Jaký byl život Charlese Darwina? Plný lásek a nemocí…

darwin
Charlese Darwina zná každý z nás. Jeho evoluční teorie ohromila tehdejší svět a dodnes se jeho myšlenky objevují v knihách nejvýznamnějších vědců, nejen těch současných. O jeho osobním životě by však dokázal hovořit jen málokdo.

Konečně na český knižní trh přišla kniha, která nám o životě tohoto vědce poví opravdu hodně. Na necelých devíti stech stranách má čtenář možnost proniknout do Darwinova osobního a zejména pracovního života. Budete se s ním plavit kolem světa na lodi Beagle, prožijete s ním jeho první lásku i zklamání, budete u toho, když získá svůj první čestný titul a i když se po velkém váhání ožení a manželka mu porodí deset dětí. Skrze román Původ s ním budete od jeho útlého mládí až do smrti. Přestože jde o vskutku obsáhlé dílo, nudit se určitě nebudete. Místy si budete připadat jako v románech Jane Austenové… Stejně jako její hlavní hrdinky, i ženy v tomto románu se chtějí slušně vdát, jsou zamilované, prožívají slasti i strasti a chtějí se vzdělávat za pomoci knih a různých kulturních událostí. Podobně jako v jejích románech i v knize o Darwinově životě lidé dbají na domácnost, správné pohoštění hostů, zařizují si velké uvítací salóny, pro slavnostní příležitosti kupují stříbrné příbory a pořádají bohaté hostiny.

Jelikož jde o román, je v knize kromě faktů i mnoho situací a především dialogů smyšlených, aby byl román čtivější. Důležité však je, že dílo vychází ze skutečného Darwinova života. Autor čerpal ze spousty knih, článků, Darwinových rukopisů a rovněž i z výpovědi jeho poslední žijící vnučky lady Nory Barlowové z Cambridge, aby se mu podařilo napsat pravdivý, jen lehce oživený příběh, jenž by v myslích jeho čtenářů zanechal alespoň malou stopu o Darwinově životě a jeho díle. A to se Irvingu Stoneovi vskutku povedlo. Tento zkušený spisovatel už napsal románové biografie několika významných osobností, jakými jsou například spisovatel Jack London, malíř Vincent van Gogh či první dáma druhého amerického prezidenta Abigail Adamsová.

Ačkoliv se nejedná o žádný napínavý příběh, na jehož konci čekáte nějaké rozuzlení (však také víme, zda Darwin svůj Původ druhů nakonec publikoval, či si své názory a teorie zachoval jen ve své hlavě), dozvíte se spoustu zajímavých informací. To, že byl Darwin hypochondr, ví málokdo. Stejně jako to, že si vedl záznamy nejen o svém zdraví, ale i o zdraví, chování a emocích svých dětí. Ale jak sám tvrdí, bylo to z čistě vědeckých důvodů. A my nemáme důvod mu nevěřit. Jeho publikační činnost dalece přesahuje možnosti obyčejného člověka, stejně jako myšlenky, z nichž formuloval své názory.

Přestože kvůli své obsáhlosti nelze knihu doporučit dětem na základních školách, starším čtenářům a zejména dospělým, jež se zajímají o význačné osobnosti a čtou rádi biografie i romány, Stoneův Původ vřele doporučuji. Na konci knihy, po osmi set sedmdesáti šesti stranách, budete mít dojem, že jste vedle Darwina strávili celý život.

Knihu Původ od Irvinga Stonea vydalo nakladatelství Jota v roce 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePůvod
Román o životě Charlese Darwina

Stone, Irving

Jota, 2012

Napsat komentář