Hurá na nákup i s těmi nejmenšími

nákup
Toto leporelo jsem koupila své roční dcerce. Leporelo je velikých rozměrů a není tak lehce zničitelné pro nenechavé ruce a zoubky malých dětí. Je určeno pro malé čtenáře už od jednoho roku.


Jak název napovídá, leporelo je o nakupování. Na osmi velkých stranách se mohou děti dozvědět, co všechno se prodává v několikapatrovém obchodním domě. Z jednoho patra
do druhého se jezdí po jezdících schodech. Jelikož už jsme v takovém obchodním domě byli, dcerce se obrázek jezdících schodů moc zamlouval a hned si vzpomněla, že už po takových schodech jezdila.

Velmi se mi líbí, že jsou v knize doplňující úkoly a otázky, které se týkají obrázků. Děti tak odpovídají a zamýšlí se nad tím, proč nesmějí běhat po pohyblivých schodech, proč se mají držet v blízkosti tatíka nebo maminky. V oddělení oděvů mají ukázat na oblečení, které se nosí v létě a které v zimě. Mají taky ukázat, co by si oblékly, když půjdou s kamarády na hřiště. V hračkářství dostanou za úkol roztřídit hračky na ty, které se hodí pro chlapce, pro děvčátka a pro miminka. Tyto zábavné úkoly pro nejmenší rozvíjejí u dětí logické myšlení a úsudek.

V obchodním domě najdeme oděvy, prodejnu elektrických spotřebičů, domácí potřeby, vše pro dílnu a zahradu, obuv, hračkářství, knihkupectví a samozřejmě také potraviny.

Na jednotlivé obrázky v obchodním domě kromě úkolů navazují také básničky.

Při čtení s rodiči si děti rozvíjejí slovní zásobu o mnoho užitečných slov každodenní potřeby.

Kniha je jednou z mnoha knih pro děti z nakladatelství Fragment. Toto leporelo bych doporučila rodičům všech malých dětí od jednoho roku až do předškolního věku.

Ukázka z knihy Hurá na nákup!

„Mouka, maso, rýže, chleba,
také vajíčka jsou třeba,
z ovoce a zeleniny
budeme mít vitaminy.
Jogurt, mléko, paštiku,
Vložíme do vozíku.“

Hurá na nákup!
autorka: Jana Eislerová
ilustrace: Aleš Šplíchal

Fragment, 2004

Doporučení:
Share

Napsat komentář