„Starý známý“ kocourek Damián a jeho kočičiny

Damian_uvod
Již od roku 1987 můžeme sledovat příhody kocourka Damiána na našich obrazovkách. Málokdo ale ví, že oblíbený večerníček byl natočen podle knížky Václava Čtvrtka, která byla napsána už v roce 1971.

Určitě také víte, že Václav Čtvrtek – vlastním jménem Václav Camfourek – se narodil před 100 lety v rodině jednoho pražského účetního. Za 1. světové války se na několik let i s rodiči odstěhoval do Jičína, který osudově ovlivnil jeho další tvorbu. Lidové pověsti a pohádky jej inspirovali k vytvoření mnoha oblíbených pohádkových bytostí; vzpomeňme například Rumcajse, vílu Amálku, Makovou panenku, motýla Emanuela nebo Křemílka a Vochomůrku.

Odvážný a i trochu nezbedný kocourek nepochybně do těchto oblíbených postav také patří. Vždyť již 40 let baví malé i velké čtenáře a nejeden rodič se těší na večerní čtení, kdy spolu s Damiánem bude moci zjistit, co se stane, když kočku opustí blechy; pomoct hračkočkové kočce Jepince; spolu se svou bleškou přelstít bitevní kočku Pitipačku; učit kotě Žužlíka chytat mouchy; nebo zachránit měsíček před snědením.

Nejen tyto, ale i mnoho dalších kočičin na vás čekají v knížce Kočičiny kocourka Damiána, kterou vydalo nakladatelství Fragment.

Dospělí kromě vtipu ocení i lehkost, s jakou jsou jednotlivé příběhy vyprávěny. Začínající čtenáře by mohla potěšit větší písmena a relativně kratší příběhy, které se dají poměrně rychle a bez větších obtíží přečíst. Dokonce se zde najde něco i pro ty nejmenší – celá knížka je doplněna nádhernými ilustracemi Veroniky Čtverečkové.

Mně osobně se knížka líbila a přečetla jsem ji takřka jedním dechem. Musím ovšem přiznat, že svůj podíl na tom má skvěle zpracovaný večerníček z dílny studia Jiřího Trnky. Kdo by se nechtěl vrátit do dětských let a zažít nějaké to dobrodružství – třeba kočičí…?!

Krátký úryvek z knížky najdete zde.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKočičiny kocourka Damiána

Čtvrtek, Václav

Fragment, 2008

Napsat komentář