Nenechte si ujít v týdnu od 11. do 17. března 2024

nenechte_si_ujit
Opět vám přinášíme přehled literárních akcí, ze kterých si vyberou děti i dospělí. Koná se několik čtení pro nejmenší, přednáška Vladimíra Justa i beseda s Františkem Šmehlíkem či s Alešem Palánem. 

Nejprve se podíváme do Brna. V úterý 12. března představíKnihovně Jiřího Mahena svou nejnovější knihu Muž, který sází borovici blatku autor Aleš Palán. Jde o rozhovory s utajenými malířkami a malíři. Pokud se chcete dozvědět více, buďte v ústřední knihovně na Kobližné v 17.30.

Brně ještě zůstaneme. V úterý 12. března se totiž v Knihovně Jiřího Mahena koná i pravidelné čtení pro nejmenší: tentokrát z knihy O sovičce od oblíbeného dětského autora Petra Horáčka. Všichni víme, že sovičky ve dne spí a v noci létají. Malá sovička se však rozhodne, že bude vzhůru i celý den! Co všechno prožije? To zjistíte na pobočce Nový Lískovec v 16.00.

Pokud to máte blíže na brněnskou pobočku Tuřany, přijďte v úterý 12. března na čtení z knihy Dobrodružství čarodějky DorotkyJennifer Jordan vypráví příběh o čarodějnici, která nejen popletla kouzelné zaříkadlo, ale dokonce ztratila kouzelnickou hůlku! Čtení začíná v 16.00.

A přesuneme se do Prahy, kam v úterý 12. března můžete dorazit na besedu se spisovatelem a loňským držitelem ceny Magnesia Litera za detektivku roku Františkem Šmehlíkem. Napsal např. detektivky Slyšet jeleny zpívat a Šelma. Pan Šmehlík vám prozradí, jak se píší detektivky a zda jejich autoři spolupracují s policií. Dále se společně s ostatními hosty zamyslí, jak se liší české a severské detektivky a jak vyšetřovatelé vnímají knihy, které o jejich profesi vznikají. Beseda začíná v 19.00 v Čítárně Unijazz.

Ve středu 13. března se v Městské knihovně v Praze koná seminář Alexandry Brockové a Felixe Geislera z Fakulty humanitních studií UK zaměřený na 2. zpěv Homérovy Íliady: Agamemnův sen. Každé společenství potřebuje vůdce, zejména pokud je ve válce. Staří Řekové si toho byli dobře vědomi. Co se ale stane, když se hrdinové Íliady dostanou do konfliktu? Buďte v Domě čtení na ulici Ruská v 18.00.

Chcete si procvičit angličtinu? Pak zajděte ve středu 13. března do Knihovny Jiřího Mahena v Brně. Těšit se můžete na zábavnou konverzační hodinu určenou dětem i dospělým. Začátek je v 15.30 na pobočce Bystrc.

A máme tu další čtení pro nejmenší: zastavte se s dětmi ve čtvrtek 14. března v Knihovně Jiřího Mahena v Brně a poslechněte si pohádku o krásné princezně, třech sudičkách, lásce, nenávisti a o růžích! Ano, správně tušíte, že se děti seznámí s pohádkou O Šípkové Růžence. Program pro děti do 3 let je připraven v ústřední knihovně na Kobližné od 10.00 a pro děti od 3 do 6 let od 16.30.

A vrátíme se do Prahy, kde se ve čtvrtek 14. března uskuteční přednáška českého teatrologa, literárního a divadelního kritika Vladimíra Justa. Zamyslí se nad otázkou, zda Havlovy hry a eseje patří do čítanek – nebo spíše na jeviště, divadelní i životní? Přednáška začíná v Knihovně Václava Havla v 19.00.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář