Knihovna vydala rozsáhlou bibliografii Ostravy

knihy_ostravy
Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě vydala unikátní dvousvazkovou publikaci „Bibliografie okresu Ostrava-město“, která přináší soupis knih a článků pojednávajících o Ostravě od nejstarších dob do současnosti. Kniha byla vydána jako 53. a 54. svazek edice Bibliografie prameny k vývoji Moravy a Slezska a slavnostně byla pokřtěna na Letním knižním veletrhu v Ostravě…

Regionální literatura pomáhá zachytit historii regionu s ohledem na politický a hospodářský vývoj, ale též národnostní složení obyvatelstva, kulturní a společenské události. A právě retrospektivní regionální bibliografie umožňuje tyto informační prameny identifikovat a v kombinaci s knihovními databázemi nalézt jejich původní tištěnou či alespoň digitální podobu.

Publikace obsahuje 17.843 záznamů od konce 18. století do roku 2008 včetně. Zahrnuje odkazy na monografie, články z časopisů a stati ze sborníků, které mapují problematiku Ostravska v jazyce českém, slovenském, polském, německém i anglickém.

Jedná se o publikované dokumenty o Ostravě a 23 městských obvodech a dále o dokumenty měst a dalších obcí, které připadly okresu Ostrava po změně administrativního členění v lednu 2007, např. Šenov, Václavovice, Vratimov apod. V těchto případech však jde o výběrovou excerpci, neboť bibliografické práce byly zahájeny již v roce 2003.

Některé z uváděných dokumentů již byly knihovnou v Ostravě digitalizovány a jsou součástí Digitální knihovny Moravskoslezského kraje.

Nedílnou součástí publikace je také autorský a personální rejstřík, rejstřík institucí a také téměř devadesátistránkový soupis novin a časopisů vydávaných na mapovaném území, jehož zpracovatelem je doc. Jaromír Kubíček z Muzejní a vlastivědné společnosti v Brně. Poučení také přináší rekapitulace správního vývoje okresu zpracovaná PhDr. Blaženou Przybylovou, ředitelkou Archivu města Ostravy.

Bibliografické záznamy byly shromažďovány v letech 2003 – 2010, přičemž 5 pracovnic oddělení bibliografie MSVK čerpalo z primárních i sekundárních informačních pramenů knihoven, archivů a muzeí, např. z Archivu města Ostravy, Knihovny města Ostravy, Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě, Národní knihovny České republiky, Ostravského muzea, Slezského zemského muzea atd.

Z mravenčí práce knihovnic vznikl úctyhodný dokument, který, jak věříme, bude sloužit nejen historikům či badatelům jiných vědních disciplín, ale také široké veřejnosti zajímající se o problematiku Ostravska.

Vydání publikace bylo realizováno díky účelové dotaci Moravskoslezského kraje.

 

Foto pochází z webu Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě.

Doporučení:
Share

Napsat komentář