Spolu s Halinou Pawlowskou o jídle

jidlo
Máte rádi staročeskou kuchyni? Chcete se pobavit s Halinou Pawlowskou a zkusit něco chutného uvařit? Pak si přečtěte tuto knižní novinku!

Kniha nese název Až se mě dcera zeptá a vydalo ji nakladatelství Motto ve společnosti Albatros Media letos v Praze.

Autorka Halina Pawlowská není vystudovaná kuchařka a na mnoho otázek své dcery odpovědi ani nezná. Halinin dlouholetý kamarád Luboš hraje klíčovou roli při vytváření obsahu této knihy. Jsou v ní totiž jeho odpovědi na otázky dcery Haliny Pawlowské. Spoluautorem je tedy Lubomír Teprt. Bývalý výkonný šéfredaktor Glancu, který bokem vystudoval střední odbornou gastronomickou školu, se stal specialistou na staročeskou kuchyni, ohromuje svým pekařským uměním a je kompetentní osobou pro zodpovězení všetečných otázek. Kromě Lubošových kuchařských rad zde naleznete také Halininy gastronomické vzpomínky a historky psané typickým „halinovským humorem“.

Obsah publikace je seřazen podle abecedy, jelikož jednotlivé části jsou označeny vždy počátečním písmenem potravin a pochutin, o nichž je v textu řeč. Například v oddíle označeném velkým tiskacím M se dočtete informace o potravinách, jako je majonéza (co dělat, aby se nesrazila), mák (jak si poradit, když nemáme doma mlýnek), mandle (kdy budou mít výraznou chuť), mango (kterak ho skladovat), máslo (jak ho namazat, když je moc ztuhlé), maso (správné omývání a informace o marinování), …

Toto abecední řazení prostupuje klasickými kapitolami, které jsou již označeny slovně, a je jich dvacet jedna. Určitě se dobře pobavíte nad humornými historkami o tom, jak přivezli Halinině dceři kuchyň, jak oslavovali vnukův první rok či vyprávění o prvním setkání Haliny Pawlowské s tchyní, návštěva tchyně s tchánem poprvé u nich doma a co dobrého se podávalo k jídlu. Všechny vzpomínky se točí kolem jídla a jsou moc vtipně napsány.

Kromě zmíněných historek a gastronomických rad jsem ocenila zejména recepty, které jsou v textu zvýrazněny a podrobně popsány. Pojí se k textu a tak je čtenáři jasné, při jaké příležitosti je vhodné je servírovat. Jídla obsahují typicky staročeské ingredience, nic moderního. Lze podle nich uvařit chutný pokrm a připadají mi zajímavé a inspirující.

Při čtení jsem se dobře bavila, kniha mě navíc obohatila o pár nových receptů a hlavně o praktické rady, které budu moci ve své kuchyni využít. Určitě ji doporučuji fanynkám a fanouškům Haliny Pawlowské i všem zvídavým hospodyňkám.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAž se mě dcera zeptá

Pawlowská, Halina - Teprt, Lubomír

Motto, 2012

Napsat komentář