Z praktik české mafie vám bude běhat mráz po zádech

mafie-v-praze
Na to, že v Česku všechno neprobíhá zcela legálně a že úplatky se na stolech politiků objevují stejně často jako ranní káva, jsme si už poměrně zvykli. Ale vědomí toho, že na povrch vypluje jen minimum nečistých praktik české mafie, vzbuzuje odpor a nechuť v tak zkorumpované zemi žít. Otázkou je, zda jsou na tom v jiných zemích lépe…

Spisovatele Michala Viewegha není nutné široce představovat. Každý z vás o něm alespoň jednou v životě slyšel. Také není překvapením, že se řadí mezi nejprodávanější české autory současnosti. Jeho nejznámější díla jsou satirická Báječná léta pod psa, vtipný Román pro ženy nebo lehce autobiografická Biomanželka.

Viewegh chtěl zkusit napsat detektivní příběh, jenž bude nebezpečně pravdivým obrazem české reality. Na pomoc si proto vzal slavného investigativního novináře MF Dnes Jaroslava Kmentu a společně vytvořili román Mafie v Praze, který možná způsobí některým politikům bezesné noci. Nakladatelství Audiotéka.cz ji pro zájemce o mluvené slovo připravilo v podobě audioknihy.

Autor vám nedává ani vteřinu na rozkoukání a přímo vás vrhá do víru událostí. Seznamuje vás s krásnou a chytrou makléřkou Dianou, jež se nedobrovolně zaplete s ruskou mafií, s lobbistou Darkem Balíkem, jemuž jdou kvůli kompromitujícím materiálům, které ukrývá, po krku jak špičky české mafie, tak ministr vnitra, nebo s novináři z MF Dnes, jež se snaží spletité vztahy české politiky rozmotat. Autor vám dovolí nahlédnout i do hlavy pražského kmotra Morda, nebo nájemného vraha Rase, který se za peníze nebojí udělat žádnou špinavou práci.

Příběhem vás provází hlas známého herce Jiřího Dvořáka, který se zhostil své role na jedničku, ochuzeni však nejste ani o Michala Viewegha, jenž k audioknize Mafie v Praze namluvil předmluvu, ve které přibližuje okolnosti jejího vzniku a zdůrazňuje, že se jedná o směs skutečných událostí a jeho fantazie. Přestože autor tvrdí, že to, co nám předkládá, je výsledkem mixu reality a fabulace, je až zarážející, jak snadné je v některých postavách najít skutečné osoby. Tento fakt u vás může vyvolat pocit, že předmluva je jen právní ochrana spisovatele před žalobami a že kniha je založená na skutečnosti více, než Viewegh připouští.

Hlavním záporem knihy, když opomenu trochu vyumělkované kladné hrdiny a obscénní úchylky záporáků, je velké množství postav, což může dělat hlavně při poslechu trochu problém. Některé pasáže thrilleru jsou nadbytečné a zdlouhavé, přesto si příběh udržuje poměrně pravidelné tempo.

Z technického hlediska není audioknize co vytknout. Mafie v Praze je členěna do 145 krátkých kapitol, které jsou odděleny zvukovými předěly, jež skvěle zachycují atmosféru událostí. Celkově poslech zabere něco málo přes devět hodin, během kterých vám možná z některých praktik české mafie nebude zrovna do smíchu.

Těžko říct, jaké pocity budete mít po poslechu této audioknihy. Možná si řeknete, že skutečnost není tak dramatická, jak je uvedeno v románu a že se vlastně není čeho bát. Nebo si patrně uvědomíte, že žít v této zemi není tak bezpečné, jak jste si doteď mysleli. Třeba jen zadoufáte, abyste nikdy do čachrů české mafie nebyli vtaženi. Ale kdoví, zda už některý její člen nezaklepal na vaše dveře, aniž byste měli tušení, s kým máte tu čest … A víte vůbec, komu můžete v dnešní době bez sebemenších obav věřit?

 

Knihu Mafie v Praze naleznete na www.audioteka.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMafie v Praze

Viewegh, Michal

Audiotéka.cz, 2012

Z praktik české mafie vám bude běhat mráz po zádech - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Adela napsal:

    Pan Dvořák čte knihu moc hezky,ale pro příště mu řekněte, jak se správně čtou názvy luxusních značek.Hodinky Hublot se nečtou „hablot“ ale „iblo“ ;-)

Napsat komentář