Pohled do nitra nejmodernějších zbraní na světě

Jak fungují moderní zbraně
Náplní nedávno vydané knižní novinky je detailní rozbor nejpropracovanějších moderních zbraní současnosti. Čeká na vás exkurze do nitra vojenských bojových vozidel, moderních vojenských letounů a ponorek.

Autorem publikace Jak fungují moderní zbraně je profesionální spisovatel z oblasti populárně naučné literatury Daniel Gilpin. Za patnáct let už stihl vydat více než čtyřicet knih. Tato novinka vyšla v nakladatelství CPress v Brně roku 2012 ve společnosti Albatros Media.

Kniha vás podrobně seznámí s nejrůznějšími válečnými stroji. U každého z nich je úvodní text, v němž se dočtete něco málo z historie, a je v něm objasněna primární funkce daného stroje. Velmi mě překvapilo, že u některých vozidel je i informace týkající se jejich budoucího využití – například u expedičního bojového vozidla (EFV) se očekává, že kombinace výsadkového vozidla a tanku bude zavedena do výzbroje v roce 2015. Dále najdete u popisovaného stroje základní údaje – rychlost, rozměry a operační rozsah. Velký podrobný nákres popisované zbraně je doplněn menšími ilustracemi (u vojenských letadel tyto obrázky zachycují v detailu zbraně a další výbavu nesenou určitým letadlem, u lodí a ponorek vybavení na palubě, které slouží k plnění nejrůznějších úkolů). Nechybí ani zajímavosti, jež činí daný válečný objekt unikátním.

Publikace je rozčleněna na tři části. První část vás seznámí s vojenskými bojovými vozidly – s obrněnými transportéry, bitevním tankem i raketometem. Druhá část se věnuje vojenským bojovým letounům, jako je například bombardér s technologií stealth B-2 spirit a bitevní vrtulník MI-24. Poslední, třetí část vám umožní nahlédnout do problematiky moderních válečných lodí a ponorek – křižníků, torpédoborců, pobřežních bojových lodí, obojživelného útočného plavidla i hledače min.

Ilustrátor Alex Pang k vytvoření úžasných průřezových schémat použil nejnovější počítačovou 3D technologii. Díky ní si budete moci prohlédnout nejmodernější vojenské přírůstky do nejmenších detailů. Nechybí ani skutečné fotografie vojenské techniky – historické i současné.

V závěrečné části knihy je užitečný abecedně řazený slovník stěžejních pojmů a jejich jednoduché vysvětlení, které pochopí i laik, jež se ve válečné technologii moc nevyzná. Následuje abecední rejstřík s čísly stran, na nichž dané slovo naleznete. Já jsem používala spíše slovník, ale záleží na tom, za jakým účelem v knize budete listovat. Pokud budete psát například seminární práci a potřebujete nalézt určitý pojem, rejstřík vám může být velmi nápomocen.

Publikaci bych doporučila těm, kdo se zajímají o jakoukoliv vojenskou techniku, navštěvují Dny NATO na Mošnově a rádi si prohlížejí „útroby“ technických zařízení. Pro tyto čtenáře je daný titul skutečnou lahůdkou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak fungují moderní zbraně

Gilpin, Daniel

CPress, 2012

Napsat komentář