Maják a magnet

Anglicka_lekce-nahled
Ona ho vnímá jako maják, který ji vede do bezpečí. On ji jako magnet, který strhává směr jeho života. Přesto si nedokáží říct, co k sobě cítí.

Nakladatelství Metafora vydalo začátkem dubna letošního roku již druhý titul americké autorky Tashy (Natashy) Boyd s názvem Anglická lekce. Ten lehce navazuje na první knihu, která byla taktéž přeložena do češtiny, pod titulem Francouzská lekce. Obálky obou knih naznačují, pro jaký typ čtenářské obce jsou určeny – pro ženy, jež si chtějí odpočinout u romantiky.

Anglická lekce však nenabízí jen romantické tanečky dvou krásných mladých lidí. Pod povrchem v podstatě banálního příběhu – on miluje ji, ona miluje jeho, jen si to neumí říct – dříme mnohem hlubší poselství. Ukrývá totiž výzvu pro ženy, které žijí v toxických vztazích. Že v nich nemusí zůstávat a že mohou najít pomoc. Ukazuje, jak těžké je pro takto postižené začít nový život beze strachu a výčitek.

Vrchní stevardka z lodi Xaviera Pascala (hrdina Francouzské lekce) Andrea se rozhodla dát po devíti letech výpověď a postavit se na vlastní nohy. To se nelíbí šéfovi ochranky Evanu Roarkovi. Má totiž na srdci její bezpečí a bojí se, že mimo loď ji nebude moci dostatečně chránit před jejím násilnickým manželem. Tím, že požádala o rozvod, totiž odhalila své inkognito a odtajnila místo pobytu. Dokáže ji přesto ochránit?

Autorka rozehrála eroticky nabitou partii sympatické dvojice, přimíchala do ní faktor neustálého ohrožení a vytvořila tak napínavou romanci pro všechny, kteří se rádi nechávají unést na stránkách knih. Nechává promlouvat na střídačku oba hlavní protagonisty, což čtenáři velmi dobře umožňuje vhled do jejich niterných pohnutek. Na jednu stranu je příjemné znát oba úhly pohledu, na druhou to vede ke čtenářské netrpělivosti. Když oba tak dobře ví, po čem touží, proč si své city upřímně nevyjeví a neustále oddalují své sblížení?

Co se týče padoucha románu, mám takový pocit, že autorka zcela nevyčerpala vše, co jí zápletka nabízela. Moje fantazie spřádala mnohem thrillerovější vyvrcholení, ale to bude tím, že většinou čtu právě krimipříběhy, v nichž záporní hrdinové bez ostychu útočí i na neohrožené detektivy. Ale do konceptu romance by to možná úplně nezapadalo. I když i sama autorka dle poděkování měla v zásobě brutálnější řešení. Takže, kdo ví, příště možná Tasha Boyd vykouzlí ještě napínavější děj…

Každopádně Anglická lekce nadchne všechna ženská srdce, protože Evan své vyvolené nabízí přesně to, po čem touží každá žena: lásku bez podmínek a bezpečný přístav bez sobeckého vyžadování. Gentleman, který je směrem k ženě něžný, ale současně i jejím nekompromisním ochráncem. Máte-li potřebu se zasnít a odpoutat od všednodenních starostí, pak si knihu pořiďte a rychle se pusťte do čtení. Vykouzlí vám úsměv na rtech a dobrou náladu k tomu.

Kuchař pozvedl malou láhev minerálky. „Na lásku,“ zopakoval a věnoval mi úsměv.

Lásku, která nevězní, ale osvobozuje. Lásku, která nevyvolává strach, ale euforii. Lásku, která nezanechává modřiny, ale je tichá a radostná. (str. 309)


Knihu Anglická lekce vydalo nakladatelství Metafora a zakoupíte ji na stránkách nakladatelského domu Grada.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnglická lekce

Boyd, Tasha

Metafora, 2024

Napsat komentář