Knižní tipy V. – Osobnosti filmové a hudební

divadlo
Zajímáte se o životy slavných? Jste zvědaví, jak prožívají své profesní úspěchy i jak se jejich kariéra odráží v osobním životě? Čtete rádi, co o vašich oblíbencích řekli jejich kolegové? V dalším díle našich knižních tipů najdete knihy plné vzpomínek a povídání o výrazných osobnostech českého filmu i hudební scény, tedy až na jednu výjimku…


Všechny níže uvedené knihy vyšly v Nakladatelství XYZ. Tři z nich můžete s námi vyhrát na přání coby fanoušci naší stránky na facebooku.
Život jako takový (Blanka Bohdanová)
Nechte se pozvat do pestrobarevného světa Blanky Bohdanové, určitě nebudete litovat. Blanka Bohdanová provází čtenáře celým svým životem, od seznámení jejích rodičů až po současnost. Kniha je doplněna spoustou černobílých fotografií, v závěru najdete i pár barevných snímků včetně olejomaleb, která pohladí po duši.

Eduard Cupák (Jindřich Černý)
Eduard Cupák patřil k nejpozoruhodnějším českým hereckým interpretům. V padesátých letech zazářil v šrámkovských filmech režiséra Václava Kršky, na počátku let šedesátých k sobě strhl na pražských jevištích pozornost Cidem a Ruy Blasem, dvěma postavami z klasického repertoáru Gérarda Philipa.
V postavách filmových, televizních a v ojedinělých jevištních rolích dozrál v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let ve vynikajícího charakterního herce nervního výrazu, zachovávajícího postavám půvab tajemnosti.
Autorem monografie je divadelní historik a kritik Jindřich Černý.

Téma Macháček (Kateřina Macháčková)
Kniha Kateřiny Macháčkové věnovaná jejímu otci není rozhodně klasickou biografií. Najdete v ní jakousi literární koláž ze vzpomínek, dopisů, osobních zápisků a dalších autentických dokumentů, doplněnou řadou fotografií.

Dana Medřická (Jindřich Černý)
Pohled na jedinečnou českou herečku Danu Medřickou očima Jindřicha Černého, jednoho z polistopadových ředitelů Národního divadla a nositele ceny F.X.Šaldy. Seznámíte se s hereckými začátky i obdobím největší slávy Dany Medřické. Nechybí ani černobílé fotografie z různých představení, ve kterých excelovala.

Není tam nahoře někdo jinej? (sestavil Zdeněk Podskalský ml. a Alex Koenigsmark)
Zdeněk Podskalský ml. a Alex Koenigsmark sestavili z mozaiky záznamů, postřehů, fejetonů a povídek biografii Zdeňka Podskalského, člověka, který rozdával radost, jednoho z nejznámějších českých humoristů dvacátého století.

Marie Rottrová (Miroslav Graclík, Václav Nekvapil)
Neautorizovaný umělecký a životní příběh ostravské Lady Soul zpracovaný dvěma bulvárními novináři.
Kniha přináší mnoho dosud nepublikovaných fotografií, doplňuje ji i kompletní discografie zpěvačky a další faktografické údaje – přehled cen, televizních vystoupení, účastí na festivalech…

Jiří Štaidl (Jaroslav Kříženecký)
Také si známé písně spojujete s prvním nebo nejlepším interpretem, aniž byste se pídili po skladateli nebo dokonce autorovi textu? Tento náš dluh vůči Jiřímu Štaidlovi se pokusil splatit Jaroslav Kříženecký precizní výpovědí o umělcově tvůrčím i osobním životě. Činí tak s pokorou, střízlivě. Uvádí postřehy odborníků i vzpomínky přátel.
Kniha obsahuje stovku textů nejkrásnějších písní, povídky a reportáž Jiřího Štaidla, úplnou diskografii, dokumentární fotografie.

Jiřina Švorcová osobně (Miroslav Graclík, Václav Nekvapil)
Kniha přináší obsáhlý a upřímný autorizovaný rozhovor – zpověď legendární Ženy za pultem, která je dnes již ve věku, kdy si může dovolit hovořit velmi otevřeně nejen o svém životě, ale i o bývalých kolezích nebo soudruzích z partaje. Nechybí ani názory bývalých kolegů na Jiřinu Švorcovou i to, co si o nich myslí ona. Výpravnou knihu doplňují stovky dosud nepublikovaných fotografií ze soukromého archivu Jiřiny Švorcové, jakož i přehled jejích rolí a další faktografické údaje.

A slibovanou výjimku na závěr – od tématu se neodchýlíme, zůstaneme u filmu, jen se přesuneme z Čech do Francie…
Luis de Funès: Moc o mně, děti, nemluvte! (Patrick a Oliver de Funèsovi)
Přečtete si, jak na jednoho z nejslavnějších francouzských herců, představitele legendárního četníka ze Saint Tropez i komisaře Juva ve filmové sérii o Fantomasovi, nahlížejí jeho synové. Seznamte se s tím, jaký byl jeho život i on sám mimo světla filmových kamer.

Narozdíl od ostatních vyšla tato kniha v nakladatelství Mladá Fronta. Získat ji můžete v aukci, která potrvá do 6. listopadu.

Oficiální anotace vybraných titulů najdete na našich stránkách – stačí prokliknout název knihy nebo náhled obálky. Na stránce s anotací pak můžete obrázek s náhledem kliknutím zvětšit, najdete tam také odkaz, kde knihu objednat.

Doporučení:
Share

Napsat komentář