Jste kandidáti na syndrom vyhoření?

syndrom_uvod
Každý z nás se někdy ocitne v situaci, kdy se cítí být přetěžován ve svém zaměstnání a nejednou má chuť prostě se vším seknout a jít pryč. Jaké faktory stojí za stresem a zda zrovna vám nehrozí syndrom vyhoření, se můžete dozvědět z publikace nakladatelství Grada.

Nedá se říci, že by syndrom vyhoření byl záležitostí určitého pracovního oboru. Může jím trpět jak lékař, tak prodavačka.
A když si naopak myslíme, že jím trpíme, najednou se po odborné radě dozvídáme, že se jedná o stres. Takže jak to tedy je?

V nakladatelství Grada vyšla v loňském roce kniha lékaře a rovněž poradce v oblastech syndromu vyhoření, Dr.med. Christiana Stocka, v edici Poradce pro praxi s názvem Syndrom vyhoření a jak jej zvládnout.

A právě rozlišení toho, zda se jedná o Burnout syndrom či stres a depresi se autor věnuje hned v první kapitole. Má to samozřejmě své odůvodnění, protože nelze mluvit jasně o něčem, kde není předem danou definicí. Postupně se dostává až k samotnému syndromu vyhoření a seznamuje čtenáře jak se samotným pojmem, tak s rizikovými faktory, nevynechává ani působení kolektivu, kde se může vyskytnout jakýsi spouštěcí mechanismus syndromu vyhoření.

Neméně zajímavá je pak obsáhlá kapitola o prevenci, jak se chránit před tím, abychom onemocněli tímto syndromem.

Na knize je, kromě toho, že je psána renomovaným odborníkem, zajímavé především to, že se nejedná vlastně jen o suchou teorii. Autor trefně zařazuje mezi veškeré své výklady příklady z praxe, a že jich v knize najdete skutečně dost! Právě tato fakta o lidech, kterým se něco podobného přihodilo, jsou nesmírně cenným faktorem, pro který bych se rozhodla knihu zakoupit. Z teorie si do života většinou nic moc nepřineseme. Navíc veškeré informace podané v této příručce jsou přehledně uspořádané s jasnými názvy, pod kterými si čtenář vyhledá právě to, co potřebuje. Nechybí ani ankety, podle kterých zjistíte, zda třeba právě vy nejste kandidátem na syndrom vyhoření, porovnávací tabulky a přehledné shrnutí základů tématu.

Ukázka z knihy:

Řada odborníků se v běžné praxi zabývá problematikou profesního vyhoření, tedy lidmi, na něž jsou v zaměstnání kladeny vysoké nároky, kteří pracují neustále přesčas a domů se chodí jen vyspat. Tento přístup je v pořádku, ovšem nezahrnuje všechny životní situace, jež mohou k syndromu vyhoření vést. Existuje totiž také něco jako vyhoření v osobním životě, popřípadě v rodinných vztazích. Typickým příkladem jsou lidé, kteří pečují o nemohoucího či chronicky nemocného rodinného příslušníka anebo vychovávají problematické dítě. To platí zejména tehdy, připojí-li se ještě problémy v zaměstnání, jako třeba narušení pracovního klima.

Vzhledem k mé praxi ve zdravotnictví, které patří k těm více ohroženým výskytem syndromu vyhoření a právě zde je potřeba věnovat se své vlastní osobnosti a nezapadnout do stereotypu, jsem velice ráda, že se na trhu tato kniha vyskytla a mě se dostala do rukou. Není sice jediná, kterou jsem na toto téma četla, ale rozhodně patří k těm, které oceňuji pro všechny výše uvedené aspekty. I z toho důvodu ji doporučuji v podstatě všem, protože tomuhle skutečně nepříjemnému „onemocnění“, které sice nemá svou vlastní diagnozu, ale dokáže „rozhodit“ osobnost a život jedince, se dá docela dobře bránit. Chce to jen vědět jak. A především začít včas.

A pozor! Nenechte se zmást, že zrovna vám, např. mamince na mateřské, se tohle stát nemůže. Kdepak. Může a docela rychle. Stejně tak naprosto každému, protože každý z nás je jedinečná osobnost, která má svůj osobní a rodinný života a právě i tam, byť bychom to čekali nejméně, se můžeme setkat se syndromem vyhoření také. A možná skoro stejně tak často, jako u vysoce postavených manažerů…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSyndrom vyhoření a jak jej zvládnout

Christian Stock

Grada

Napsat komentář