Netradiční kronika

usedlost
Čtete rádi kroniky či rodinné ságy? Pusťte se do románu Usedlost. Maria Turtschaninoff vás přenese na usedlost Nevabacka a ukáže vám, jak různí lidé mohou vnímat domov. Někteří by nedokázali žít jinde, ale jiní se uprostřed temných lesů trápí…

Usedlost se odehrává na jednom místě, ale v různých dobách.
Začíná v současnosti – žena, která odlehlé rodinné stavení s pozemky právě zdědila, k nim nemá příliš silný vztah, připadá si tam cizí. Ale jak chodí po vsi a zařizuje vše potřebné, na každém kroku ji někdo poznává. Jako by ji poznávala snad i samotná země. Pochází zkrátka odsud, z místa, kam v 17. století přišel vysloužilý voják Matts, založil první políčko a svázal svůj život se zdejšími tajemnými lesy a močály.
Přes čtyři století sledujeme osudy jedné rodiny na jednom místě, ale není to tradiční kronika – Usedlost mluví mnoha hlasy, každý je naprosto originální, má svůj rytmus a poetiku. A nevyprávějí jen lidé: stejnou důležitost může mít i chleba, kámen, ptáci nebo rostliny. Kořeny lidí a lesa se proplétají v hlubinách země.
Román připomíná, odkud jsme přišli, a vybízí k úvahám o tom, co po sobě zanecháme budoucím pokolením.

Usedlost, první román Marii Turtschaninoff pro dospělé, byl oceněn prestižní švédskou literární cenou YLE 2022. Tato cena je každoročně udělována nejlepší finsko-švédské knize roku v rámci Helsinského knižního veletrhu a je považována za jedno z nejvýznamnějších ocenění pro finsko-švédské autory.

Usedlost

Autor: Maria Turtschaninoff
Přeložila: Marie Voslářová

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-257-4326-3
Doporučená cena: 488 Kč

Knihu Usedlost vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Pro mě tahle usedlost nikdy nebyla prázdninovým rájem
jako pro tebe
v dětství
Vzpomínala jsi
přátelila ses
s lidmi zvěří půdou
chodila jsi tu tancovat
stanovala se sestřenicí
závodila na lyžích
ukazovala jsi, já poslouchala na půl ucha
Nebydlela jsi tu nikdy
ale patřila jsi sem (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Maria Turtschaninoff je známá jako autorka historií inspirovaných fantasy příběhů se silnými ženskými postavami. Mezi své oblíbené spisovatele řadí kromě J. R. R. Tolkiena také Philipa Pullmana, Ursulu K. Le Guinovou a C. S. Lewise. Je dvojnásobnou držitelkou Ceny Společnosti švédské literatury ve Finsku, byla nominována na Pamětní cenu Astrid Lindgrenové a získala cenu Finlandia Junior za rok 2014. Její trilogie Krönikor fran Röda klostret (Kroniky Rudého kláštera) vychází ve 30 jazycích. Maria vystudovala magisterský obor ekologie člověka a pracuje jako spisovatelka na plný úvazek.
Usedlost, první román Marii Turtschaninoff pro dospělé, byl oceněn prestižní švédskou literární cenou YLE 2022. Tato cena je každoročně udělována nejlepší finskošvédské knize roku v rámci Helsinského knižního veletrhu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUsedlost

Turtschaninoff, Maria

Argo, 2024

Napsat komentář