Nedotknutelní

kdyz-zmizela-perex
Co všechno jsou mladé dívky ochotné udělat, aby se staly slavnými, světově vyhledávanými modelkami? A co všechno obětují životu v luxusu?

O prostituci a obchodování s lidmi v prostředí módního průmyslu pojednává thriller Když zmizela. Jeho autorka Alex Dahl se narodila v Oslu, získala bakalářský titul z ruštiny a němčiny a poté studovala kreativní psaní a management na univerzitě v Bathu. Na svém kontě má již devět knih. Na motivy jejího dosud nejúspěšnějšího románu Playdate dokonce vzniká seriál – vysílán bude na kanálu Disney+. České vydání tohoto románu by mělo vyjít opět pod záštitou nakladatelství Metafora v červnu letošního roku. Alex Dahl žije střídavě v Londýně a norském Sandefjordu. Není tedy divu, že část děje thrilleru Když zmizela zasadila právě do tohoto norského městečka.

Za nejvýraznější hlavní hrdinku toho thrilleru považuji novinářku Selmu: inteligentní a houževnatou ženu, která se během své práce rozhodně nebojí tzv. píchnout do vosího hnízda. Selma se zabývá především skandály v módním průmyslu: prostitucí a obchodováním s lidmi. Mladé a krásné dívky pocházející z nuzného prostředí chudých zemí přijíždí do Itálie s nadějí na kariéru modelky. Během dne sice skutečně navštěvují castingy, ale v noci baví bohaté muže (politiky, byznysmeny atd.) v soukromých klubech, kde jsou nuceny k prostituci. Někdy se sice podaří zatknout některé z menších viníků, ale mocní muži, kteří vše ve skutečnosti řídí, spravedlnosti unikají. Kdo stojí za obchodováním s děvčaty a jejich zneužíváním? Nikdo si neumí představit, co se v zákulisí skutečně děje!

Kromě skandálů v modelingu však Selmu osloví ještě jeden případ. V norském městečku Sandefjord se ztratila žena a její devítiletý syn: Liv a Adrian Carlsenovi. Před pár lety už jedno dítě ve stejném městě unesli (sedmiletou dívku), podařilo se ji najít až za osmnáct měsíců – Selma tehdy podstatně přispěla k vyřešení případu.

Co by mohlo přimět matku, aby vzala syna a beze stopy zmizela? (str. 51)

Ve chvíli, kdy Selma teprve zjišťuje podrobnosti o únosu, už čtenáři vědí, že Liv někdo přepadl a že se vzápětí v nebezpečí ocitl i Adrian… Stojí za oběma únosy stejný člověk? Nebo jde o jinou osobu? A proč si vybral právě tyto oběti?

Adrian pochytí slova „neměj“ a „strach“. Jak mu může Ten člověk říkat, aby neměl strach, když ho před chvíli hodil na zem, svázal ho a někam ho veze autem? (str. 44–45)

Když zmizela patří ke thrillerům, které uspokojí náročnější čtenáře. Autorka vymyslela hned tři dějové linky, jež se postupně spojí v jednu. Každá z nich má svou zápletku i své hlavní hrdiny. Kromě novinářky Selmy vás Alex Dahl podrobněji seznámí i s Adrianem, jeho matkou Liv a také s modelkou Anastasijí Nikitinovou.

Líbí se mi, jak pestrou škálu charakterových vlastností autorka u hlavních hrdinů využila. Adrian se liší od ostatních dětí stejného věku. Snadno se rozesmutní, posedle hltá informace o letadlech a téměř nemluví. V bezpečí se cítí jen s mámou, která ho chrání a hýčká.

Pro Adriana jsou slova jako diamanty: tvrdé, těžko dostupné, nemělo by se jimi plýtvat. (str. 23)

Anastasija patří k již zmíněným dívkách z nuzných poměrů. Nikdy neměla bankovní účet, pas ani mobilní telefon. Ve čtrnácti přestala chodit do školy. Pochází z Ruska, žila v pustině Krasivaja maga, kterou nikdy neopustila. Až ve dvaadvaceti letech odjela do Itálie – velkého města, kde nikoho neznala. A nerozuměla jedinému slovu. Toužila po slávě a úspěchu, ale ocitla se ve zkaženém světě, ze kterého bohužel není úniku…. Což také velmi brzy pochopila!

Možná si říkáte, že Adrian a Anastasija nemají nic společného, ale pletete se: zastupují typ zranitelných hlavních hrdinů, které je snadné zneužít. V kontrastu k nim stojí postava Selmy: vzhledem ke svému povolání disponuje prostředky, kterými se snaží utlačovaným pomoci. Jenže v boji s mocnými ani taková snaha nemusí být zrovna efektivní. A sama Selma se pak může lehce ocitnout v ohrožení života…

Já toho v žádném případě nenechám. Vlastně hodlám slídit a slídit, dokud neodhalím přesně, co se tu děje. (str. 188)

Když jsem se pustila do čtení, měla jsem dojem, že autorka skáče od jednoho tématu ke druhému a jednotlivé kapitoly spolu vůbec nesouvisí. Alex Dahl vypráví příběh z pohledu několika postav (Adrian, Liv, Anastasija, Selma), ale jakmile jsem se s nimi postupně seznámila a zjistila, jak spolu jejich osudy souvisí, vše začalo dávat smysl. Autorka tedy vše promyslela a skvěle propojila. Vytvořila i několik šokujících zvratů, díky kterým se vyprávění stává nedoložitelným. Ačkoli má kniha jen tři sta dvacet stran, děj je nabitý šokujícími událostmi. 

Pokud máte rádi severské krimi a chcete se dozvědět více o temných zákoutí módního průmyslu, mohla by se kniha Když zmizela líbit i vám.


Knihu Když zmizela vydalo nakladatelství Metafora a můžete ho zakoupit na webu nakladatelského domu Grada.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdyž zmizela

Dahl, Alex

Metafora, 2024

Napsat komentář