Jsem žena

jsem zena uvod
Do dnešních tipů jsme vybrali knižní novinky, které potěší především ženy. Ať už hledáte vysněného partnera, chcete proniknout do světa zdravého životního stylu, být vědkyní nebo si něco dobrého uvařit, jste na správné adrese. Pro každou z vás něco máme…

Začneme tématem, které je snad tím nejožehavějším. A tím jsou vztahy. Pokud se toužíte seznámit s mužem vašich snů (nebo už jej snad máte vedle sebe), rady k prohloubení partnerského soužití se určitě mohou hodit.

Znáte výzkumy amerického psychologa Johna Gottmana, který tvrdí, že poté, co bude 15 minut sledovat rozhovor mezi vámi a vaším partnerem, s více než devadesátiprocentní pravděpodobností odhadne, jestli spolu budete i za deset let? Gottman s kolegy připravil praktický doplněk ke své slavné knize Sedm principů spokojeného manželství. Ať už jste se svým partnerem pár dní, nebo několik desetiletí, můžete si společně domluvit osm schůzek a popovídat si na témata důvěra, konflikty, sex, peníze, rodina, dobrodružství, růst a spiritualita, životní sny. Cílem je odvážně sdílet pocity a potřeby, projevit si respekt, více porozumět jeden druhému a prohloubit lásku. Autoři na základě více než čtyřicetiletého výzkumu pomáhají čtenářům s přípravou rozhovorů, nabízejí dotazníky, tematické okruhy i seznamy otevřených otázek a radí, jak řešit typické obtíže při jakémkoli z těchto setkání. Knihu využijí partnerské dvojice i odborníci, kteří provozují párovou terapii.

Rande na osm způsobů

Jak prohloubit vaše partnerství
Autoři: John Gottman, Julie Schwartz GottmanDoug Abrams, Rachel Carlton Abrams
Přeložila: Hana Antonínová

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 130×198 mm
ISBN: 978-80-262-2129-6
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Rande na osm způsobů vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Není pochyb o tom, že rozhodnout se pro jednoho člověka může někomu nahánět strach. Znamená to vsadit všechno na jednu kartu. Pokud tento vztah nevyjde, nebude v záloze čekat nikdo jiný. Není zde žádná záchranná síť. Jestliže se něco pokazí, nemáme si u koho stěžovat. Musíme jít rovnou za partnerem a vyřešit to. Jsme-li svému protějšku oddaní, dali jsme mu všechno, co máme. Nezbylo nic pro jiného milence. Je to riskantní rozhodnutí, ale je nezbytné. Bez takové oddanosti láska nevydrží.

Podívejte se na kompletní ukázku.

Autoři

John Gottman je emeritní profesor psychologie na Washingtonské univerzitě, kde se svou ženou, klinickou psycholožkou a spoluautorkou Julií Schwartz Gottman v osmdesátých letech minulého století založil slavnou „laboratoř lásky“. Manželským párem jsou i spisovatel a literární agent Doug Abrams a lékařka Rachel Carlton Abrams.

Zdroj informací: Portál

————————————————

Ženy chtějí být nejenom zdravé, ale také krásné. Často nás ale umí potrápit menstruace, hormonální nerovnováha nebo nadbytek tuku. Jak se s tím vším vypořádat a najít cestu k fyzické a zároveň i duševní rovnováze, o tom se můžete dočíst v příručce uznávané odbornice právě na ženské zdraví.

Unikátní průvodce ženským půstem podle fází menstruačního cyklu. Chcete spálit přebytečný tuk, nastartovat samoléčebné procesy v těle, vyrovnat hormonální hladiny, získat zpět duševní i fyzickou svěžest? Lékařka přírodní medicíny a uznávaná odbornice na výživu a půst přináší individuální léčebné postupy a strategie šité na míru ženskému organismu.

Půstem k ženskému zdraví

Jak spálit přebytečný tuk, docílit hormonální
rovnováhy a vitality

Autor: Mindy Pelz
Přeložila: Eva Fuková

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7625-319-3
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Půstem k ženskému zdraví vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Tělo je téměř dokonalý stroj. Tvoří ho více než 30 bilionů buněk, které fungují jako tým a usilovně pracují, abyste se cítily dobře. Každá buňka je jako malá továrna, která produkuje energii tím, že spaluje tuk, metabolizuje glukózu a vyrábí antioxidanty. Buňky vědí, kdy vám mají dodat energii, abyste dokázaly splnit své povinnosti, a kdy vás zpomalit, abyste si odpočinuly. Když jíte, konzumují živiny a využívají je k plnění úkolů potřebných k tomu, abyste mohly fungovat co možná nejlépe. Nemají-li k dispozici potravu, přepnou na alternativní zdroj paliva, abyste měly sílu a duševní svěžest a mohly jste fungovat dál. Účinně se přizpůsobují jakýmkoli fyzickým, chemickým nebo emočním situacím. A to je úžasné, nemyslíte?
Potřebují však vaši podporu.

Můžete si stáhnout k přečtení celou ukázku.

O autorce

Dr. Mindy Pelz je světově uznávaná odbornice na zdraví žen s posláním posílit ženy, aby věřily ve svá těla! Mezi její významné klienty patří LeAnn Rimes , bývalá závodní jezdkyně Danica Patrick a populární influencer Jesse Itzler . Je autorkou bestsellerů Fast Like a Girl a The Menopause Reset . Její podcast „ The Resetter Podcast “ je zařazen mezi 20 nejlepších amerických vědeckých podcastů společnosti Apple a běžně se v něm objevují nejlepší hosté včetně LeAnn Rimes, Danica Patrick, Lisa Bilyeu, Miesha Tate, Cynthia Thurlow, Sheri Salata, Dr. Rangan Chatterjee. , Max Lugavere a mnoho dalších. Je držitelkou titulu BS z University of Kansas a titulu doktora chiropraxe.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

Dnes už ženy nejsou pouze ozdobou mužů a v moderní době mají nepřeberné možnosti studia i zaměstnání. Vždy tomu tak ale nebylo a cesta žen ke kariéře zejména ve vědeckých oborech byla v první polovině 20. století více než krkolomná. Přečtěte si o tom v zajímavé publikaci, kterou sepsaly právě ženské autorky.

Zapojení žen do vědeckého světa navazuje na zpřístupnění vysokoškolského vzdělání ženám, čímž se významně změnila jejich profesní, rodinná i společenská situace. Tato zásadní změna přichází ve středoevropském prostoru na počátku 20. století a je završena po první světové válce. Cílem autorek je představit komplexní obraz vědkyně v české a československé společnosti první poloviny 20. století; ukázat zastoupení a pracovní výsledky žen v různých vědních oborech, možnosti profesionálního růstu a budování vědecké kariéry, které v případě žen vyžadovalo sladění pracovního a osobního života; představit důvody, které do určitých oborů přiváděly více žen než mužů. Kniha hledá odpovědi na otázky, jaký druh vědění ženy reprezentují a produkují, jaká byla jejich místa ve vědeckých institucích a jak probíhala výměna vědeckých informací. Sleduje jak vzdělávací a vědecké instituce, v nichž se objevovaly ženy, tak osobní i profesní životy vědkyň. Zabývá se také konkrétními příklady, které často svědčí o zvláštních osudech a atypických vědeckých kariérách žen, někdy označovaných pojmem „maverickové“, tedy ty, které překračovaly všechny normy, stereotypy a zažitou praxi a dosahovaly (byť třeba jen částečných) úspěchů.

„Ženám žádný obor vědecký od přírody není uzavřen.“

Spletité cesty žen k vědecké kariéře v první polovině 20. století
Autorka: Marie Bahenská, Libuše Heczková, Dana Musilová

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 164×240 mm
ISBN: 978-80-200-3545-5
Doporučená cena: 350 Kč

 

Knihu „Ženám žádný obor vědecký od přírody není uzavřen.“ vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

V Československu se mohli někteří seznámit se zahraniční tradicí ženských škol také díky tomu, jak zde byla absorbována vlna emigrace východoevropských intelektuálních elit. Rodiny emigrantů z Ruska s sebou přinášely zkušenost vyšších ženských kurzů při carských univerzitách. Vznikly jako důsledek inciativ žen z významných rodin a prvních ženských aktivistek, které měly oporu, a to i finanční, mezi profesory univerzit, mezi jinými i ministra války Dimitrije Myljutina. Poté, co roku 1863 car Alexandr II. svým výnosem explicitně zakázal ženám přístup na univerzity, umožnil jim roku 1876 otevřít alespoň tyto kurzy, nejslavnějšími se staly Bestuževovské kurzy v Petrohradu. Historie tohoto typu ženského studia nebyla jednoduchá, vyvolávala negativní reakce i mezi studenty. Studující ženy byly svým způsobem jednotkami určitého sociálního „radikalismu“, narušovaly řád a normy (mezi studentkami se pochopitelně šířil i anarchismus). Po atentátu na cara Alexandra II. se většina těchto kurzů musela uzavřít, kromě Bestuževovských kurzů. Změny nastaly až na konci 19. století.

