Skutečné životní příběhy

tipy osudy uvodni
Život je někdy krásný a někdy děsivě těžký. Do pondělních tipů jsme vybrali čtyři knihy, které líčí skutečné životní příběhy. Možná vás z nich bude mrazit, možná se budete usmívat, možná se zamyslíte… Tak či tak, každý z osudů ve vás zanechá hluboký dojem!

Některé z nás život nešetří. Třeba jako Lidii, která byla dlouhá léta zneužívána a týrána nevlastním otcem. Může být něco horšího? Co třeba lhostejnost? Těžko se ptát, co by se změnilo, kdyby ti, kteří věděli, promluvili…

Velmi příhodný název pro tuto knihu, která je životopisným vyprávěním Lidie, ta byla právě od útlého dětství týrána a různými sexuálními praktikami zneužívána svým nevlastním otcem, se kterým zplodila šest dětí. Její nevlastní matka ji velmi krutě bila, týrala a ponižovala. Hodně lidí o tom vědělo, ale nikdo nic neudělal. Její otec měl známosti úplně všude na každém úřadě, na který si vzpomenete, a dokonce i u policie. Teprve po smrti toho odporného tyrana Lidie mohla vyprávět svůj příběh. Dokonce nemohla chodit ani do školy. Její sourozenci prožívali to stejné, co ona, ale jim se podařilo utéct, ale Lídii bohužel ne a tím, že jim se to podařilo, začalo Lídii mnohem větší peklo. Při čtení tohoto životopisu mě napadají myšlenky, že lidé jsou velmi lhostejní k ostatním, ať už ze strachu, a nebo jiného důvodu. Úřady a policie jsou zkorumpované a nebo stačí mít pár známostí a vše se najednou zamete pod koberec. Životopis určitě stojí za přečtení, ale upozorňuji na velkou brutalitu. Dokonce to i vypadá, že její otec měl něco společného se zmizením a vraždami malých holčiček. Je to odporné, nechutné a velmi smutné. Takoví lidé by neměli ani existovat. Státní orgány by se tomuto měli snažit zabránit, a když mají takové podezření, vše by měly pořádně prověřit a ne před tím zavírat oči.

A všichni mlčeli

Měla s otcem šest dětí. Celý svět to věděl. Nikdo nic neřekl
Autoři: Jean-Michel Caradec’h, Lydia Gouardo
Přeložila: Hana Polívková

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-137-2
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu A všichni mlčeli vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Dál se mnou zabýval každý den. Každý večer mi přicházel vyměnit obvazy a hlavně si se mnou užít. Vím, že stará to všechno kukátkem pozorovala. On to také věděl, protože jednou večer ji překvapil, když stála za dveřmi. Se smíchem jí navrhl, aby šla dovnitř, že líp uvidí, ale nechtěla. U soudu předstírala, že ničem nevěděla, ale to byla lež! Od začátku všechno viděla a všechno moc dobře chápala. Sousedé bouchali na stěny a strop košťaty, když jsem křičela moc nahlas, ale nikdy nezavolali policii. Nikdy. Starý mi pak vždycky dal čichnout éteru, abych přestala. Jakmile jsem pochopila, k čemu je to dobré, křičela jsem vždycky dřív, než se mě vůbec dotkl, abych si mohla čichnout éteru. Líbilo se mi to omámení.

Můžete si přečíst celou ukázku.

Autoři

Lydia Gouardo (*1962) je Francouzka, narozená v malém městě Maisons-Alfort v metropolitní oblasti Paříže. Od svých osmi let byla téměř tři desetiletí vězněna, znásilňována a mučena svým nevlastním otcem Raymondem Gouardem v jejich domě v Meaux a později v Coulommes. Během této doby se jí podařilo utéct, ale kýžené pomoci se jí nedostalo. Vysvobození se dočkala až v roce 1999, po smrti tyranského otčíma.

Jean-Michel Caradec’h (1950–2022) byl francouzský novinář a spisovatel. Je autorem několika knih ve spojení s osobnostmi známými ze společenského života, sportu i showbyznysu. Jeho bohatá novinářská činnost v sobě spojuje originální styl a rozmanitost zpracovávaných témat.

Zdroj informací: Alpress

————————————————

Může být naše životní cesta předurčena? Co když je pouze otázkou času, než každý objeví důvod, proč přišel na svět? Kněz Josef Kordík smysl svého života odhalil, nic to však nemění na tom, že i jej na cestě neprovázelo jenom to dobré.

