Ne tak úplně obyčejná babička

silena-babicka-perex
Rozvedená matka, která potřebuje pohlídat dvě děti o prázdninách, nemá moc na výběr. Vlastně se jí nabízí jediné řešení: povolat babičku. Jenže její matka není tak úplně normální…

Martina Boučková (*1975) má na svém autorském kontě jak knihy pro děti (Tajemství dědečkova deníku), tak pro dospělé (Past na sňatkového podvodníka). Jedno však mají společné: berou život s nadhledem a nabízí příležitost se zasmát.

Ze stejného zřídla inspirace se zrodila i kniha Šílená babička, kterou letos vydalo nakladatelství Cosmopolis. Vypráví o peripetiích rozvedené Lucie, jež o prázdninách musela povolat svoji matku, aby pohlídala a zabavila její dvě děti, zatímco ona musí chodit do práce.

Nemá z toho příliš dobrý pocit, protože babička je vlastně takové přerostlé dítě. Šedesátileté květinové dítě, které si chce každý den užívat naplno a spontánně! Už jen její zjevení ve dveřích Lucii málem přivodí infarkt: nejen, že má batikované triko, ale nově i piercing, tetování a psa!

Šílená babička s sebou přináší množství dobrodružných výprav, které si děti do posledního okamžiku užijí, ale Lucii pak při napravování „škod“ může trefit šlak! Kdyby Lucie měla jinou možnost, určitě by nikdy svoji matku k sobě nepovolala, ale všechno zlé je pro něco dobré. Denní kontakt pomůže matce a dceři rozklíčovat dávná zranění a upravit i jejich vzájemný vztah. A kdo ví, možná dojde i na vypořádání s láskou.

Nečekejte však žádnou přehnanou romantiku, ale velké množství humoru. Možná si dokonce budete u čtení říkat, jak máte úžasnou obyčejnou rodinu, kterou žádná z popisovaných katastrof nepotkala.

Pořadí toho, co se doma událo, mohlo být jakékoliv, ale klidně to mohlo vypadat takto: po rozkousání obalu, rozsypání mouky, těstovin, vylití oleje (ty nablýskané šlápoty od bruslení se nedalo přehlédnout), sirupu, rozcupování strouhanky, několika omáček a polívek v pytlíku (ne vždy se mi chce vařit) se vrhl na piškoty – těch tam bylo nepoměrně málo, ve všem se úspěšně vyválel a nepochybně nějakou dobu pobýval na hnědé sedačce v obýváku, stejně jako ve Vojtově posteli. Poznala jsem to nejen podle oranžových drobků a obalu od horalky, ale i podle těch mastných světlých fleků. (str. 65)

Martina Boučková píše lehce, příběh se odvíjí jakoby samospádem, žádná ze scének nepůsobí trapně, přehnaně či neuvěřitelně. Ony se občas prostě takové věci dějí. A den blbec má sem tam každý z nás. Prostě život píše romány, a když se jim dokážeme zasmát, je nám hned lépe.

Pokud zrovna v tom svém neprožíváte nic pěkného, začtěte se aspoň do veselé knihy, která vám rozhýbe bránici a pročistí slzné kanálky. Aspoň já jsem se u čtení moc bavila a několikrát se i hlasitě rozesmála. Nic totiž nepotěší tolik jako představa cizího neštěstí. A navíc získáte pocit, že kalamity k životu vlastně patří a že se dají zvládat s úsměvem. Stačí jen chtít! Pokud hledáte parťáka k odehnání všech chmur, pak Šílená babička od Martiny Boučkové bude to pravé!


Knihu Šílení babička, kterou vydalo nakladatelství Cosmopolis, můžete zakoupit na webu nakladatelského domu Grada.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠílená babička

Boučková, Martina

Cosmopolis, 2024

Napsat komentář