Svět se mění, ale Rumcajs je stále stejný

Rumcajs_GN_obal_schv.indd
Sympatického loupežníka Rumcajse znají snad úplně všichni. Vyrůstali jsme na jeho příbězích, dívali se na pohádky a četli knížky. Chcete-li se s dětmi na chvíli vrátit do svého dětství a prožívat napínavá dobrodružství z lesa Řáholce, určitě máte v ruce tu správnou knížku.

Nakladatelství Fragment vydalo ve svém prvním vydání už více než 40 let známou knížku Rumcajs od autora Václava Čtvtka, jehož sté narozeniny si připomínáme právě v tomto roce.

V knížce najdeme celkem 24 příběhů, z nichž první popisuje, jak a proč se ze ševce Rumcajse stal loupežník a zabydlel se v lese Řáholci, dále jak si našel ženu Manku, jak se pak stal na malou chvíli opět poctivým ševcem a pak se vrátil zase k loupežničině. Rumcajs je z dnešního pohledu takový typ sympatického rebela, který si pevně stojí za svými názory a nic a nikdo ho od nich neodvrátí. Právě kvůli této své povaze řeší stálé problémy s vrchností, starostou a knížepánem. Rumcajs sice žije loupežnickým životem, ale na druhou stranu ctí věrnost, čest, ochraňuje přírodu a dodržuje pravidla, byť loupežnická. Naopak jeho protivníci se vyznačují tím, že myslí především sami na sebe, na své potěšení, chovají se k přírodě bezohledně a chtějí být za každou cenu těmi nejlepšími. Rumcajs řeší všechny své problémy s velkým důvtipem a důvěrou ve své schopnosti, jeho protivníci končí většinou sesazeni ze své „velikosti“ a zcela zesměšněni.

Nechybí zde ani různé nadpřirozené bytosti, se kterými má Rumcajs co do činění – obr nebo drak, které je potřeba zneškodnit, aby byl v lese Řáholci klid.

Kniha je určena pro děti od 5ti let a je určitě vhodná spíše k předčítání než k nácviku prvního čtení, písmenka jsou menší. Také se zde vyskytuje lidová mluva z minulého století a mnoho slov je určitě pro dnešní děti zcela neznámých (například „….prováděl lučebník a silozpytek podučitel Očičko….“), v podstatě u některých už ani já nevím, co znamenají, a možná jsem to nevěděla nikdy. Kouzlu vyprávění  to ale vůbec nic neubírá, spíše naopak, krásně nás to přenese do Rumcajsova pohádkového a loupežnického světa. Rodiče mohou také tato slova při předčítání vysvětlit a popovídat si s dětmi o jejich významu a o příběhu, který právě čtou.

Ilustrace, kterých se chopil Radek Pilař, jsou krásně barevné s čitelným dějem a výrazem a určitě se budou malým předškolákům líbit. Obrázky také dobře dokreslují příběh, takže když si děti pak samy knížku prohlíží, mohou si na Rumcajsova dobrodružství snadno vzpomenout, a díky tomu si v ní budou rozhodně rády listovat i samostatně.

Čtvrtkovy knížky provázely dětstvím mnoho současných rodičů, a tak je určitě s láskou a nostalgií budeme i dnes předčítat našim dětem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRumcajs

Čtvrtek, Václav - Pilař, Radek

Fragment, 2011

Napsat komentář