Zavzpomínejte na své dětství spolu s Cipískem

G¡
Cipísek je loupežnický synek Rumcajse, bývalého jičínského ševce, který byl kvůli urážce nohy starosty Humpála vyhnán do lesa Řáholce, a Manky, starostlivé a chytré ženušky.

Cipísek je sice ještě malý, ale zato je mazaný a hbitý. Umí se dostat z každé šlamastiky a vždycky si ví rady. A protože má dobré a laskavé srdíčko, má v lese spoustu kamarádů, kteří mu vždy rádi přijdou na pomoc.

Spolu s Cipískem zažijete při čtení knížky úžasná dobrodružství, možná se budete i trošičku bát, ale hlavně se Cipísek stane i vaším kamarádem.

Ukázka z knihy

Bylo časně ráno, Cipísek ještě spal. Manka mu chtěla uvařit snídani trochu poloviční loupežnické polívky, protože celou ještě nesměl. Odešla ke studánce pro lžíci vody. Byla tam sotva chvilku a vrátila se s prázdným kotlíkem. ,,Rumcajsi, se studánkou se děje něco divného,“ povídá. ,,A to já se na to hned podívám,“ řekl Rumcajs, ,,protože studánka je půl loupežníkova života.“
Obhlíží studánku, a taky se mu to nechce líbit. Chvíli v ní přibývalo vody, až přetékala, a zas se z ní voda divně tratila. „Jako by ta studánka byla stonavá,“ bručel do vousů Rumcajs.
„Manko, já dnes ani nebudu snídat.“ Položil ucho až na samotnou zem a poslechl si, odkud přichází do studánky voda. Tím směrem táhl prstem čáru a vypravil se.

Chcete se dozvědět, proč ve studánce nebyla voda a jak to všechno dopadlo? V tom případě musíte sáhnout po Cipískově loupežnické knížce, kterou vydalo nakladatelství Fragment.

Najdete zde i další příběhy známé rodinky z lesa Řáholce – Rumcajse, Manky a hlavně jejich syna Cipíska. Dozvíte se, jak Cipísek pomáhal knížepánovi střelit sojku, jak kvůli Cipískovi uletělo z Kbelnice posvícení nebo jak Rumcajse málem utancovaly víly.

Cipískova loupežnická knížka obsahuje 10 krátkých a lehce pochopitelných pohádek, jejichž přečtení netrvá dlouho, a je určena pro děti jakéhokoliv věku. Jelikož je psaná velkým písmem, je vhodná jak pro první čtení, tak i pro čtení na dobrou noc. Samozřejmě je kniha tradičně bohatě a nezapomenutelně ilustrována Radkem Pilařem. Zavzpomínejte si na své dětství a pobavte se spolu se svými potomky….

Autor Václav Čtvrtek

(4.dubna 1911 – 6.listopadu 1976)

Václav Čtvrtek, vlastním jménem Václav Camfourek, byl autorem knih pro děti. Psal nejenom pohádky, ale také romány a hry. Za 1. světové války se přestěhoval ke svému dědečkovi do Jičína.
Mezitím v Praze vystudoval gymnázium a začal studovat práva na Karlově univerzitě. Studium ale nedokončil. Místo toho začal pracovat jako úředník v Chebu, kde napsal svůj první román.
Spolupracoval s dětskými časopisy – Brouček, Sedmihlásek, (dnešní) Mateřídouška nebo Ohníček a s Čs. Rozhlasem, kde se stal vedoucím vysílání pro děti.

Největší úspěch ale mají jeho pohádkové knížky. Mezi jeho oblíbené postavy patří loupežníci, ševci, vojáci, čerti nebo vodníci. Děj vkládá do přírody, do lesa a k rybníku a vše nejčastěji na Jičínsko.
Mezi jeho nejznámější pohádky patří Rumcajs, Maková panenka či Křemílek a Vochomůrka, které známe nejen z knížek, ale také z Večerníčku.

Vedle pohádek psal také příběhy, z nichž stojí za zmínku Pes z Pětipes nebo román Malá letní romance.

Ilustrátor – Radek Pilař

(23.dubna 1931 – 7.února 1993)

Radek Pilař patřil mezi nejvýznamnější představitelé českého výtvarného umění doma i ve světě. Byl všestranným umělcem, který se kromě ilustrování věnoval také malbě, grafice, filmové i režisérské práci.
Vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze a později spolupracoval s divadlem Semafor a se Státním nakladatelstvím dětské knihy, Československou televizí i Krátkým filmem.

Nakreslil a vytvořil znělku Večerníčka, kterého vídáme každý den v naší televizi. Za svou práci získal mnoho domácích i zahraničních ocenění.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCipískova loupežnická knížka

Václav Čtvrtek

Fragment

Napsat komentář