Projděte se jinými světy

tipy pondeli fantasy (1)
Představujete si někdy, jaké by to asi bylo žít v docela jiném světě? Třeba nějakém smyšleném? Tak to jste u nás na správné adrese! Přesně dnes se totiž s knižními novinkami můžete přenést do fantasy nebo sci-fi světa. Tak směle do toho, začtěte se, prosím!

Špióni, napětí, nebezpečí, ohrožení domovských planet – prostě sci-fi jak má být. Právě takový příběh nabízí dnešní první kniha, která pochází z pera českého autora.

Válka s korzáry vrcholí. na ovládnutí jejich domovské planety ale nemusí stačit ani největší flotila v dějinách. Největší tajemství Korzárů bylo odhaleno a spolu s ním i souřadnice jejich domovského světa. Zatímco špionážní sondy mapují povrch cílové planety a sbírají informace pro nadcházející invazi, na hranici korzárského prostoru se shromažďuje největší válečná flotila v lidských dějinách. Bojová skupina složená z nejsilnějších plavidel UTF a národních flotil, doplněná loděmi sépianských spojenců, se vydává na cestu k srdci korzárské hrozby, aby s ní jednou provždy skoncovala. Korzáři ale o připravované invazi vědí, skrze ovládnuté kapitány a mariňáky znají taktiku protivníka a nemíní svou kůži prodat lacino. Jejich plavidla se v přípravě na nevyhnutelný útok stahují k domovské planetě a spojenečtí velitelé brzy poznají, že když se vydáte do jámy lvové, ani ta nejlepší výzbroj a nejpropracovanější plány lvům nezabrání, aby vám nezkusili prokousnout hrdlo.

V jámě lvové

Autor: Jakub Mařík

Počet stran: 440
Vazba: brožovaná
Formát: 148×204 mm
ISBN: 978-80-7588-576-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu V jámě lvové vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Gelu povolil paže, aby se k rotmistrovi naklonil blíž. „V tom případě doufám, že jim dneska ukážeš, jak kvalitní výcvik vesmírná pěchota má, Zalare, protože k ní patří i Korzáři, které dnes máme dostat. A jestli v těch padesáti procentech najdu tebe, tak pak budeš muset pořádně zapracovat na dotažení standardů.“ Než mohl Zalar zareagovat a ukázat trochu pokory – nebo naopak –, pilotka všechny varovala, že výsadek vstupuje do poslední fáze. Gelu se vrátil na místo a přepojil jim na FACy záběry z příďové kamery. Ústřední hvězdicová budova, z jedné strany obklopená půlměsícem bloků obytných domů, vypadala jako potměšilý vtípek neznámého architekta, který se do indické džungle pokusil vpašovat vlajku Pákistánu.

K dispozici máte celou ukázku.

O autorovi

Jakub Mařík se narodil v roce 1981 v Teplicích, vystudoval právně-ekonomickou školu a v současnosti se živí jako překladatel z angličtiny. Jeden z nejvýraznějších autorů současné tuzemské sci-fi & fantasy má na kontě přes dvacet povídek, z nichž nejznámější je paranormální detektivka Absolutní smrt, za kterou byl v roce 2008 nominován na Cenu Karla Čapka. Publikuje v antologiích (Drakobijci, Cáry rubáše, Ve stínu říše aj.) a časopise Pevnost, do populární série Kladivo na čaroděje přispěl šestou epizodou nazvanou Drsné sny (2014). V současné době se věnuje zejména military sci-fi sérii UTSS Salamis, kterou má tvořit pět samostatných románů (Ve stínu slunce, V ledovém sevření, V Krvavém pásuV mrtvé zóněV jámě lvové) a sbírka kratších textů V nefritové kleci. Jakub Mařík žije v Novosedlicích u Teplic a ve volných chvílích provozuje pěší turistiku, zahradničí, čte a skládá puzzle.

Zdroj informací: Mystery Press

————————————————

Bratry Strugacké a jejich literární tvorbu jistě není milovníkům sci-fi třeba představovat. V literární novince vydané nakladatelstvím Triton však nenajdete román, ale novely a povídky, a to obojí po dvou kusech.

