Kdo je kdo?

Mankell_NeklidnyMuz_audio
Za studené války se svět hemžil špióny. Po pádu berlínské zdi se mělo ledacos změnit. Ale stalo se tak doopravdy? Ztracený vysloužilý kapitán námořnictva, tajemná podezření a v neposlední řadě smrt vydávaná za sebevraždu – to všechno jsou ingredience případu, který volá po rozlousknutí.

Krátce před vánočními svátky 2023 představilo vydavatelství OneHotBook další z titulů Henninga Mankella, tentokrát román Neklidný muž (Den orolige mannen, 2009, česky prvně 2012). Podle překladu Heleny Stiessové audioknihu načetl Jiří Vyorálek.

O díle Henninga Mankella jsme si povídali již několikrát. Naposledy se tak stalo u recenze románu Švédské holínky (Svenska gummistövlar, 2015, anglický překlad After the Fire, 2017) v květnu 2018. Zatímco tato kniha stojí zcela samostatně, dnes představovaný Neklidný muž je již desátým příběhem série o fiktivním kriminalistovi Kurtu Wallanderovi. U řady kriminálních románů z pera švédského autora jsme se zastavili také v roce 2018, tehdy u příležitosti vydání zvukové podoby sedmého titulu série O krok pozadu (Steget efter, 1997, česky 2015). Interpretem všech zatím vydaných audioknih je Jiří Vyorálek, jen o překlad se nerovnoměrně dělí dnes zmíněná Helena Stiessová a Hana Švolbová.

Románový policista Kurt Wallander ušel během oněch deseti případů dlouhou cestu. V Neklidném muži ho dostihne šedesátka a s ní ruku v ruce přijdou i všemožné zdravotní neduhy. Kromě těch fyzických, s nimž si jakž takž poradit dokáže, dorazí ale i příznaky počínající demence – náhlé výpadky paměti, stále častější a o to více šokující. Komisař Wallander se z města přestěhuje do domku, pořídí si psa a zpočátku je ve své samotě v podstatě spokojen. Dcera Linda, také policistka, si našla přítele a záhy se z Wallandera stane dědeček. Vše by mohlo ukazovat na vcelku poklidný přechod z věku profesního do blížícího se důchodového, nebýt toho, že otec Lindina partnera je najednou prohlášen nezvěstným. Vysloužilý, čerstvě pětasedmdesátiletý námořní kapitán Håkan von Enke se krátce před svým zmizením Wallanderovi zmínil o podezření, že v řadách nejvyššího velení švédské armády jsou zrádci. A tak, přestože místopisně spadá pátrání po pohřešovaném do jiného okresu, využije Wallander své téměř nucené dovolené k vlastnímu pátrání. Ostatně jde prakticky o člena rodiny, že ano? Tentokrát se ale předivo zločinu neubírá po obvyklých cestách. Ke slovu přichází špionáž a vlastizrada…

Neklidný muž nepřináší jen pohled na samotné pátrání krok za krokem, kterého se Kurt Wallander s buldočí zarputilostí chopí. Henning Mankell, možná pod vlivem vlastního stáří, velice podrobně a sugestivně nahlíží do nitra muže stíhaného ranami osudu i stále horšího zdravotního stavu. Kniha poprvé vyšla, když bylo autorovi jednašedesát – dá se tedy předpokládat, že ji psal ve stejném věku, jaký v tomto případě nadělil i svému hrdinovi. Kurt Wallander není jen nějaká černobílá románová postava – byť je smyšlený, přesto jde o člověka s vlastními problémy, pochybnostmi a nočními můrami. Ne každý spisovatel tohoto žánru umí stvořit tak realisticky působící charakter.

Přestože se svými zhruba čtyřmi sty osmdesáti stranami tištěné předlohy nepatří Neklidný muž zdaleka k nejdelším příběhům série, ve zvukové podobě s téměř devatenácti hodinami poslechu prozatím nejdelším je. Jak se to mohlo stát? Popravdě netuším. Možná delší hudební předěly, případně rozvláčnější přednes? V každém případě audiokniha vyšla na dvou kompaktních discích. Vlastní příběh je pak rozdělen do celkem šestašedesáti souborů ve formátu mp3. Na druhém CD najdeme již tradičně ukázky z další tvorby vydavatelství OneHotBook, kterých je tentokrát hned deset. Všechny nabízejí náhled do tvorby severských autorů – namátkou mezi nimi kromě Henninga Mankella najdeme třeba ještě i Larse Keplera, Jussiho Adler-Olsena, a samozřejmě nemůže chybět ani Jo Nesbø. Trojdílný papírový obal obsahuje dvě plastová lůžka pro nosiče a na vnitřní chlopni hostí medailonky jak autora, tak interpreta.

Vydavatelství OneHotBook uzavřelo Neklidným mužem celou wallanderovskou sérii. K dispozici je totiž i dvojdílo Ruka/Wallanderův svět (Handen, 2004, česky prvně 2016) s autorovým doslovem o vzniku celé série. Nenechte se ale zmást: u OneHotBook je označeno jako desátý díl, nikoli jedenáctý (toto pořadové číslo přiřkli právě Neklidnému muži). Ano, hledíme-li na tituly z hlediska roku jejich vydání, pak to může být správně. Ale z pohledu časové osy je asi lepší ponechat desítku dnes představované knize.

Pokud jste si Kurta Wallandera oblíbili, budete naneštěstí muset vzít za vděk jen zmíněnými jedenácti knihami. Neklidný muž se totiž stal zároveň i posledním titulem, který Henningu Mankellovi vyšel. Autor zemřel po více než ročním souboji s rakovinou na podzim roku 2015. Svět tak přišel o dalšího skvělého spisovatele. Mohli bychom ho uctít třeba poslechem jeho audioknih, co říkáte?

Audioknihu je možné objednat například přímo zde: Neklidný muž.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeklidný muž

Mankell, Henning

OneHotBook, 2023

zobrazit info o knizeNeklidný muž

Mankell, Henning

Host, 2012

Napsat komentář