Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových maličkostí aneb Procházka obří knihou

leporelo
Vernisáží byla v Galerii Klementinum zahájena putovní výstava Dějiny udatného českého národa. Jde o poslední výstavu v současných prostorách Galerie Klementinum v Křižovnické chodbě. Expozice vychází ze stejnojmenné knihy-leporela Lucie Seifertové, která byla zvětšena do nadživotní velikosti, měří 70 m na délku a 2 m na výšku. Podle autorky se jedná o nejdelší knihu světa.

Kniha-leporelo mapuje dějiny českého národa od lovců mamutů až po současnost, nevyhýbá se ani překvapivým historickým zajímavostem. Využívá techniky komiksu. Kreslené postavičky a komiksové texty umožňují vidět historii s humorem, nadsázkou i ironií. Právě díky tomu je kniha oblíbená nejen u dětí, ale i u dospělých. Právem se stala bestsellerem a získala řadu ocenění.
Součástí expozice jsou originální návrhy jednotlivých stránek, které přibližují způsob autorčiny práce. Originální kniha-leporelo byla vytvořena v roce 2003.

Lucie Seifertová vystudovala malbu na pražské AVU a poté pracovala jako výtvarný redaktor a grafik v různých časopisech pro děti i dospělé. Zlom v kariéře přišel s vydáním autorské knihy Tajemná Praha (1999). Následovaly další knihy: Tajemné hrady a zámky království českého (2001), Pražský hrad a jeho tajemství (2003), Tajemný Golem (2004), Český Ráj a jeho tajemství (2007) a Tajemná Ostrava (2009). Nejznámější se však staly Dějiny udatného českého národa (2003).

Patronem výstavy největší knihy-leporela se stal známý herec a komik Jiří Lábus, který byl také hostem vernisáže.

Zajímavosti k výstavě:
– poslední výstava v Galerii Klementinum v současných prostorách Křižovnické chodby
– poslední výstava obří knihy-leporela, kterou se putovní výstava uzavírá
– kniha Dějiny udatného českého národa se stala bestsellerem, prodalo se již 70 000 kusů
– anglická verze této výstavy se již konala v USA, Bologni, Frankfurtu n. M., Lucembursku nebo Moskvě

Výstava v Galerii Klementinum uzavírá sérii putovních výstav obří knihy-leporela. Lze ji navštívit do 30. října 2011.

Doporučení:
Share

Napsat komentář