Cestou necestou za smyslem života

tipy cesta pondeli (1)
Každý z nás se v životě čas od času cítí trochu ztracený. Jak najít tu správnou cestu a kudy se vydat, když bloudí především naše duše? Možná vám poradí jedna z knih, které jsme dnes do tipů vybrali.

Udržet spokojenost a především lásku v manželství i po letech není snadný úkol. Hlavní hrdinka dnešní první knihy usiluje právě o to. Co když se ale na lásku zatím nedívá správně? A dá se to ještě změnit?

To, co kdysi začalo jako velká láska, je dnes pro hlavní hrdinku – ženu po čtyřicítce – jednou velkou prázdnotou. V naději, že znovu pocítí blízkost, která ji s manželem kdysi spojovala, rezervuje pro oba víkend na osamělé chatě v horách. Její plán však nevyjde: mezi manželi dojde k hádce a zklamaná a zraněná žena se rozhodne jít na horskou túru sama. U kamenného kruhu se setká s neznámým starým mužem a vydává se s ním na cestu, která navždy změní její pohled na lásku.

Hory, mlha, láska a já

O setkání, které znovu otevřelo srdce
Autorka: Tessa Randau
Přeložil: Martin Richter

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 108×180 mm
ISBN: 978-80-7670-167-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Hory, mlha, láska a já vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

„Jenomže,“ dodal starý muž, „to je právě ta vaše . Kdo tvrdí, že on to vidí stejně? A kdo rozhoduje o tom, zda jeho lásku k vám vyjádří víc kompliment nebo květiny? I když nejsou krásně naaranžované od květinářky, ale zabalené v celofánu?“ Vzala jsem si šálek a dopřála si pořádného doušku čaje, který už nebyl tak horký. Měl sladkou, natrpklou chuť a jeho teplo mi dělalo dobře. V tu chvíli jsem pohledem utkvěla na svém hnědém batohu, který ležel vedle Rosi na protější lavici. Na jeho zipu se pohupoval malý, kovový přívěsek stříbrné barvy ve tvaru Eiffelovy věže, kterou mi Chris kdysi přivezl ze služební cesty z Paříže.

(převzato z knihy, str. 105, 106)

O autorce

Tessa Randau (*1976) pracovala dříve jako novinářka, naposledy ve vedoucí pozici ženského časopisu. V roce 2016 se ale rozhodla vydat se tzv. na volnou nohu a začala se věnovat poradenství pro lidi trpící stresem a syndromem vyhořením. V roce 2020 vydala svou první knihu Les, čtyři otázky, život a já. Ta sklidila obrovský úspěch a půl roku se umisťovala v první dvacítce německých bestsellerů. Podobně úspěšné byly i její další knihy, včetně této. Od roku 2020 se profesionálně věnuje psaní. Žije s rodinou v německém Porýní.

Zdroj informací: Kazda

————————————————

Už jste slyšeli o „Stezkařích“? Ne? Pokud máte rádi výzvy, možná je pravý čas to změnit. Tak do toho! Novinka Martina Úbla vám bude tím nejlepším pomocníkem.

Jak se stalo, že z nápadu party kamarádů vznikl první oficiální přechod po hranicích České republiky, který nadchl tisíce lidí? Proč o něm Česká televize natočila seriál? A co chystá BBC? Proč je lepší na Stezku Českem vyrazit než plakat doma do polštáře a čekat, až zahřmí? Proč je rozumnější užívat si zážitky než jen sbírat rekordy v ušlých kilometrech? Co zažívají Trail Angels během svých setkání se Stezkaři? Opravdu už na Stezku chodí i trekingové kozy? A mohou se potkat s papouškem? A proč se Stezkaři scházejí na pracovním úřadě? A můžete jet na kole nebo ho musíte nést na zádech? Odpovědi na tyto a tisíce podobných filozofických otázek naleznete jen zde. Navíc hrozí, že se u toho skvěle pobavíte. Ztlumte tedy lampičku, dejte si nohy do sucha a nechte se unést k hranicím naší republiky, kde statečné ženy a zavilí mužové hrdinně zdolávají kilometry v horách s batohem i za nepřízně počasí a přitom zjišťují, že se výborně baví. A najednou zjistíte… že můžete jít taky!