Jedním z hlavních témat, kterým se bratrská dvojice ve své tvorbě věnovala, bylo tzv. progresorství – pomoc poskytnutá vyspělou civilizací civilizaci zaostalé. A právě toto téma se vine sbírkou, jež čítá dvě novely a dvě povídky. V novele Pokus o útěk se mladíci z dvacátého druhého století v doprovodu podivínského společníka ocitají na středověké planetě, kde se střetávají s lhostejnou krutostí. Novela Kluk z pekla přichází s opačným scénářem: Mladý voják, původem ze světa zmítaného ustavičnými válkami, je dopraven na šťastnou a radostnou Zemi. Místo toho, aby se těšil z jejích výdobytků, přistupuje ke zdejším obyvatelům i technickým zázrakům ostražitě a jeho největším přáním je dostat se zpátky domů. Povídka Ubozí zlí lidé zase líčí selhání jednoho pokusu o „otevřené progresorství“, zatímco v Prvních mužích na prvním prámu je pozemšťan, současník autorů, konfrontován se zástupci podivné civilizace, zaostalé i nesmírně vyspělé zároveň. Má pokročilejší civilizace právo zasahovat do vývoje méně vyspělé společnosti? Má se pokusit ovlivnit její vývoj, anebo raději nechat dějiny plynout po svém? Novely Pokus o útěk a Kluk z pekla byly dosud česky publikovány pouze jednou, a to v různých antologiích z 80. let minulého století. Nyní si je lze konečně přečíst v podobě založené na necenzurovaném a plně zrestaurovaném originálu. A co se týče povídek První muži na prvním prámu a Ubozí zlí lidé , jedná se dokonce o jejich vůbec první české vydání.

Útěky z pekla

Autor: Arkadij Strugackij, Boris Strugackij
Přeložil: Konstantin Šindelář

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7684-248-9
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Útěky z pekla vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Vadim přidřepl zády k nejtěžší bedně, napnul svaly a pak ji jedním prudkým škubnutím zdvihl. Věděl, že bedna obsahuje tři automatické karabiny s mířidly pro střelbu v mlze a šest stovek nábojů v plochých plastových zásobnících. Vadim pružnými kroky zamířil zahradou směrem k Lodi. Zastavil se u ní na straně úložiště a kopl do jejího boku. Membrána, kterou byl potažený oválný otvor, se rozestoupila a Vadim shodil bednu dolů do tmy, z níž mu do obličeje dýchl chlad. Pak vykročil nazpět; za chůze trhal z keřů obrovské bobule jakési hybridní odrůdy. Každý keř pro něho měl přichystanou pořádnou sprchu velkých studených krůpějí.

Můžete si přečíst kompletní ukázku.

O autorech

Arkadij Strugackij a Boris Strugackij jsou ruští spisovatelé, světově uznávaní v žánru sci-fi. Známí jsou romány jako například Piknik u cesty, Poledne, 22. století, Je těžké být bohem nebo Špunt. Všechny tyto knihy (kromě Pikniku u cesty) se odehrávají ve 22. století ve Světě Poledne nazvaného podle povídkového sborníku. Psali i humorněji pojatá díla, například novely Pondělí začíná v sobotu a navazující Pohádka o Trojce. Kvůli svému satirickému pohledu na sovětskou byrokracii v kombinaci s pohádkovými a absurdními motivy však na sebe upoutali větší pozornost sovětských cenzorů a s cenzurou pak měli problémy i nadále. Bratři Arkadij a Boris Strugačtí – byli vždy vnímáni jako nedělitelná autorská dvojice. Jejich postavy nejsou žádní velcí hrdinové. Prožívají velká dilemata, která nemusí ovlivnit pouze je, ale třeba celý národ, který si to ani neuvědomuje. Strugačtí jsou jedni ze zakladatelů moderního žánru sci-fi.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Ani jméno dalšího autora nebude ve fantasy kruzích neznámé. František Kotleta si získal již srdce mnoha čtenářů. A pokud to vaše ještě ne, možná je právě teď ten pravý čas to změnit!

Nechal si říkat Gerhard. Ale předtím se jmenoval jinak – Radegast. Slavný válečník, který děsil Avary, Kelty i Římany. Na vrcholu své slávy zmizel, aby se stal členem Bratrstva krve. Germánský upíří klan je na vrcholu svých sil. Vládne rozsáhlým územím nejen v krajích ovládaných Germány, ale v lesích patřících od nepaměti Bójům, kam přitáhli Slované. Ti jsou jako lovná zvěř. Kmen bez ochránců, snadná kořist pro vampýry i lykany. Ale časy se mění. Přichází čas zrady a krve.