Přečtěte si celou ukázku.

Autorky

Marie je Bahenská (*1970) je česká historička. Zaměřuje se na české dějiny 19. století a ženské hnutí v českých zemích. Vyšlo již několik knih, kde je autorkou či spoluautorkou: Počátky emancipace žen v Čechách, O ženské práci nebo Deník profesora Jaroslava Charváta.

Zdroj informací: Knihovna Univerzity Palackého

Libuše Heczková (*1967) působí jako ředitelka Ústavu české literatury a komparatistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Mezi hlavní oblasti jejího zájmu patří literatura a kulturní dějiny 20. století, genderová studia, literární teorie a didaktika literatury. Je autorkou či spoluautorkou knih o moderní české historii, literatuře a feminismu: Nezbytná, osvobozující, pomlouvaná, O ženské práci, „Ženám žádný obor vědecky od přírody není uzavřen“: Spletité cesty žen k vědecké kariéře v první polovině 20. století, Píšící Minervy: Kapitoly z dějin české literární kritiky, spolupracovala na projektu Civilizovaná žena, je spoluautorkou čtyřsvazkových dějin české literatury 20. století Dějiny nové/„nové“ moderny. Je editorkou řady antologií, naposledy o Boženě Němcové (2021) a Elišce Krásnohorské (2019) a redaktorkou a zakladatelkou časopisu Slovo a smysl.

Zdroj informací: Ústav české literatury a komparatistiky

Dana Musilová (*1958) je česká historička, specializuje se na historii 20. století, též gender studie. Je autorkou či spoluautorkou děl Čítanka k dějinám 20.století, Lexikon českých historiků, O ženské práci a další

Zdroj informací: Knihovna Univerzity Palackého

————————————————

Pokud si potrpíte na tradice, lidové zvyky nebo třeba oblíbené recepty našich babiček, bude pro vás dnes předposlední kniha správnou volbou. Taková kniha může být v dnešní uspěchané a moderní době krom jiného balzámem na duši pro každou z nás.

Knížka unikátním způsobem spojuje vyprávění o lidových tradicích, úvahy o přirozeném běhu života a osvědčené recepty babiččiny kuchyně. Taková kombinace pro vás může být v dnešní uspěchané době skvělou duševní terapií. Autorka předkládá čtivou formou pro každý týden novou dávku inspirace a moudrosti našich předků, kterou oživuje svými půvabnými ilustracemi. Kniha se stává jakýmsi týdenním průvodcem nejen pro jeden rok, ale i pro každý následující. Třeba i vám pomůže příjemně se naladit, inspirovat ke kulinářským experimentům a přiblížit vás zpátky ke kořenům a tradicím minulosti.

Za kamna vlezem

aneb Hrst pranostik, povídání o tradicích a osvědčené babiččiny recepty
Autorka: Kamila Skopová

Počet stran: 228
Vazba: vázaná
Formát: 213×208 mm
ISBN: 978-80-271-5263-6
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Za kamna vlezem vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Zamýšlím se nad tím, co zůstane po naší nebo spíše po současné mladé generaci pro budoucnost. Po našich předcích zůstaly nádherně vyšívané šátky, ubrusy, zástěry, mužské vesty. Balíčky zamilovaných dopisů, převázaných stužkou. Dopisy z vojny. Deníčky. Knihy ručně psaných receptů předávaných z generace na generaci. Kroniky. Zažloutlé fotografie a pohlednice, psané úhledným písmem, byť byl jejich pisatel těžce pracující řemeslník. Staré roubené chalupy, které z krajiny nevyčnívaly a neurážely vkus ostře jedovatou barevností fasád, ale seděly pokorně jako kvočna na kuřátkách ve stráni pod košatým stromem. Knihy v kožených vazbách, ohmatané a laskané pracovitýma rukama. A mnoho předmětů, včetně nářadí, na nichž jejich výrobce stvořil nepatrnou ozdobu. Protože každá věc, kterou dříve člověk zhotovil, stála mu i za to ozdobení vrubořezem, kováním, malbou.