Stezka Českem – Nové příběhy

Pěšky i na kole na prvním oficiálním přechodu po hranicích republiky
Autor: Martin Úbl

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7689-332-0
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Stezka Českem – Nové příběhy vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Vypadá to, že jde každý? Nejde. Poslouchal jsem v autě komerční rádio, kde zrovna běžela nějaká akce, v níž radili, že pokud se vám u někoho něco nepovedlo, můžete dané osobě poslat puget růží od nějakého květinářství. To mě zaujalo a přemýšlel jsem, zda se mi v životě nepovedlo něco, co by vyřešil puget růží. Ze zamyšlení mě vytrhl moderátor, který znovu zopakoval možnost poslání pugetu a dodal: „Jako třeba Jarda minulý týden, který šel v úterý vyhodit odpadky, potkal se s kamarádem a vrátil se domů až ve čtvrtek. Mezitím promeškal středeční narozeniny své manželky!“ Ha, řekl jsem si. Jarda určitě potkal kamaráda, šli na Stezku a to je krásný a dojemný příběh, protože manželka dostala ještě puget růží.

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorovi

Martin Úbl chodí na dlouhé přechody hor už přes dvacet let. Zlomem v jeho životě byla chvíle, kdy ho po vysoké škole kamarádi přihlásili do konkurzu na práci v rychlém občerstvení… a kam ho nevybrali ani do prvního kola. V tu chvíli pochopil, že svět je temné a kruté místo a že by chtělo trochu prosvětlit. Tak začal cestovat, o cestování přednášet a posléze i psát knížky. Na tyto činnosti navázal se svými kamarády vytvořením prvního dálkového přechodu v republice, Stezky Českem, která nadchla tisíce lidí a stala se oficiálním přechodem Česka. Je autorem trilogie Neuvěřitelné příhody z hor a knihy Stezka Českem. Nejspíše ho potkáte právě někde na Stezce. Pokud se tak stane, nebojte se ho oslovit. Přestože je plachý jako koloušek, neuteče!

Zdroj informací: Jota

————————————————

Cítíte se někdy v zajetí pracovního kolotoče? Podobnou tíseň zažívá i Jessica. Trvá to však jen do doby, než se setká s Johnem, který byl ještě nedávno podobně frustrovaný. Teď jí pomáhá změnit její život…

Vypravěč John býval vystresovaným manažerem, ale dnes už vede vyvážený a spokojený život. Jednou se při svých cestách na Havaji rozhodne pro vyjížďku na kole a zde, na samotném konci světa, narazí na kavárnu, která mu změní život. V kavárně potkává Jessicu, která pracuje od brzkých rán do pozdních večerů a dělá vše, co se od ní očekává. Tím ale ztrácí svoje vlastní sny a cíle. John se stává jejím mentorem a pomáhá jí znovu objevit to, na čem opravdu záleží. V rozhovorech Johna a Jessicy najde čtenář odpověď na otázku, jak se osvobodit od každodenního pracovního kolotoče. Objevte znovu svůj smysl života.
Už je to deset let, co vystresovaný manažer John přišel v Kavárně na konci světa k rozumu. Hodně se toho od té doby změnilo. Dnes vede život, který mu vyhovuje a činí ho šťastným. Hodně cestoval a navštívil všechna místa, která si už dlouho navštívit přál. Našel si rytmus, který mu vyhovuje – rok pracuje a rok cestuje po světě. Cestuje po Havaji, kde opět nečekaně narazí na magickou kavárnu. Tentokrát leží na zastrčené pláži připomínající samotný ráj. V kavárně potkává atraktivní Jessicu, která se tu ocitla také čistě náhodou. Jessica je nešťastná kvůli své stresující práci, která ji znemožňuje dosáhnout toho, co původně chtěla a brání jí splnit si sny. Na menu objeví tři otázky, které ji pomohou vidět její život s nadhledem a zamyslet se nad jeho významem. John na sebe bere roli mentora, protože on sám díky svým vlastním zkušenostem přesně ví, jak se Jessica cítí.

