Najít pravdu

Child_VarovnySignal_audio
Napadlo by vás, že při pátrání po osudu člověka zmizelého před třiceti lety může jít o život? Mě tedy ne. Ale jak se zdá, pořád jsou mezi námi tací, kteří si svou identitu budou chránit za každou cenu. I kdyby to znamenalo další a další oběti.

S příchodem nového roku 2024 vypustilo vydavatelství OneHotBook do světa další zvukovou podobu románu Leea Childa, tentokrát titul Varovný signál (Tripwire, 1999, česky prvně 2000). Podle překladu Jitky Pixové audioknihu namluvil Vasil Fridrich.

Je to jen pár měsíců, kdy se na trhu péčí vydavatelství OneHotBook objevila audiopodoba jiného z Childových románů – jedenáctého titulu zatím sedmadvacetidílné série o bývalém vojenském policistovi Jacku Reacherovi s názvem Volný pád (Bad Luck and Trouble, 2007, česky prvně 2008). Než se pustíme do audioknižní novinky, mám to potěšení zabrouzdat do světa Jacka Reachera šířeji a prozradit, že svou premiéru na Amazon Prime Video má za sebou i již druhá série seriálu Jack Reacher, která si za svou předlohu vzala právě Volný pád. A byť tentokrát filmaři zapracovali do svého díla ve srovnání s knihou více modifikací než v předchozím případě, i tak se stále jedná o vydařeného Reachera přesně v duchu, jak jej jeho autor stvořil. Pro úplnost dodávám, že první série seriálu stavěla na zcela prvním Childově románu Jatka (Killing Floor, 1997, česky prvně 1999) a byla své inspiraci podstatně věrnější.

Kdykoli mám něco napsat o Leeu Childovi, případně obou bratrech Grantových, mám dojem, že jen nesu dříví do lesa. Ale připusťme na chvíli, že stále existují čtenáři, kteří ani jednoho z Grantů, alias Childů, ještě neznají. Takže: Lee Child je autorský pseudonym Jima Granta. Svého mladšího bratra Andrewa Jim přibral k psaní dobrodružství Jacka Reachera v roce 2020 u pětadvacátého titulu s názvem Ochránce (The Sentinel, 2020, česky 2021). O rok později následovala kniha Lepší být mrtvý (Better of Dead, 2021, česky 2022) a zatím poslední u nás přeložený svazek Dokonalý plán (No plan B, 2022) se v češtině objevil v roce 2023. Jak to bude dál? Zdá se, že žezlo nakonec převezme o čtrnáct let mladší Andrew. Ale třeba ta doba ještě nenastala. Uvidíme.

Začátek příběhu třetí knihy ze série zastihne Jacka Reachera v Key Westu, kde si na živobytí vydělává kopáním bazénů a dohlížením na pořádek v nočním podniku. S opatrností sobě vlastní neprozradí muži, který se na něj vyptává, svou totožnost. Když ale zanedlouho najde tazatele zavražděného a zbaveného konečků prstů, zpozorní. Přidejme záhadnou dvojici, která se po Jackovi také začíná shánět, a máme před sebou záhadu volající po rozlousknutí. Pátrání Reachera dovede zpátky ke kořenům jeho vojenské kariéry, aby zjistil, že jeho dávný patron, generál Garber, právě zemřel. Generálova dcera po svém otci kromě jiných věcí ale zdědila i rozpracované pátrání po osudu jednoho vojenského pilota. Ten ovšem zmizel kdesi ve vietnamské džungli už před třiceti lety. Nebo ne? Tato zdánlivě nevinná situace přivede nejen dědičku a Reachera do život ohrožujícího postavení, ale celou řadu dalších osob život nakonec doopravdy stojí…

Kromě toho, že Lee Child nabídl knižnímu trhu lákavé téma mstitele bezpráví, disponuje navíc schopností vyprávět tak, že je jen velmi těžké se od četby, případně poslechu, odtrhnout. Se vzácným citem pro střídání rychlých scén s těmi výpravnými a s prokazatelnou znalostí témat, o kterých píše, ať už jde o vojenskou hantýrku, zbraně, vybavení, nebo ostatní rekvizity, dokáže čtenáře do děje doslova vtáhnout. Já osobně jsem už všech osmadvacet knih (dvacet sedm románů plus sbírku Jmenuji se Reacher /No Middle Name, 2017, česky 2018/) včetně několika samostatných povídek četl několikrát. A kdykoli se k některé z nich vrátím, stejně ji hltám, jako by to bylo poprvé. Momentálně mě nenapadá jiný autor, který by nade mnou měl takovou moc. Na tomto místě se mě naše korektorka zeptala: „A Stephen King ne?“. Má odpověď: „Někdy možná, ale u Childa je to na sto procent.“.

Zvuková podoba Varovného signálu přetransformovala tři sta sedmdesát stran tištěné předlohy do téměř šestnácti a půl hodiny poslechu. Čtyřicet tři souborů ve formátu mp3 je tentokrát možné získat výhradně stažením z některého z audioknižních serverů, ať už na platformě Audiolibrix.cz, kterou provozuje samo vydavatelství OneHotBook, nebo třeba na serveru Audioteka.cz. Nedočkali jsme se tedy fyzické podoby na kompaktním disku. To samé ale platilo i pro Volný pád, o němž jsme si vyprávěli posledně.

Celkem už připravilo vydavatelství OneHotBook pět Childových románů: jednotku Jatka, dvojku A přece nezemřeš, dnes představovanou trojku Varovný signál a ze záhadných důvodů jedenáctku Volný pád (nebo že by se vědělo o plánech Amazonu na druhou řadu nového seriálu?) a osmnáctku Nevracej se (možná kvůli existenci filmové podoby?). Všechny zatím vydané příběhy velice profesionálně načetl Vasil Fridrich, jehož hlas si můžeme spojit i s nejedním románem Stephena Kinga, případně prvotinou Jaroslava Kalfaře Kosmonaut z Čech. Žádného dalšího Jacka Reachera zatím v sekci Připravujeme u OneHotBook nevidím. Vyčkejme tedy, zda a případně který díl by mohl přijít na řadu příště. Nechcete-li ale čekat, neváhejte otevřít kterýkoli z tištěných svazků – rozhodně je z čeho vybírat.

Audioknihu Varovný signál je možné zakoupit třeba přímo u vydavatele zde: Lee Child – Varovný signál.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJack Reacher: Varovný signál (audiokniha)

Child, Lee

OneHotBook, 2024

Napsat komentář