Chladivý příběh ze Švédska

touha
Jak daleko mohou zajít tajné služby, aby ochránily svou činnost? Co všechno udělají pro to, aby zůstala zachována jejich skrytá identita? To se dozvíte v tomto strhujícím detektivním příběhu.

Švédský spisovatel Leif GW Persson je velice dobrým autorem detektivní literatury. Před svou literární kariérou byl špičkovým kriminalistou. Dodnes je uznávaným odborníkem v kriminologii a objevuje se v předních médiích, kde komentuje různé případy. Díky tomu, že pracoval na všech významných skandinávských případech a zná tuto branži opravdu dokonale, jsou jeho příběhy opravdové a čtenář díky tomu prožije při jejich čtení příjemné chvilky. Autor za své počiny dostal mnoho významných literárních cen nejen ve Švédsku, ale i v zahraničí.

Svou literární kariéru započal již v 70. letech 20. století. Po dvacetileté odmlce přichází zpět obohacen o citlivé téma, a to o nevyřešenou vraždu ministerského předsedy Olofa Palmeho z roku 1986.

První díl z jeho nejnovější trilogie se jmenuje Mezi touhou léta a chladem zimy. V České republice vyšel v nakladatelství MOBA v roce 2012.

Příběh uvádí čtenáře do děje v jeden chladný listopadový večer. Ve Stockholmu spáchal sebevraždu americký novinář John Krassner. Svůj život skončil skokem z patnáctého patra studentské koleje. Jednalo se ale opravdu o sebevraždu, nebo ho někdo shodil? Přivolaná policie má v této věci hned jasno a případ uzavře.

Ale kriminální ředitel Lars M. Johansson oficiálnímu závěru nevěří, a proto se rozhodne vše důkladně prověřit a začne pátrat po tom, co se osudný večer mohlo stát. V průběhu vyšetřování si ale mnohokrát bude přát, aby nakonec nebyl tím „nejčestnějším policistou“, za kterého je považován, a uměl nechat věci spát a nešťoural se do všeho, co se mu jen trochu nezdá.

Vyprávění má vše, co v každém detektivním příběhu nesmí chybět. Prchající a vychytralý padouch, čestný policista v roli hlavního hrdiny a navrch politické machinace. To všechno tvoří dokonalý mix, po jehož zamíchání vznikne strhující příběh, jenž ani na chvíli nedovolí čtenáři přestat číst.

Moc se mi líbilo, jak Persson dokázal do detektivního příběhu zapojit i ironii a humor, také komentáře současné situace ve Švédsku, a co je hlavní, nebál se mluvit o tématech, která mohou být poněkud citlivá a pro společnost palčivá.

Jediná věc, kterou však autor bohužel nemůže ovlivnit a jež mi vadila, byla jména, která si jsou tak moc podobná. Chvílemi jsem se musela vracet v příběhu zpět, abych si vzpomněla a objasnila, co která postava udělala, či jakou funkci zastává. Z počátku mě to zdržovalo od plynulého čtení, ale kniha za to stála a i já jsem se nakonec dopracovala k bodu, kdy jsem si jména nepletla. Někomu však tento fakt může vadit.

Knihu mohu s vřelým srdcem doporučit. Ideální čtení na dovolenou v teplých krajích. Člověk se díky příběhu v těchto vedrech ochladí, protože z některých situací může čtenáři běhat mráz po zádech. A to je důkaz správně napsaného kriminálního vyprávění, nebo ne?!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMezi touhou léta a chladem zimy

Persson, Leif G. W.

Moravská Bastei MOBA, 2012

Napsat komentář