Návrat do Kavárny na konci světa

Inspirativní cesta k poznání sebe sama
Autor: John Strelecky
Přeložil: Martin Richter

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 120×185 mm
ISBN: 978-80-7670-162-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Návrat do Kavárny na konci světa vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Asi je to příliš velký skok do neznáma. Šlapal jsem dál. Kochal se dalšími neuvěřitelnými výhledy. Vdechoval vzduch nasládlý vůní květin. Miluju vůni květin na Havaji. Je to jako vdechovat nektar. Příroda ve své nejčistší podobě. Po dalších třech kilometrech jsem se dostal do části ostrova, kterou jsem ještě nenavštívil. Byla rovinatější, po pravé ruce jsem slyšel příboj. Cesta se rozdvojovala. Vpravo, nebo vlevo.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

John Strelecky žije v Orlandu na Floridě. Jeho knihy, workshopy a lekce pomáhají lidem zjistit, co vlastně od života chtějí. V Německu založil organizaci John Strelecky & Friends, která má kromě jiného na starost organizaci jeho vystoupení. Událost, která mu v jeho třiceti letech změnila život, ho inspirovala k tomu, aby vyprávěl příběh Kavárny na konci světa. Kniha, která vznikla, se stala bestsellerem na třech kontinentech a tento úspěch ho dodnes nepřestává udivovat. Společně s dalšími příběhy o cestě k nalezení smyslu vlastní existence se na celém světě prodalo osm milionů výtisků jeho knih. Když John Strelecky zrovna nepíše, často cestuje. Největším dobrodružstvím jeho rodiny bylo roční putování kolem světa.

Zdroj informací: Kazda

————————————————

Zajímá vás, jaké to je v Jižní Koreji? Tak se sbalte a vyrazte společně s autorkou na dobrodružnou cestu plnou nečekaných překvapení. A vlastně… to balení nakonec nebude ani třeba. Stačí se začíst!

Korejské halušky jsou druhou knihou sinoložky Dominiky Sakmárové. Autorka znovu balí kufry a vydává se za dobrodružstvím, tentokrát ovšem s celou svou rodinou, navíc ještě o kus dál na východ – do hypermoderní Jižní Koreje, země, která musí být ve všem o krok napřed a kde berou platební karty i u stánku s cukrovou vatou. Dominika své zážitky z místa překypujícího kulturními odlišnostmi zpracovala do více než šedesáti krátkých kapitol, které vás nejen pobaví, ale i mnohé naučí. Na stránkách knihy nahlédnete například do mateřské školy, okusíte tradiční jídla, poznáte tamní módu, ale také se dozvíte, jaký je rozdíl mezi hygienickou a nehygienickou přírodou nebo jak si před krutou zimou dobře zaizolovat okna bublinkovou fólií. Autorka vypráví svižně, s nadhledem a vtipem. Čtenáře jistě potěší i bonusové historky a doprovodné ilustrace Michaely Ahonen.

Korejské halušky

Veselé historky z cest po Jižní Koreji
Autorka: Dominika Lukáčová Sakmárová
Přeložila: Milena Machalová

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7689-344-3
Doporučená cena: 438 Kč

Knihu Korejské halušky vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

V materiálech, které jsme dostali, však stálo, že kuchyňský odpad můžeme skladovat v mrazáku. V mrazáku! My z východního Slovenska, kteří máme už ze zásady v mrazáku vždy nacpané aspoň čtyři slepice a půl prasete, takže se tam nevejde ani kostka ledu navíc! (ne že bychom na Spiši mívali nějaká horká léta, že bychom vůbec nějaký led potřebovali.) A oni od nás očekávají, že budeme mít v mrazáku místo pro dvoutýdenní kuchyňský odpad.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Dominika Sakmárová pochází z východního Slovenska, z města přímo pod Spišským hradem. Vedle sinologie, kterou vystudovala na Univerzitě Karlově v Praze, si její srdce získal také folklór. Vystupovala v rámci pěveckého uskupení Rusínske trio a také vede vlastní folklórní skupinu, která působí na Spiši už téměř desetiletí. Dobrodružství z cest do Číny a na Taiwan mapuje kniha Kočičí kožich a velbloud u Velké čínské zdi. O svých zážitcích ze zemí Dálného východu, které nejdříve publikovala na svůj blog, se rozepisuje i na instagramovém účtu @dominika.sakmarova. V současnosti žije s rodinou v rumunské Bukurešti.

Zdroj informací: Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNávrat do Kavárny na konci světa
Inspirativní cesta k poznání sebe sama

Strelecky, John

Kazda, 2024

zobrazit info o knizeStezka Českem – Nové příběhy
Pěšky i na kole na prvním oficiálním přechodu po hranicích republiky

Úbl, Martin

Jota, 2024

zobrazit info o knizeHory, mlha, láska a já
O setkání, které znovu otevřelo srdce

Randau, Tessa

Kazda, 2024

zobrazit info o knizeKorejské halušky
Veselé historky z cest po Jižní Koreji

Sakmárová, Dominika Lukáčová

Jota, 2024

Napsat komentář