Pohádky o zvířátkách, které potěší

Ètení o vepøíkovi_OBAL_schv.indd
Příběhy o zvířátkách mají většinou u dětí velký úspěch. A co teprve, když jsou hlavními hrdiny prasátko a kůzle a celá knížka pochází z pera takového spisovatele, jakým byl Václav Čtvrtek…

Protože letos slavíme významné výročí uznávaného autora dětských knih Václava Čtvrtka, je nepochybně důležité si připomenout i některé z jeho knih určených dětem. Jednou takovou jsou i veselé příhody dvou zvířátek, které pod názvem Čtení o vepříkovi a kůzleti vydalo nakladatelství Fragment.

Knížka je plná veselého povídání o společném žití a hospodaření dvou zvířátek – kulatého vepříka, starajícího se o zahrádku, a rohatého kůzlete, starající se o domácnost. Zvířátka žijí v malém domečku se zahrádkou, a zatímco kůzle vaří a uklízí, vepřík ryje záhonky a opatruje vše, co na nich roste. Humorné pohádkové příběhy zvířátek vyprávějí nejenom o jejich společném soužití, ale také o tom, co prožili od podzimu až po příchod jara.

Najdeme zde deset kouzelných a poutavých příběhů, ve kterých se dovídáme, co vše spolu zvířátka prožijí. Malí čtenáři například poznají, co se zvířecím kamarádům přihodí při společném pečení kaštanů, nebo jaké příhody prožijí, když se učí plést zimní svetr. Společně budou smažit koblihy, a dokonce si pořídí i hodiny s kukačkou. Děti pak jistě budou zvědavé, k čemu zrovna prasátko a kůzle potřebují velký kopec zmrzliny…

Vzhledem k tomu, že děti prožívají příběhy zvířat během několika ročních období, mají tak ideální možnost seznámit se s charakteristikou jednotlivých období. Jaké činnosti jsou pro ně typické, a to i včetně zvyků a tradic – třeba zrovna spojenými s vánočním obdobím, které prasátko i kůzle rovněž slaví. Knížka se tak nestává pouze obyčejným pohádkovým příběhem, ale i knihou, která má v sobě výchovný podtext.

Velmi se mi líbí forma, jakou je knížka napsána. Nenásilně vtahuje čtenáře do děje, který je pak „nucen“ jí jedním dechem přečíst až do konce. Při čtení jsem se nasmála stejně jako mé děti.

I když je kniha určena pro děti od pěti let, doporučila bych je i dětem mladším pro předčítání rodiči. Stejně tak budou mít jistě pohádkové příběhy úspěch u starších dětí, které již znají písmenka a mohou tak například předčítat svým sourozencům. V knize jsou písmenka velká, i proto bych ji viděla jako vhodnou pro začínající čtenáře, kteří se s její pomocí mohou nejen dobře pobavit u příběhu dvou rozverných zvířátek, ale zároveň se budou zdokonalovat při čtení. Stejně jako moje šestiletá dcera, která s velkou radostí začala svým mladším sourozencům z knížky číst.

Naše roční dcera obdivovala velmi zdařilé obrázky, bohatě ilustrované Alenou Ladovou. Každou kapitolu doprovází hned několik ilustrací, čímž se čtení stává poutavější a zajímavější pro děti, které se s příběhy zvířátek seznamují i na obrázcích.

Čtyřletému synovi se velmi líbí jednotlivé příběhy, knížku chce mít stále u sebe, ať už jedeme kamkoliv, a vůbec mu nevadí, že jsme ji už několikrát přečetli.

Kniha má praktický formát 165x240mm, díky čemuž se vejde do dětského baťůžku. Dítě si tak své oblíbené hrdiny může vlastně vozit stále s sebou, a když má dlouhou chvíli, stačí knížku otevřít. Cesta autem nebo tramvají pak bude probíhat daleko rychleji a zábavněji.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČtení o vepříkovi a kůzleti

Čtvrtek, Václav

Fragment, 2008

Napsat komentář