Vlci

Autor: František Kotleta

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-278-0144-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vlci vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Kůň se propletl mezi domy a vyrazil do lesa. Jezdce i jeho zvíře pohltila tma. Radegast si ovšem nedělal žádné iluze, že by se díky ní mohl pronásledovatelům ztratit. Zanechával za sebou krvavou stopu, stejně jako jeho kůň, a pro čich dravce není nic lepšího než právě krev. Naštěstí kopí, které skončilo v jeho zádech, se nedostalo příliš hluboko. Vypadlo z rány díky poskakování jeho těla během zběsilé jízdy a upíří organismus si s touto ranou dokázal poradit. Radegast se ovšem cítil špatně. Zmáhala jej únava, slabost a z míst, kde měl pořád ještě otevřené rány, mu do celého těla vystřelovala bolest. Jeho zvíře na tom bylo ovšem mnohem hůř. Kůň sice cítil za svými zády krvežíznivé šelmy, což jej hnalo dopředu, ale nedostávalo se mu sil. Kopí vězelo hluboko v mase ušlechtilého zvířete a z rány crčela krev.

Můžete si přečíst celou ukázku.

O autorovi

František Kotleta (*1981) je rodák z Bruntálu, spisovatel, jesenický Mauglí a řezník, ale hlavně jeden z nejúspěšnějších autorů nejen fantastiky, ale české literatury obecně. Autor trilogie Bratrstvo krve, románů Vlci, Lovci, Příliš dlouhá swingers party, Velké problémy v Malém Vietnamu, dilogie Perunova krev a tetralogie Spad, Poločas rozpadu, Rázová vlna a Řetězová reakce. Jeho tituly bourají žebříčky bestsellerů mixem akce, hlášek, násilí, strhujícího děje a sexu. Tady nebudete přemýšlet, tady se budete bavit. Díky velkému zájmu jsou všechny jeho knihy pravidelně dotiskovány a řadu z nich si můžete pořídit i v audiopodobě.

Zdroj informací: Epocha

————————————————

V hlavní roli poslední literární lahůdky stojí příběh jako z pohádky. Jeden otravný princ, jedna ne tak docela hodná věštkyně, země, o jejímž osudu rozhoduje právě princ a… ano, jedna tajemná dívka. Bude však tento příběh mít pohádkový konec?

Země rudě rozkvete krví, růžemi a válkou. Princovo srdce se stane zkázou, nebo spásou. Jeho volba nás může všechny zachránit. Jeho nevěsta – na té to všechno závisí! I když je věštkyně Violet oddanou služebnicí krále, v žádném případě nemá na růžích ustláno. Mazaná manipulátorka je trnem v oku zejména pohádkově krásnému, ale také neskutečně otravnému princi Cyrusovi. Následník trůnu přitom stojí ve středu strašlivého proroctví Violetiny předchůdkyně. Lid Slunečního kontinentu totiž zanevřel na své bohyně, a ty si za trest žádají jeho krev. Na maškarním plese, kde si má princ vyvolit svoji nastávající, všechny okouzlí tajemná dívka v masce motýla. Hovoří snad věštba o ní? Anebo je vše úplně jinak?

Trnová královna

Autor: Gina Chen
Přeložila: Dana Chodilová

Počet stran: 344
Vazba: brožovaná
Formát: 145×204 mm
ISBN: 978-80-271-3817-3
Doporučená cena: 479 Kč

Knihu Trnová královna vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Nerada dělám tahle předpovídání štěstí, ale král po mně chce, abych se lidem pravidelně věnovala. Snáz pak té dívce, která stojí za oficiálními královskými věštbami, uvěří. Mohla jsem si vybrat buď tohle, nebo dohazovačku, ze zamilovaných šašků se mi zvedá žaludek. Přikryju jí ruce svými, a jakmile se prsty dotknu její kůže, v hlavě mi zajiskří něco zářivého.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Gina Chen je podle New York Times autorkou bestselleru Violet Made of Thorns . Umělkyně, samouk s diplomem z informatiky, miluje být kreativní v různých médiích. Její příběhy se přiklánějí k fantasknosti, představují hrdinky, antihrdinky a druh chytrosti, který přináší problémy. V současné době žije v jižní Kalifornii, kde je sluneční svit stejně hojný jako její čajovny.

Zdroj informací: web autorky


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV jámě lvové

Mařík, Jakub

Mystery Press, 2024

zobrazit info o knizeÚtěky z pekla

Strugackij, Arkadij – Strugackij, Boris

Triton, 2024

zobrazit info o knizeVlci

Kotleta, František

Epocha, 2023

zobrazit info o knizeTrnová královna

Chen, Gina

Cosmopolis, 2024

Napsat komentář