Krvavá hra o poklad Kryštova Kolumba

760448_cristopher_columbus
Co když vše, co jsme si mysleli, že víme o objevení Ameriky v roce 1492, je jen lež? Jaké tajemství skryl Kryštof Kolumbus v cíli své plavby?


Steve Berry, jehož nejnovější román Kolumbova záhada byl roku 2012 vydán v nakladatelství Domino, by mohl čerpat inspiraci ke svým knihám v soudních síních, je totiž povoláním advokát. K psaní ho však přivedla vášeň pro historii, které se věnuje ve všech svých dílech. S jeho prvním románem Jantarová komnata to v prvních chvílích vypadalo bledě, nakladatelé jej více než osmdesátkrát odmítli, nakonec se přesto na několik týdnů dostal na vrchol žebříčku nejprodávanějších knih. A tam se Berryho knihy dostávají dodnes.

Příběh Kolumbovy záhady začal roku 1504 na Jamajce, kam se stárnoucí Kryštof Kolumbus vydal na výpravu se svými nejvěrnějšími druhy, aby před zraky nepřátel skryl něco, co má moc změnit dějiny lidstva. Ono „něco“ se ukrývá ve třech truhlách a souvisí s vyrabováním židovského Chrámu v Jeruzalémě roku 71 našeho letopočtu.

O půl tisíciletí později sedí investigativní novinář Tom Sagan na pohovce v domě svých mrtvých rodičů a chystá se vystřelit si mozek z hlavy. Život se mu zhroutil ve chvíli, kdy byla jeho reportáž o náboženských extremistech prohlášena za podvrh a on se ocitl na konci své kariéry. Jeho články začaly být nežádoucí a Tom se musel živit psaním románů pro nenadané spisovatele, kteří je prohlašovali za své. Rozhádal se se svým otcem i s dcerou, cítil se naprosto zbytečný a na světě nevítaný. Již se chystá stisknout spoušť a dovědět se pravdu o posmrtném životě, když v tom se za oknem objeví muž s fotografií v ruce. Na snímku je Tomova dcera, svázaná a zlomená…

Alle, reformní Židovka a odbornice na Kryštofa Kolumba, sice podvedla svého otce nahraným divadlem s únosem, provinile se ale necítí ani v nejmenším. S otcem se rozešla ve zlém a navíc, jak ji tajemný Zachariáš Simon upozornil, na otcově podpisu na žádosti o exhumaci Alleinina dědečka závisí osud víry, která je jí tak drahá. Je však Zachariáš tím, kým se dělá? Kolem jeho osoby se začíná vynořovat mnoho znepokojivých nejasností. A kdo je tajemný Brian, neustále házející Zachariášovi pomyslné klacky pod nohy?

Zatímco Alle, Zachariáš, Brian a Tom míří do Vídně, na Jamajce hledá maron Béne Rowe ztracený Kolumbův důl, kde se má schovávat obrovský zlatý poklad. Béne Rowe je vskutku rozporuplná postava. Na jednu stranu se sice živí zprostředkováváním prostitutek či hazardu turistům a nebrání se pacifikovat své nepřátele velmi krvavým způsobem, na druhou stranu se snaží chránit místní obyvatele před drogovými dony a patří mu plantáže té nejkvalitnější kávy na světě, za jejichž obdělávání platí plantážníkům nadprůměrný plat. Když Béne objeví náhrobek se symbolem, který má co dočinění s Kryštofem Kolumbem, je si téměř jistý, že je ztracenému dolu na stopě. Zlatý důl však skrývá více tajemství, než si Béne myslí.

Kniha, psaná v třetí osobě v minulém čase, je rozdělena na celkem osmdesát kapitol, během nichž se v úhlu pohledu střídají hlavní postavy. Na můj vkus se části jednotlivých charakterů měnily občas moc rychle, až jsem ztrácela orientaci v tom, která osoba zrovna vládne. Na druhou stranu absence zbytečného protahování děje způsobila, že kniha je velmi napínavá a čte se velice dobře.

V poznámce na konci knihy autor uvádí, kolik z příběhu je pravda (nebo co se odborníky na historii považuje za možné). Bylo pro mne velkým překvapením, když jsem si tento doslov přečetla, a musela jsem Steva Berryho obdivovat za to, kolik toho o Kryštofu Kolumbovi, judaismu a původních obyvatelích Jamajky ví. Za účelem sepsání Kolumbovy záhady procestoval velký kus světa, podíval se dokonce i do Prahy, o čemž svědčí velice přesné popisy Židovského Města, Starého židovského hřbitova a Staronové synagogy. Mnoho informací si autor sice vymyslel tak, aby mu dokonale pasovaly do příběhu, ale i přesto jsou jeho znalosti obdivuhodné.

I když je kniha Kolumbova záhada bezesporu velmi zajímavým a poučným čtením, nemohla jsem se ubránit dojmu, že autor plně nevyužil potenciál námětu. Putování za bájným pokladem, zloduchové v dobráckém rouchu, opětovné shledání rozhádaných rodinných příslušníků, kladní hrdinové s nepříliš ctnostnými zálibami a tak dále, to vše se na pultech knihkupectví objevilo snad již tisíckrát. Kvůli tomu už jsem měla dopředu udělanou hrubou představu, jak asi celá kniha dopadne, a když jsem se na posledních stranách přesvědčila, že je až na drobné obměny pravdivá, nijak zvlášť mě to nepřekvapilo. Více než rozuzlení příběhu mě tak stále dopředu poháněly drobné nuance kolem něj.

I přes tyto nedostatky se mi kniha četla velmi dobře. Autor dokáže předkládat fakta i smyšlenky tak, že čtenář nerozezná jedno od druhého a nutí se k zamyšlení nad otázkou, zdali je to všechno možné a kolik z příběhu je asi pravda, což mne na příběhu velice bavilo. Kolumbovu záhadu mohu doporučit čtenářům, kteří hledají nenáročné čtení plné akce a tajemna.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKolumbova záhada

Berry, Steve

Domino, 2012

Napsat komentář