Francie, víno a detektivové

Tuscan_vineyards_at-sunset
Že je Francie zemí zaslíbenou pro pěstování vína, podvědomě tuší asi každý trošku vínem a dobrým jídlem políbený jedinec. Rovněž ví, že jejím národním pokladem jsou malá rodinná vinařství. Co by se ale mohlo stát, kdyby i sem vtrhla nadnárodní firma s moderní velkovýrobou?

Pokud vaše fantazie na tuto představu nestačí, můžete si ji zkonkretizovat pomocí detektivního příběhu z dílny anglického autora Martina Walkera (*1947) s názvem Temný vinohrad s podtitulem Bruno, Chef de police na stopě dalšího zločinu. Martin Walker pravidelně spolupracuje s BBC či CNN a je autorem několika uznávaných knih literatury faktu. Žije ve Washingtonu, ale každé léto tráví ve svém domě v Dordogni ve Francii. Svůj obdiv k této zemi, jejím lidem, zvykům a hlavně jídlu a pití zužitkoval právě při psaní knih o Brunovi, z nichž k nám přišel v loňském roce prostřednictvím nakladatelství Dokořán již druhý titul.

Bruno Courrèges je městský strážník městečka St Denis v oblasti zvané Perigord. Hned na samém začátku vyprávění málem přijde o život při požáru utajovaného políčka, na němž tajemná společnost s návazností na nejvyšší politické sféry pěstovala pokusné, geneticky upravované plodiny. Do vyšetřování zasahují jak nadřízení policisté, tak četníci, ba i tajné služby z Paříže, které chtějí sledovat činnost militantních ekologických aktivistů. Přesto největší šanci na úspěch při pátrání má právě Bruno, veterán z balkánských válek s dokonalou znalostí místních poměrů a přirozenou autoritou. Zároveň přichází nabídka americké vinařské firmy – skoupí půdu a vybuduje obrovské vinařství. Zvýší tak zaměstnanost v kraji, ale za zmínku stojí i riziko, že vyráběná vína budou stejně průměrná jako jinde ve světě. Finanční pobídka zní lákavě, Brunovi se ale nezdá, že by půdu kolem něj měl vlastnit zahraniční majitel.

Vše se komplikuje, když podnikatel Bondino a místní polosirotek Max bojují o přízeň jediné dívky, kanaďanky Jacqueline, která zde přišla sbírat zkušenosti s pěstováním vína po francouzsku. A když Max se svým adoptivním otcem, veteránem druhé světové války, odmítnou prodat Bondinovi dům a půdu, napětí to jen posílí. Zakrátko je mladík nalezen mrtvý v sudu. Udusil se nedostatkem kyslíku, nebo ho někdo před tím nejdříve praštil do hlavy, jak napovídá boule? Pro polici to není jednoduchý úkol a nebýt Bruna, který dovede číst v lidských povahách, určitě by záhada nedošla správného vyluštění.

Opět jde o titul pro milovníky Francie, dobrého jídla a pití – děj se odehrává v době vinobraní – ale i pro ty, jež rádi řeší hádanky. Jak ty kriminalistické, tak citové. Ač se dočkáte mrtvol, většinu času se při čtení budete usmívat či smát nahlas. Martin Walker své líčení neopírá o krev a násilí, ale o člověka, který se dovede s nadhledem podívat i sám na sebe. Odhaluje, že obyčejný život, odkazující na letité tradice, má větší cenu než globální prosperita, a že selský rozum je něco, co by měli častěji používat i naši politikové.

Autor v Temném vinohradě opět těží ze svých zkušeností s francouzským venkovem a servíruje nám je v tak úhledném balení, že tomu nelze odolat. Humor, nadsázka, ale i vlídnost prostupuje celým dílem. Vtipné dialogy a barvitě vykreslené charaktery různých zdejších figurek přispívají k tomu, že nebudete chtít čtení přerušit, dokud se neocitnete na konci. Nevěříte? Začtěte se do nového Brunova případu a nechte před svýma vnitřníma očima proudit slunný podzim v krásné Francii. Uvidíte sami.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTemný vinohrad
Bruno, Chef de police, na stopě dalšího zločinu

Walker, Martin

Dokořán, 2012

Napsat komentář