Není Agatha jako Agatha

spinach-quiche-ck-520954-l
Řekne-li se jméno Agatha ve spojitosti s žánrem detektivní literatury, jistě každý dodá příjmení Christie, světově proslulá anglická autorka, zploditelka takových legendárních pátračů, jako je slečna Marplová či Hercule Poirot. Já vám ale doložím, že to nemusí být jediná správná odpověď.

Na náš literární trh totiž vstoupila o letošních prázdninách ještě jedna Agatha a to Agatha Raisinová, hlavní hrdinka románů autora skotského původu skrývajícího se pod jménem M.C. Beaton. Jde vlastně o pseudonym Marion Chesneyové (*1936), která pod vlastní identitou píše historické a romantické romány. Agatha Raisinová je jednou ze dvou detektivních řad populární spisovatelky. Na náš trh ji uvedlo nakladatelství Motto vydáním prvního dílu ze čtyřiadvacetidílné série s názvem Agatha Raisinová a otrávený koláč.

Ústřední postavou je úspěšná londýnská podnikatelka, která má pocit, že ve svém oboru dokázala vše, co chtěla a že je ten správný čas usadit se někde na poklidném venkově. Prodá svoji reklamní agenturu, rozloučí se se svými zaměstnanci a odstěhuje se do vesničky Carcely. Na první pohled tu panuje příjemná přátelská atmosféra, ale už na ten druhý je cítit odtažitost a nedůvěra k „náplavě“. S tím se Agatha ovšem nechce smířit a v zájmu proniknout do zdejších poměrů se přihlásí do soutěže o nejlepší domácí koláč. Sama nepeče, a tak se uchýlí k podvodu – quiche zakoupí ve své oblíbené pekárně. K její smůle se po jeho požití otráví hlavní arbitr soutěže, podvod vyjde v rámci vyšetřování najevo a obdivovatelky slovutného muže ji navíc označí za travičku. Může s tím něco udělat, obzvlášť když policie případ vyhodnotí jako nešťastnou náhodu? Má se smířit s nálepkou podvodnice a vražedkyně? Ne, na to je Agatha příliš podnikavá. A když i jí někdo usiluje o život, je jasné, že pravý viník skrývá svou tvář, a nechce být odhalen.

Akční eskapády Agathy nezřídka končí jejím ponížením a nabouráním sebevědomí. Možná až příliš vysokého, aby zapadla mezi vesničany, a naučila se žít na venkově. Přesto při svých návratech do Londýna zjišťuje, že to smradlavé velkoměsto plné anonymních tváří už doopravdy opustila. Necítí se tam jako doma, ale v Carcely domov ještě nemá, sledujeme tak její souboj o zapuštění kořenů do kamenité půdy srdcí vesničanů.

Jde o zajímavou studii venkovského života řešící věčný problém starousedlíků s přistěhovalci, jejíž pozadí tvoří překrásné, turisticky přitažlivé okolí, v němž se pátrá po pachateli zločinu. Takže v žádném případě nejde o napínavé čtení typu Agathy Christie, spíše o humorné vyprávění, při němž se jaksi mimochodem řeší vražda. Oddechová kniha, kterou si můžete vzít s sebou na dovolenou, i když víte, že nebudete mít čas číst. Během chvilky se začtete, ale vůbec pocitu z dobrého požitku neublíží, když ji odložíte, a zase se k ní po čase vrátíte. Děj není zamotaný a jeho nitky snadno nepoztrácíte. Žádné nemanželské děti, adoptivní rodiče či jinak propletené vztahy vás tu také nečekají. Děj je srozumitelný, takže když se do románu ponoří i vaše děti, nemusíte nic vysvětlovat. Alespoň u nás tomu tak bylo. Když jsem dočetla já, vzala si ji do parády dcerka a bavila se zrovna tak dobře jako já.

Náročný čtenář očekávající napínavé dobrodružství bude zklamán, ten, kdo chce u četby relaxovat, bude potěšen. A já už se těším na další díl – vím, že se mi bude hodit do kabelky na cesty.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAgatha Raisinová a otrávený koláč

Beaton, M. C.

Motto, 2012

Není Agatha jako Agatha - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Alena Badinová Alena Badinová napsal:

    A teď už Agatha vtrhla i na obrazovky jedné z komerčních televizí (vraždy podle Agathy). Musím říct, že první díl byl velmi zdařilý a ani se moc od své knižní předlohy nelišil. Takže detektivní komedie pro příjemný relax, zrovna jako kniha.

Napsat komentář