Vyhlížíte knižní novinky?

54452_books_01
Doba, kdy jsme se těšili na knižní čtvrtek, snažili se vystát frontu v knihkupectví nebo využít známosti s knihkupcem, je dávno pryč. Knih vychází obrovské množství – klasika, brak, sci-fi, fantasy, dětská literatura, výpravné publikace plné nádherných fotografií…

Dnes máme jiné možnosti, jak se k vytoužené knize dostat – kamenná knihkupectví přetékají knihami, ale často v nich nenajdeme to, co zrovna hledáme. Pak máme další místo, kde už většinou uspějeme – internetové knihkupectví, bazary, inzerce, které nám nabídnou internetové vyhledavače. A je jen na nás, zda si počkáme na nějaké slevy, nebo musíme mít knížku ještě teplou a voňavou z tiskárny.

Sledujeme knižní novinky

Vyhlížení knižních novinek je v současné době taky mnohem pestřejší. Samozřejmě vycházejí stále pravidelně tištěné noviny, ale ruku na srdce – kolik z nás se k nim každý týden/měsíc dostane? Spíš se necháváme inspirovat upoutávkami a recenzemi v oblíbeném magazínu. Internet je pak širým oceánem, kde si můžeme plout na vlnách, které nás přinesou k našim oblíbeným autorům, žánrům, knihám, recenzentům. Kromě literárních a kulturních magazínů, které se snaží současné literární dění třídit a hodnotit, je tu ještě blogová scéna. Pokud máme štěstí, můžeme mezi spoustou plevele objevit krásné nebo skromné, ale nádherně vonící květiny. V takovém případě můžeme sledovat každý den, jak rostou a rozvíjejí se.

Jak se rodí knihy

Stejně jako lidé rodí se i knihy různě – lehce k velké radosti zúčastněných, ve velkých bolestech, rychle, dlouho, bez pomoci, nebo s velkým týmem odborníků. V posledních letech jsem se seznámila s několika autory a měla možnost zblízka sledovat vznik několika knih. Je to úžasné dobrodružství číst na blogu každý den novou kapitolu z knížky Renaty Štulcové, naší autorky, jejíž dílo vychází i v zahraničí. Vílí Rafaelova škola (první díl vyšel, druhý právě vychází, celkem by jich mělo být podle autorky osm)může směle konkurovat světovým bestsellerům, spadajícím do tolik oblíbeného žánru fantasy. Za pár dnů vyjde knížka, v níž se naopak autorka svěřila se skutečným příběhem. Téma pěstounství je dnes na programu dne, Edith Holá je první autorkou, která vyrůstala v pěstounské rodině, a jako dospělá dokázala svůj příběh svěřit čtenářům v knize Cesta k mým matkám. K dalším mým oblíbencům patří Lubomír Müller a jeho silné bolestné příběhy, Petr Hrůša s vtipnými detektivkami, Mirka Šimková a její Devátý dotek…

Máte i vy své oblíbené autory, kteří nám čtenářům umožňují nahlédnut do své kuchyně a o jejichž knihách víte dávno před tím, než spatří světlo světa?

Doporučení:
Share

Napsat komentář