Volání stát se knězem zaslechl na koupališti. Tři roky po kněžském svěcení podepsal Chartu 77. Přišel o státní souhlas, přesto dál sloužil mše, za což dostal půlroční podmínku. Začátkem 70. let vstoupil k jezuitům, koncem 70. let od nich odešel. Živil se rukama. Po listopadu 1989 se stal farářem v Železnici kousek od Jičína, kde dodnes vytváří živé farní společenství. V nedalekých Valdicích slouží jako vězeňský kaplan. Jako poutník zdolal 3 000 kilometrů dlouhou cestu z Železnice do Santiaga de Compostela. Josef Kordík (*1948) – kněz, který se nevejde do škatulek. „Originál, kterej si nikdy nevybral nic lehkýho,“ jak o něm řekla Dana Němcová. Knihu tvoří obsáhlý rozhovor s Josefem Kordíkem, několik rozhovorů s lidmi, kteří jsou mu blízko, a několik jeho vlastních textů.

Farář na čtyřkolce

Rozhovor s Bobem Fliedrem
Autoři: Josef Kordík, Bob Fliedr

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-262-2139-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Farář na čtyřkolce vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Křtiny byly až v jedenáct. Šel jsem k Bendům, a jak jsem k nim přicházel, za vchodovými dveřmi byli estébáci a já jsem se strašně leknul. Oni si asi řekli, to je nějaký posera, to není disident, je v kravatě, to oni vůbec nechodí v kravatě, ti disidenti, a tak mě nechali projít a já jsem vyšel nahoru ke Kamile. Ta mi říká, že Václav není doma, že šel zjišťovat, jak to vypadá s tím Šmídem a tou Dražskou a že je někde v Praze a hledá informace. A řekla mi: Běž k Uhlům. Šel jsem k Uhlům, ale Petr taky nebyl doma, zase mi bylo řečeno, že shání informace o Šmídovi a Dražský, ale byl tam Pospíchal. Tam to byla normálně tisková kancelář. On bral jeden telefon za druhým, dával všelijaké instrukce a informace, co se děje a neděje.

Prolistujte si celou ukázku.

Autoři

Josef Kordík (*1948) vyrůstal v Nové Vsi nad Popelkou. Otec byl během druhé světové války totálně nasazený v ústecké chemičce, nakazil se však tyfem a propustili jej na léčení. V Nové Vsi měla rodina dva hektary vlastního lesa, o který ji komunisti připravili v roce 1956. Vystudoval chemicko-textilní školu ve Dvoře Králové nad Labem s rozšířenou výukou angličtiny. Kvůli tomu na vojně dělal odposlechy Američanů, během okupace v srpnu 1968 ale odposlouchával a rušil také sovětské vojáky. Po vojně nastoupil na textilní fakultu v Liberci a současně navštěvoval místní faru. Během studia se na základě božího vnuknutí rozhodl stát farářem a přestoupil na fakultu bohosloví v Litoměřicích. Zde studoval až do roku 1975 během sílícího normalizačního tlaku na církev. Po vysvěcení nastoupil jako kaplan v Bílině. V roce 1978 se rozhodl podepsat Chartu 77, což následně vedlo k jeho vyloučení z církve a k trestnímu stíhání. Státní bezpečnost ho opakovaně vyslýchala a sledovala. Josef Kordík navázal bližší vztah s chartisty, s katolickým disentem i severočeským undergroundem. Účastnil se přednášek, divadelních představení i setkání katolického disentu. Během osmdesátých let pracoval jako řemeslník ve výrobně nábytku. Vyučil se uměleckým truhlářem a ke konci komunistického režimu si založil živnost. Krátce po sametové revoluci se vrátil do církve a stal se farářem v Železnici. Působil také jako vězeňský kaplan ve Valdicích, kde vedl rozhovory s vězni i bohoslužby. V roce 2021 žil v Železnici a stále vedl tamní farnost.

Zdroj informací: Paměť národa

Bob Fliedr je poličský rodák, který se léta probírá historií svého rodu, Poličky, regionu a občas o tom něco publikuje. Jako vystudovaný geodet a kartograf navíc ještě vyráběl mapy v Kartografii Praha, jako vystudovaný novinář prošel Ádéčkem, Lidovými novinami a Českou televizí, jako nevystudovaný muzikant píše písničky pro děti a jako nevystudovaný zpěvák je s nimi příležitostně zpívá.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Kdo by neznal Franze Kafku. Připomeňme si společně výročí jeho úmrtí! A jak lépe to provést než literaturou. Ovšem nepůjde o tradiční formát – chcete-li poznat Kafku v podobě komiksu, směle do toho!

V roce 2024 uplyne 100 let od smrti velkého pražského Němce, spisovatele Franze Kafky. Snad každý zná jeho černobílé kresbičky, např. muže zhrouceného za stolem. Kafka kreslil velmi rád, a jak v roce 1913 poznamenal v dopise své snoubence Felici Bauerové, „kreslení ho uspokojovalo víc než cokoli jiného“. Rakouský komiksový kreslíř Nicolas Mahler má podobný minimalistický styl jako Kafka. Takže se velké výročí rozhodl oslavit komiksovou Kafkovou biografií: trefně, vtipně, s dobrou znalostí detailů z Kafkova života a jeho tvorby.