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorce

Kamila Skopová (*1944) je česká výtvarnice, absolventka Střední uměleckoprůmyslové školy v Praze. Zabývá se národopisem. Od roku 1995 píše a ilustruje knihy. Je autorkou národopisné literatury Lidová tvorba, Vánoční svátky o století zpátky (nyní i v německé a anglické verzi), Velikonoční svátky o století zpátky, Dětské hrátky půlstoletí zpátky, Rodinné svátky o století zpátky, Hody, půsty, masopusty, Rok na vsi, Pohádky – sedmadvacet klasických pohádek převyprávěných a ilustrovaných. Vytvořila tři kuchařky klasické české lidové kuchyně „…ale máma to vařila líp“, Rodinné stříbro a Chrudimský kuchtánek. Ilustruje historické lexikony Život ve staletích a Život ve středověku Dr. Vlastimila Vondrušky a publikace s národopisnou tématikou Dr. Aleny Vondruškové. Spolupracovala na tvořivých kreativních publikacích v edici Šikovné ruce vydavatelství Grada Publishing. Je autorkou mnoha výstav lidových zvyků a obyčejů. Spolupracuje s řadou folklorních souborů. Zpracovává návrhy replik lidových krojů. Učí ve Škole folklorních tradic obor lidový oděv. V současné době trvale žije a pracuje ve starobylé roubence poblíž Hlinska.

Zdroj informací: Grada

————————————————

Závěr se dnes ponese ve znamení radosti z pečení a přípravy rozličných dobrot. K tomu, abyste si doma připravili sladkou či slanou pochoutku z trouby, totiž není třeba žádný zvláštní důvod. Pozvěte přátele nebo rodinu a užijte si to!

Všichni rádi slavíme, ale jak ze setkání s přáteli a rodinou udělat skutečně výjimečné chvíle? S tím vám pomůže stylové pohoštění, které pod vedením food blogerky Michaely Rau připravíte raz dva. V její kuchařce najdete prověřené recepty pro děti i dospělé. Sladké pečení, slané pečivo, drobné chuťovky, zákusky, pomazánky, saláty a drinky – to vše díky ní budete mít v malíku. K tomu připočtěte také detailní návody na přípravu sladkých těst a krásné inspirativní fotografie. A party může začít!

Recept na oslavu

Důvod k pečení se vždycky najde
Autorka: Michaela Rau

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 9788026451709
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Recept na oslavu vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

kucharka ukazka

O autorce

Michaela Rau je obyčejná holka, máma, kamarádka a sekretářka, která se od malička pletla babičce v kuchyni. Narodila se v českém pohraničí, je typická sova, ráda ponocuje, tancuje a čte detektivky. Kvůli uchování rodinných receptů, ale hlavně z lásky k jídlu, založila před lety web Dobrou chuť. Od roku 2006 se věnuje zejména pečení z droždí a kvasu, baví jí vymýšlet a objevovat nové recepty i chutě. V roce 2022 vyšla už její kniha Terapie těstem.

Zdroj informací: CPress


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnešních knih by neměla chybět ve vaší knihovně? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRande na osm způsobů
Jak prohloubit vaše partnerství

Abrams, Doug – Abrams, Rachel Carlton – Gottman, John – Gottman, Julie Schwartz

Portál, 2024

zobrazit info o knizePůstem k ženskému zdraví
Jak spálit přebytečný tuk, docílit hormonální rovnováhy a vitality

Pelz, Mindy

Metafora, 2024

zobrazit info o knize„Ženám žádný obor vědecký od přírody není uzavřen.“
Spletité cesty žen k vědecké kariéře v první polovině 20. století

Bahenská, Marie – Heczková, Libuše – Musilová, Dana

Academia, 2024

zobrazit info o knizeZa kamna vlezem
aneb Hrst pranostik, povídání o tradicích a osvědčené babiččiny recepty

Skopová, Kamila

Grada, 2024

zobrazit info o knizeRecept na oslavu
Důvod k pečení se vždycky najde

Rau, Michaela

CPress, 2024

Napsat komentář