavně fanoušky Roztomilých malých lhářek. Tato série se proslavila také díky své seriálové verzi, která vzešla z produkce americké televize ABC. Ale nenechte se mýlit, knižní a seriálové lhářky nejsou identické, takže pokud jste si zmíněný seriál oblíbili, měli byste si přečíst i jeho předlohu. Pravděpodobně vás v některých ohledech dost překvapí.

Ukázka z knihy

Hanně se zatočila hlava, div sebou nepraštila na zem. „Já nevěřím vlastním očím,“ zašeptala. V krku se jí tvořil knedlík a bála se, že přijdou i slzy. Vybavovaly se jí další výjevy včerejšího večera. Jak se Dinah rozplývala, že by bylo skvělé, kdyby Hanna přestoupila na Larchmont – prý by bylo super mít tam někoho normálního. Slibovala dokonce, že Hanně představí svou tetičku z redakce Bazaar, až přijede na Vánoce. Na rozloučenou Hannu objala a potvrdila, že se ráno uvidí.

„Myslela jsem, že jsme kamarádky,“ vyhrkla Hanna.

„Prosím tě, nenech se vysmát.“ Dinah obracela oči v sloup.  „Jsi akorát naštvaná, že jsem tě převezla. Připusť si, že bys udělala v mé kůži totéž.“

„Neudělala. Ale mohla jsem,“ Hanna ztrácela kontrolu nad svým hlasem. Vysokou tóninou dávala jasně najevo, že má na krajíčku, což jí samozřejmě štvalo. Ale než se jí z očí vykutálely první slzy, stačila se otočit a zapadnout do šatny. Třesoucíma se rukama nastavila číselný kód skříňky, popadla tašku a vyrazila ven. Ani si neoblékla kabát. (str. 77)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRoztomilá malá tajemství

Shepardová, Sara

BB/art, 2013

Napsat komentář