Kafka v kostce

Autor: Nicolas Mahler
Přeložila: Michaela Škultéty

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 141×216 mm
ISBN: 978-80-257-4390-4
Doporučená cena: 288 Kč

Knihu Kafka v kostce vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

kafka ukazka

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

Nicolas Mahler (*1969) je rakouský komiksový autor, humorista, kreslíř a ilustrátor. Jeho komiksy, vtipy a ilustrace vycházejí např. v novinách Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung nebo v satirickém magazínu Titanic. Je dvojnásobným držitelem význačné německé Ceny Maxe a Moritze. Proslul jako autor skvělých komiksových adaptací slavných literárních děl, např. Musilova Muže bez vlastností, Joyceova Odyssea, Bernhardových Starých mistrů nebo Proustova Hledání ztraceného času. Spolu s Jaroslavem Rudišem vydal grafický román Nachtgestalten (česky Noční chodci, Labyrint 2022).

Zdroj informací: Argo

————————————————

V závěru se dnes podíváme do Himálají. Máte-li rádi hory, jistě se vám zalíbí kniha Češky žijící v zahraničí, která svojí další knihou navazuje na tu předchozí: Himálajský deník. Třeba v ní najdete právě to, co k tomuto místu vábí i ji…

Tato nová kniha, Himálajské ozvěny, je volné pokračování Himálajského deníku. Zachycuje expedici na Lobuche Peak a další příběhy, které dříve nebyly publikovány, až po události přítomné. Himálaj. Zvláštní svět podivuhodné, podmanivé krásy, kde na vrcholech osmitisícových štítů snad skutečně leží klíče od nebeských bran. Svět barevný a pitoreskní, v mnoha ohledech neznámý, ale vždy usměvavý a přátelský. Svět, kde se jako v magickém kaleidoskopu prolínají drsné a nezkrocené přírodní síly, exotická kultura i sugestivní hlasy dvou významných náboženských a filosofických systémů, buddhismu a hinduismu. Každá myšlenka něco ovlivní, každý čin zanechá stopu na bílé pláni možných událostí. Tam vysoko v Nepálu jako by lidské osudy byly skryty a přítomny v každém okamžiku času, v každém slunečním paprsku, v každé dešťové kapce či sněhové vločce, která se jako slza snáší k zemi z modré a bílé závrati himálajského nebe. Byla jsem tam šťastná. Óm maní padmé húm.

Himálajské ozvěny

Nejen o ledovcích a jacích
Autor: Liba Švrčinová-Cunnings

Počet stran: 388
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-278-0169-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Himálajské ozvěny vydalo nakladatelství Epocha.

O autorce

Liba Švrčinová-Cunnings (*1948) žije v kanadském Calgary od roku 1970. Díky technickému vzdělání a píli se vypracovala až na partnera zeměměřičské firmy. Po tragických událostech v roce 1986 změnila profesi. V současné době pracuje jako masérka se zaměřením na sportovní úrazy a terapii. Záliba ve sportech (mj. se v roce 1968 stala juniorskou mistryní Československa v orientačním běhu) ji časem přivedla k triatlonu. Třikrát se kvalifikovala na mistrovství světa, na Novém Zélandu, v Mexiku a v Austrálii a dokončila tři maratóny. Po ukončení závodní kariéry se vrátila k milovaným skalistým horám a podnikla také mnoho cest do Nepálu. V Himalájích zdolala dva vrcholy nad šest tisíc metrů (a na třetí se chystá), své zážitky shrnula do knihy Himalájský deník (2014, Nakladatelství Epocha). V roce 2001 iniciovala vydání knihy No Remorse věnující se tragickému příběhu jejich dětí: na přípravě knih se s autorkou Kirstie McLellan do značné míry podílela. V letech 2006–2009 knihu přeložila a ve spolupráci s Nakladatelstvím Epocha připravila pro české vydání pod názvem Bez slitování. Její nejnovější knihou je beletristicky zpracovaný cestopis Takhle velká ryba (2017, Nakladatelství Epocha) o jejím životě v Kanadě.

Zdroj informací: Epocha


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeA všichni mlčeli
Měla s otcem šest dětí. Celý svět to věděl. Nikdo nic neřekl.

Caradec'h, Jean-Michel – Gouardo, Lydia

Alpress, 2024

zobrazit info o knizeFarář na čtyřkolce
Rozhovor s Bobem Fliedrem

Kordík, Josef – Fliedr, Bob

Portál, 2024

zobrazit info o knizeKafka v kostce

Mahler, Nicolas

Argo, 2024

zobrazit info o knizeHimálajské ozvěny
Nejen o ledovcích a jacích

Švrčinová-Cunnings, Liba

Epocha, 2024

Napsat komentář