Nový český Casanova?

Wallo_MuzVdanychZen
Zazní-li jméno Casanova, většinou si představíme svůdníka s nekonečným seznam partnerek. Už méně se ví, že šlo i o spisovatele, špióna a celkem logicky i o mistra intrik. Platí v novém českém románu výše uvedené pouze na hlavního hrdinu, nebo i na samotného autora?

Nakladatelství Ikar, člen Euromedia Group, nabídlo počátkem března 2024 svým čtenářům novinku s názvem Muž vdaných žen. Za jejím vznikem stojí nové autorské alter ego: Alex Walló.

Proč ta tajemná zmínka o autorovi? Protože Alex Walló je dalším spisovatelským pseudonymem literárně velice plodného Martina Goffy, na jehož kontě lze napočítat přes dvacítku titulů, navíc s očekáváním dalšího páru ještě v letošním roce. Ovšem ani toto jméno není jeho civilní. A navíc v seznamu autorových pseudonymů vedle onoho nového dokonce ani osamocené… Když už jsme u Martina Goffy: naposledy jsme si minulý rok povídali o zvukové verzi románu Vodní hrob, chvíli předtím o tištěné Kronice volného pádu z roku 2022 a do třetice třeba o zatím posledním titulu z Goffova hlavního proudu, příbězích kriminalisty Mika Syrového, který vyšel v dubnu 2019 pod názvem Primární důvěra: Úhel pohledu. Odkazy na další tvorbu jednoho z našich aktuálně nejproduktivnějších spisovatelů najdete v uvedených recenzích, stejně jako si můžete přečíst rozhovor s autorem z roku 2018.

Takže proč nový pseudonym? Protože majorita tvorby prezentovaná pod hlavičkou Martin Goffa byla detektivního ražení. Snad jen jednou se autor v polovině roku 2018 pokusil o jakýsi úkrok stranou s psychologicky hlubokým kouskem Rémi. Už tehdy byla ve hře úvaha, zda změnu stylu nedoprovodit i novým jménem. Nicméně Rémi v sobě přeci jen nese dost z kriminalistických dramat, takže zase až tak mocným odklonem od původního ražení nebyl. Zato Muž vdaných žen, to už je něco zcela jiného.

Hned na začátku: jste-li fanoušky původní Goffovy tvorby, nemějte žádný strach. Jeho typický rukopis nepřehlédnete ani v tomto případě. Osobně si myslím, že pro změnu identity ve skutečnosti nebyl podstatný důvod, ale na druhou stranu jí rozumím. Muž vdaných žen je tím, co v titulu slibuje: příběhem chlapíka, kterému monogamní život zdánlivě nic neříká. Jak už to ale v životě bývá, pod rouškou tvrďáka se může skrývat romantická duše, bloudící ve spleti vztahů-nevztahů. Hrdina románu dostal do vínku kromě svůdnické výbavy ještě svobodné povolání spisovatele. Na rozdíl od svého tvůrce ovšem píše, dle svého vlastního názoru, prostoduché a jednoduché slátaniny na jedno brdo. On potká ji, ona někoho jiného, všichni se do toho zamotají, aby vše nakonec dobře dopadlo. Co mají naopak stvořitel se svým výtvorem společné, je psaní pod přezdívkou. Hlavní postava románu Daniel Rys se v knižní skutečnosti jmenuje Beránek. Na tomto místě si nemohu odpustit pousmání. Znalcům autorovy tvorby při prvním přečtení jména Daniel Rys jistě vyletí koutky úst vzhůru. Proč? To vám, kdo netušíte, prozradit nemohu. A s vámi ostatními se můžeme jen spiklenecky bavit. A ne, ani Beránek, ani Rys opravdu se skutečně nejmenuje Alex Walló.

Muž vdaných žen, jakkoli by se to na první pohled a snad i po přečtení prvních stránek románu mohlo zdát, nekopíruje fiktivní tvorbu románového spisovatele Beránka alias Daniela Ryse. Naopak, k jednoduchosti a prostoduchosti má daleko. Rozvíjející se zápletky dávají tušit, že ten, kdo toto napsal, dobře ví, o čem mluví. A stejně jako by se nová kniha podle názvu snadno dala zaškatulkovat jako příběh pro čistě ženské publikum, opak je pravdou. Právě mužské plémě v této více než dvousetstránkové publikaci najde mnoho ze sebe sama. V textu se jistě objevují místa, kdy se zdánlivě mnoho neděje, aby je vzápětí vystřídaly sondy do hlubin hrdinovy duše v takové síle, že se až tají dech. Přiznávám, že nejméně v jednom případě jsem měl dojem, že mi Alex Walló bere slova když ne z úst, pak z nitra lebky určitě.

Dvě stě dvacet tři stran rozdělených do celkem čtyřiceti sedmi kapitol průběžně doplňují skvělé a celkovou náladu příběhu podtrhující kresby Barbory Balgové. Pokud její jméno vidíte poprvé, pak vězte, že ve světě ilustrací nejde o žádného nováčka. Za sebou má podobnou práci na více než desítce jiných knih, o časopisech nemluvě. Zvědavci z řad čtenářů nechť se podívají na její webové stránky pod doménou tvořenou jejím příjmením.

Otázkou, kterou si na závěr mnohých recenzí kladu, je: co bude dál? Můžeme očekávat další novinku z dílny nově zavedeného autorského pseudonymu Alex Walló? Nebo se prozatím budeme těšit na něco z pera Martina Goffy? Případně třeba z tvorby… Ale ne, vážně už víc neprozradím.

Muže vdaných žen je možné zakoupit třeba zde.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž vdaných žen

Walló, Alex

Ikar, 2024

Napsat komentář